Głowica ZTG z telewizorów Libro/Staturno podobnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Głowica ZTG z telewizorów Libro/Staturno podobnych
Szanowni koledzy, w moim pokoju na przekór żonie stoi zawsze jeden z moich zabytków który co 2, 3 miesiące wymieniam na inny i oglądam na nim filmy, obecnie jest to Saturn 201, od 3 tygodni co chwile gubił ustawioną częstotliwość, porostu się rozstrajał na paśmie UHF od częstotliwości modulatora, ale na VHF działał bardzo dobrze, więc po stwierdzeniu dobrego napięcia programującego i działającego programator, stwierdziłem że wymieniam całą głowicę, i TV już w pełni sprawny, siedział tam poczciwa ZTG 40.25.01.65.00 mam jeszcze kilka tych głowic, ale naszło mnie żeby ją naprawić, nigdy tego nie robiłem, tyle że przeryłem moje zbiory papierowe i elektroniczne, oraz znane portale i nie znalazłem nigdzie schematu tej głowicy, co najwyżej serwisówkę od przystawki UHF do Berylo/Ametysto podobnych. Wiem że ta naprawa może nie ma sensu, ale tak dla nowego doświadczenia i sprawdzenia się czy dam radę naprawić i zestroić to ustrojstwo na powrót. Może ktoś ma kompletny schemat ideowy tej głowicy, nie chodzi mi o schemat podłączenia, jeżeli istnieje możliwość udostępnienia byłbym zainteresowany.
- walllker
- 625...1249 postów
Re: Głowica ZTG z telewizorów Libro/Staturno podobnych
Temat nie aktualny, schemat znaleziony:
ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/elektro ... elewizory/
ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/elektro ... elewizory/
Stabilność VHF może być pozorna ze względu na różnice potrzebnych zmian napięcia strojenia.Po pierwsze należy sprawdzić stabilność na UL1550 i blokującym go kondensatorze{z wymianą włącznie}.W głowicach występowała upływność kondensatorów blokująca napięcie przestrajania-można to sprawdzić z podłączonym zewnętrznym zasilaniem samego obwodu strojenia{dla bezpieczeństwa i wygody}. 

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
UL1550L to TAA550, polska wersja była taka sobie.
Na Allegro masz KA33V
https://allegro.pl/oferta/ka33v-to92-2- ... 8722963435
To jest zamiennik, ja sobie kupiłem z tej aukcji, na razie leża, 20zł za 50 sztuk to śmieszne pieniądze, lepsze to niż szukanie we wrakach TV starych i być może uszkodzonych oryginałów.
UL1550L to TAA550, polska wersja była taka sobie.
Na Allegro masz KA33V
https://allegro.pl/oferta/ka33v-to92-2- ... 8722963435
To jest zamiennik, ja sobie kupiłem z tej aukcji, na razie leża, 20zł za 50 sztuk to śmieszne pieniądze, lepsze to niż szukanie we wrakach TV starych i być może uszkodzonych oryginałów.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
00 to +12 zasilania, były też z ujemnym inaczej oznaczane, właśnie te ostatnie cyfry zdaje się.. Równie dobrze może pływać z powodu warikapa, błota, pająka, rozlutowania, ZDARTEGO POTENCJOMETRU nastawczego itp. Wielkość i wykonanie, raczej kowalskie - można próbować, nic się nie traci.
Głowice ZTG miały dwie płytki ( U i VHF), a ta w przystawce, tylko jedną od UHF. Może wziąć jakąś nowszą. Tylko trzeba wyprowadzenia i zasilanie ogarnąć. Jest tego zatrzęsienie i o wiele lepszych parametrach.
Głowice ZTG miały dwie płytki ( U i VHF), a ta w przystawce, tylko jedną od UHF. Może wziąć jakąś nowszą. Tylko trzeba wyprowadzenia i zasilanie ogarnąć. Jest tego zatrzęsienie i o wiele lepszych parametrach.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 3125...6249 postów
Głowice z końcówką 00 zasilane minusem. Wejście symetryczne.
Głowice z końcówką 01 zasilane minusem. Wejście koncentryczne.
Głowice z końcówką 02 i 12 zasilane plusem. Wejście koncentryczne.
Te zasilane plusem były bardziej wadliwe. Same sie przestrajały ( pływały ) na zakresie UHF.
Głowice z końcówką 01 zasilane minusem. Wejście koncentryczne.
Głowice z końcówką 02 i 12 zasilane plusem. Wejście koncentryczne.
Te zasilane plusem były bardziej wadliwe. Same sie przestrajały ( pływały ) na zakresie UHF.