romanradio pisze:W USA wydano w latach 90-tych książki o radiach od początki ich historii.Poszczególne tomy dotyczą każdego z osobna roku produkcji,mam taką o radyjkach z 1920r.W niej nie tylko same radia,także wiele innych b.ciekawych rzeczy,np. anteny ramowe
R.
A skąd kolega tą książkę "wytrzasnął"? Czyżby zakup na Amazonie?
Kilka zdjęć anten ramowych lub jakiś ciekawostek przy wolnej chwili mógłby kolega tu wrzucić?
Brys pisze:Ta antena robi wrażenie.
Ciekawe jakie miała osiągi

Sadząc z ilości zwojów i rozmiarach to chyba musiała być na fale długie.
Ktoś tu u nas na forum chciał nawijać ramówkę wzdłuż ścian i sufitu - ta ze zdjęcia jest niewiele mniejsza. Czyli - można

Jedyne co, to nie można by jej obracać, co jest jednak dość poważną wadą, bo zakłóceń nie można by w ten sposób wyeliminować.
Domy w tamtych czasach były przeważnie drewniane, więc nie było tłumienia fal przez żelbety - odbiór musiał być naprawdę dobry.
Trzeba przyznać że jakość tych zdjęć robi wrażenie - były wykonywane na płytach szklanych (z tego co mi wiadomo).
Jest tam kilku użytkowników, ale i kilku konstruktorów-radioamatorów w swoich pracowniach - nasi odpowiednicy sprzed bez mała 90 lat
Są młodzi, są starzy - jak widać ten sport wszystkich interesował
Sporo odbiorników na zasilanie bateryjne - niektóre zestawy ilością ogniw robią naprawdę wrażenie - samo połączenie ich razem musiało być niezłą robotą
Jest tam kilka wynalazków, których znaczenia nie odgadłem - np. to zdjęcie mężczyzny i dwóch kobiet wpatrujących się w obrazek na ścianie. Widać tam coś w rodzaju rzutnika, ale czy obraz został również przesłany drogą radiową?
Podobnie zdjęcie mężczyzny przeglądającego zwój papieru - czy wyszedł on z tej maszyny jako rodzaj ówczesnego faksu?
Kobieta w laboratorium silnie kojarzy się z wizerunkiem Marii Skłodowskiej, choć oczywiście to nie ona.
Zwróćcie uwagę na ostatnie zdjęcie (Lee de Foresta) - marynarki mężczyzn koszmarnie wygniecione jak na dzisiejsze standardy - ale widać wówczas to była norma, zwłaszcza po podróży samochodem
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia starych odbiorników, ludzi, itp... - wrzucajcie do tego wątku.