POL02 pisze: ↑pn, 14 grudnia 2020, 11:51
To samo jest na moich.Patrz foto Elektroda.
Mogą to być błędnie oznaczone Td481{szły z tej samej taśmy produkcyjnej}wyjściowe{głośnikowe PP}.Mają uzwojenie pierwotne dzielone o sumarycznej rezystencji ok 16 omów i wtórne o ok 1 om.
Nie bardzo mi to pasuje bo jako tafo wyjściowe głośnikowe to zgoda .
Natomiast jako pomyłka pomyłki w produkcji to mam wątpliwości.
Rezystancja uzwojenia pierwotnego wynosi 156omy a wtórnego 0,2oma.
Do tego co podajesz nie pasuje ani jedno ani drugie.
Może to w ogóle jakiś inny transformatorek - widziałem podobny wizualnie na starej płytce z elektronicznego dzwonka do drzwi, ale oznaczenia nie pamiętam.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Witam, jak sobie przypominam to były jeszcze oznaczenia TD-48d a wspomniane transformatorki były stosowane jako głośnikowe, nie pamiętam dokładnie ale Eltra MOT-59 a być może w innych starszych. Pozdrawiam.
Cześć
To są TD48, tylko końcówki trzeba liczyć nie za wskazówkami zegara, tylko od jednej strony w poziomie : 1 ; 2 ; 3 , a drugi rząd pod spodem: 4 ; 5 ; 6.
Teraz wszystko jest zgodne z powyższym schematem.
Pozdrowienia
No nie jest to do końca prawda.Mój transformator ma tylko dwa uzwojenia.Środkowe bolce są pust (nic do nich nie jest podłączone) więc musi być inne zastosowanie tego transformatorka.
Nadal nie wiadomo w jakim sprzęcie był zastosowany.
Pewne jest to,że jest to transformatorek głośnikowy na rdzeniu transformatorka od Kolibra.Sylwi.
Dodam że Td48 były bez obejmy. Z obejmą były Td481 ale i tak się uzwojenia nie zgadzają. Jak może być grubość drutu na wtórnym ? W Td48 wszystkie uzwojenia wykonane były drutem 0.08 mm.