Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Amlaz
25...49 postów
25...49 postów

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: Amlaz »

https://allegro.pl/oferta/lampa-paluszk ... 9980870548
Moja ulubiona , dostępna tutaj jako NOS, choć podle zdrożała kilka groszy przed Świętami.

Cirrostrato , transformatory to cenna rzecz , jeszcze bardziej zrobienie o konkretnych parametrach.
Dziaiaj są w zaniku , wszystko na przetwornicach impulsowych. Miedź jako nawój odchodzi, a wchodzi aluminium.Tragedia.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Takie tam....oka mzik temu odebrałem lampy, duży polski sklep https://sklep.lampyelektronowe.pl, lamp mają masę (jeśli ktoś zainteresowany nieustająco zalecam dzwonić, przy zakupach niejednostkowych milusie rabaty), parę dni temu trafiłem u nich przypadkowo na typ, którego jestem fanem, mają, Philips MAZDA, cena naprawdę okazyjna, dzwonię.....mają na stanie tylko kilka sztuk ALE MOGĄ DOSTARCZYĆ DOWOLNĄ ILOŚĆ ALE PO PONAD CZTEROKROTNIE WYŻSZEJ CENIE, pas, kupuję co mają, teraz mam je w ręku. Propozycja była, przy zakupie 50-100sztuk tych baniek mogę negocjować cenę czyli są jeszcze gdzieś dziuple zawierające setki(?) lamp...... Wesołych Świąt.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
cirrostrato pisze: pn, 14 grudnia 2020, 14:22czyli są jeszcze gdzieś dziuple zawierające setki(?) lamp...... Wesołych Świąt.
Sporo elementów elektronicznych, w tym lamp można spotkać u osób, które dawniej zajmowały się serwisem RTV.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Panie Henryku - z ciekawości, co to za typ lampy "ulubiony"? Czyżby poczciwa PCL86? ;)

Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Za ,,panie'' przy następnej wizycie ukażę....lampy to taniutkie (jak czasem się trafi..) PC88, odbija mi na ich punkcie, PCL86 mam NOS prawie dwieście a niemal połowa to podarunek od kolegi z triody......Wesołych Świąt.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Coraz więcej osób kupuje w opcji Kup teraz wszystkie bańki z aukcji np. https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 0019126872 a jeszcze kilkanaście miesięcy temu trafiłem po 5zł/sztuka i kupiłem wtedy też wszystkie. Ostatnio nawet już nie pytam w moim banku ile % dają aktualnie na lokacie bo by mi zajady popękały ze śmiechu.... A np. te VFD https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 9106661937 cena nie szokuje (choć też były kiedyś sporo tańsze tylko przy zakupie jednostkowym sprzedawca dalej przesadza z ceną wysyłki) a w sieci pokazane jak zrobić z tego bajerancki wskaźnik włączenia zasilania nawet bez mikroprocesora. Wesołych Świąt.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Właśnie wracam z miasta a InPost (po drodze i blisko) nadzwyczaj mi pasuje. Kilka dni temu sprzedający (znam solidność z kilku zakupów u niego) wystawił ECL81 sztuk jeden za to w najniższej cenie, spytałem ile ma, prawie całe opakowanie zbiorcze, zaproponowałem za wszystkie cenę x za sztukę, on y, ostatecznie wyszło mniej niż (x+y)/2 (portera nawet najtańszego nie kupię za sztukę), odebrałem oka mzik temu, każda w osobnym fabrycznym pudełeczku. Lampy ECL81, nie mam jakiegoś na szybko zastosowania dla nich ale kolega saico (pozdrawiam) swoimi konstrukcjami na ECL80/81zainteresował mnie tymi lampami. Pragnę kolegów uczulić, że można jeszcze kupować lampy w dobrej cenie, łatwe do implementacji w układzie (bardzo mi się podoba dowcip z dzielonym rezystorem katodowym we wspólnej katodzie trioda/pentoda lampy ECL81) i w ilościach niejednostkowych, zawsze, podkreślam, warto kupić więcej, ceny raczej nie zmaleją a jeśli kupi się na styk (np. dwie do SE, cztery do PP) a jedna bańka stoczy się ze stołu (jak jednemu z kolegów, który mnie spytał czy ja nie mam, niestety..) to problem gotowy. Powodzenia w polowaniu na nowe ciekawe lampy i WESOŁYCH ŚWIĄT.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

cirrostrato pisze: pn, 14 grudnia 2020, 18:05 a w sieci pokazane jak zrobić z tego bajerancki wskaźnik włączenia zasilania nawet bez mikroprocesora. Wesołych Świąt.
Można prosić o link?
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

szewek pisze: wt, 15 grudnia 2020, 12:18
cirrostrato pisze: pn, 14 grudnia 2020, 18:05 a w sieci pokazane jak zrobić z tego bajerancki wskaźnik włączenia zasilania nawet bez mikroprocesora. Wesołych Świąt.
Można prosić o link?
Pozdrawiam,
Piotr.
Linku nie zapisałem, w końcu można samemu schemat na dwóch TTL, ośmiu dowolnych małych npn tranzystorach i garści rezystorów samemu sklecić (tych mikro.. nie ogarniam i chyba za późno na wgryzanie się w temat ale wtedy wystarczy tylko jeden scalak), mowa oczywiście o IW-4 podłączonych tak, aby środkowe segmenty wirowały zapalane (lub gaszone) kolejno wokół środka w sekwencji jeden z ośmiu, dodatkowo zewnętrzne segmenty można ew. na stałe zaświecić jako obramówkę wskaźnika. Na jakimś filmie pokazane było działanie, miły bajer.
saico

Post autor: saico »

A dziękuję:) Też je mam w sporych ilościach i trzymam... ECL81 (RFT), PCL81(Valvo/TFK/Siemens), oraz UCL82 (Tungsram) kupione w okazyjnych cenach na eBayu parę lat temu. Na pierwszych dwóch już budowałem wzmacniacze, moc 2W, ale bardzo fajnie grały, szczególnie z "czerwonymi" kondensatorami MKT Philipsa z Allegro "po 100 sztuk" i nie były wcale takie ciche.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

:arrow: Saico,
jakoś nie widzę tych Philipsów. Są, ale na 100 V, a chyba nie o takie chodziło?
saico

Już kilka miesięcy ich nie ma na aukcji, bo wszystkie się sprzedały... oferta była na Allegro przez kilka lat a wyglądały jak tu, ale były na napięcie 250V - http://www.ciel-electronique.com/electr ... itors.html
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Swego czasu (nie pamiętam ile lat minęło...) na All były sprzedawane typowe ,,płaskie'' zielone miflexy 47nF400V w cenie kilka PLN za 100sztuk, nawet pytałem sprzedawcy czy nie pomyłka....i tak kupiłem kilkaset sztuk.
saico

Pewnie od tego samego co brałem i ja... z Ostrowca Świętokrzyskiego.
ODPOWIEDZ