Sprawdzony wzmacniacz w.cz do miernika czestotliwości heterodyny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Sprawdzony wzmacniacz w.cz do miernika czestotliwości heterodyny
Możesz pokazać schemat ?
pozdrawiam
Cześć
Nie potrafię rysować na komputerze, ale to typowa aplikacja z not katalogowych, bez jakichkolwiek udziwnień. Całą zmianę jaką teraz bym zrobił, to dał lepsze tranzystory - o większym Ft. 30 lat temu te były najlepsze z dostępnych dla mnie.
Pozdrowienia
PS Teraz może być problem z 11C90,dawno takiego nie widziałem.
Nie potrafię rysować na komputerze, ale to typowa aplikacja z not katalogowych, bez jakichkolwiek udziwnień. Całą zmianę jaką teraz bym zrobił, to dał lepsze tranzystory - o większym Ft. 30 lat temu te były najlepsze z dostępnych dla mnie.
Pozdrowienia
PS Teraz może być problem z 11C90,dawno takiego nie widziałem.
Preskalery 11C90 widziałem tylko na ebay, ceny różne, ale raczej drogo, jeśli dodać koszty przesyłki.
Zależy w jakim zakresie częstotliwości potrzebny jest pomiar, jeśli nieco niżej jak 500MHz to czasem można spotkać
rosyjskie K193IE3 które również są dzielnikami F/10. Podobno wykonanie w białej ceramicznej obudowie ze złoconymi
nóżkami pracuje do 400/500 MHz. Nie sprawdziłem tego osobiście jest to wiadomość przeczytana w sieci.
Mam takie układy i może kiedyś sprawdzę. W moim częstościomierzu używam U664B .
Zależy w jakim zakresie częstotliwości potrzebny jest pomiar, jeśli nieco niżej jak 500MHz to czasem można spotkać
rosyjskie K193IE3 które również są dzielnikami F/10. Podobno wykonanie w białej ceramicznej obudowie ze złoconymi
nóżkami pracuje do 400/500 MHz. Nie sprawdziłem tego osobiście jest to wiadomość przeczytana w sieci.
Mam takie układy i może kiedyś sprawdzę. W moim częstościomierzu używam U664B .
Nie bardzo rozumiem dlaczego uparcie proponujecie koledze walllker preskalery skoro on wyraźnie pyta o wzmacniacz sygnału dla miernika częstotliwości, który ma stosowny zakres pomiarowy natomiast problemem jest brak czułości.
Kolego walllker rozwiązaniem problemu jest komparator, użyty w charakterze wzmacniacza z wyjściem sygnału w standardzie TTL i lub CMOS.
Myślę, że MAX903 da radę, w danych technicznych przy sygnale wejściowym 100MHz poziom ok.20 mV sinus na wyjściu masz 3V impulsy w standardzie TTL.
Podobne, jeśli nie wyżej pracujące (sensie max toggling rate) komparatory z wyjściem TTL/CMOS masz w ofercie Linear Technology (obecnie Analog Devices) z tego co pamiętam to pracują do 150 MHz.
Kolego walllker rozwiązaniem problemu jest komparator, użyty w charakterze wzmacniacza z wyjściem sygnału w standardzie TTL i lub CMOS.
Myślę, że MAX903 da radę, w danych technicznych przy sygnale wejściowym 100MHz poziom ok.20 mV sinus na wyjściu masz 3V impulsy w standardzie TTL.
Podobne, jeśli nie wyżej pracujące (sensie max toggling rate) komparatory z wyjściem TTL/CMOS masz w ofercie Linear Technology (obecnie Analog Devices) z tego co pamiętam to pracują do 150 MHz.
Cześć
Z tego co pamiętam, to założycielowi wątka chodzi o pomiar częstotliwości heterodyny w paśmie 450MHz, a nie 150 MHz. Tak więc wszelkie dywagacje na temat 150 czy nawet 200MHz są bezproduktywne. Ponad to odczyt z dokładnością 100Hz jest dalej dokładnością 10 do minus 6-tej. Praktycznie do każdego radia jest to wystarczające.
Pozdrowienia
Z tego co pamiętam, to założycielowi wątka chodzi o pomiar częstotliwości heterodyny w paśmie 450MHz, a nie 150 MHz. Tak więc wszelkie dywagacje na temat 150 czy nawet 200MHz są bezproduktywne. Ponad to odczyt z dokładnością 100Hz jest dalej dokładnością 10 do minus 6-tej. Praktycznie do każdego radia jest to wystarczające.
Pozdrowienia
Czołem.
Ja przy podobnych pomiarach korzystam obecnie ze skanera SDR (USB) z antenką leżącą obok przestrajanego odbiornika. Można je kupić za kilkadziesiąt złotych na znanym portalu aukcyjnym (w zeszłym roku były jeszcze tańsze; od czasu jego zakupu nie korzystam przy przestrajaniu odbiorników z typowego częstotliwościomierza, gdyż jest mniej praktyczny...).
Pozdrawiam
Romek
Pozwolę sobie na przypomnienie wypowiedzi Autora wątku, gdyż wypowiedzi Kolegów zaczynają nieco zbaczać z tematu...Vic384 pisze: ↑czw, 12 listopada 2020, 09:36 Z tego co pamiętam, to założycielowi wątka chodzi o pomiar częstotliwości heterodyny w paśmie 450MHz, a nie 150 MHz. Tak więc wszelkie dywagacje na temat 150 czy nawet 200MHz są bezproduktywne. Ponad to odczyt z dokładnością 100Hz jest dalej dokładnością 10 do minus 6-tej. Praktycznie do każdego radia jest to wystarczające.
Jest więc potrzebny wzmacniacz o dużym wzmocnieniu do częstotliwości 150 MHz lub przerzutnik o takim paśmie i wystarczającej czułości (jeżeli ma być umieszczony wewnątrz częstotliwościomierza, to dobrze byłoby gdyby jego impedancja wejściowa wynosiła 50 Ω).walllker pisze: ↑pn, 2 listopada 2020, 13:55 Szanowni koledzy zwracam się z pytaniem czy posiadacie sprawdzony, działający miernik częstotliwości pozwalający na pomiar częstotliwości heterodyny w głowicach UKF, powiem szczerze że przetestowałem kilka projektów samoróbek z wujka google, jak i kupnych i o ile radzą są z pomiarem przy zakresach do 40MHz dla torów AM to mimo iż jeden mierzy do 2,4GHz to nie radzą sobie z pomiarem częstotliwości heterodyny w głowicach UKF. Zależy mi na takim mierniku który bezstykowo przy pomocy anteny pozwoli zmierzyć częstotliwość w polskich głowicach UKF starych radioodbiorników samochodowych, bo przestrajając na górny zakres często ustawiam to na słuch i skale w radiu niż na pomiar, póki co mam 7 mierników częstotliwości 3 fabryczne 4 samoróbki i lipa dla UKF, każdy który mam ma zakres do minimum 130MHz, ale żeby dobrze mierzyć sinus sygnał musi być minimum 2Vpp, może ktoś ma sprawdzony projekt wzmacniacza w.cz który przez małą kierunkową antenkę odbierze częstotliwość heterodyny i wzmocni na tyle żeby te mierniki co mam dały radę go odczytać. Wiem że wójek gogle daje mnóstwo projektów ale po przetestowaniu 4 nie chce mi się już szukać po omacku co się sprawdzi, a wolałbym iść za radą kogoś kto zbudował, przetestował i potwierdza że ten a ten układ pozwala na taki pomiar w torach UKF. Pozdrawiam
Ja przy podobnych pomiarach korzystam obecnie ze skanera SDR (USB) z antenką leżącą obok przestrajanego odbiornika. Można je kupić za kilkadziesiąt złotych na znanym portalu aukcyjnym (w zeszłym roku były jeszcze tańsze; od czasu jego zakupu nie korzystam przy przestrajaniu odbiorników z typowego częstotliwościomierza, gdyż jest mniej praktyczny...).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- walllker
- 625...1249 postów
Widzę że wiele osób pospieszyło z pomocą, jednak mimo wielu odpowiedzi nie wiedziałem na co się zdecydować, toteż na znanym portalu aukcyjnym za 40zł dokupiłem przystawkę do posiadanego miernika UC4 moduł MCW3 będący wzmacniaczem i posiadający preskaler zwiększający zakres miernika do 1GHz, muszę przyznać że pierwsze testy są obiecujące, bo nawinięty kawałek drutu na ECC85 w DML302 przy przestrojeniu bez problemu i dokładnie zmierzyło F heterodyny, co ważne niezbyt wpłynął na działanie generatora i przestrojenie przebiegło bardzo ładnie, jak całość umieszczę w obudowie, to zamieszczę zdjęcia i opis z doświadczeń, być może znalazłem zadowalające mnie rozwiązanie, tym bardziej że całe ustrojstwo jest teraz całkiem czułe.
Ja kiedyś na taką okazję kupiłem parę sztuk układów UPC2711T - bo takie akurat były w dobrej cenie. I teoretycznie taki układ powinien wzmocnić sygnał czterokrotnie. Plus dwie diody Schottkiego o bardzo niskiej pojemności złącza jako zabezpieczenie wejścia.
Taki był plan, ale dotychczas nic nie wyrzeźbiłem, więc układ nie zalicza się do kategorii "sprawdzony".
Kojarzę że w serwisówkach niektórych odbiorników zalecano sprzęgnięcie miernika poprzez nakładkę na balon lampy głowicy, ale - po chwili zastanowienia - chodziło raczej o podanie sygnału z wobulatora.
Pomiar częstotliwości lampowej heterodyny to pikuś, spróbuj z dwutranzystorową głowicą.
Taki był plan, ale dotychczas nic nie wyrzeźbiłem, więc układ nie zalicza się do kategorii "sprawdzony".
Kojarzę że w serwisówkach niektórych odbiorników zalecano sprzęgnięcie miernika poprzez nakładkę na balon lampy głowicy, ale - po chwili zastanowienia - chodziło raczej o podanie sygnału z wobulatora.
Pomiar częstotliwości lampowej heterodyny to pikuś, spróbuj z dwutranzystorową głowicą.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Gdyby chcieć zrezygnować z posiadanego miernika częstotliwości, i stroić odbiorniki o p.cz. 10,7MHz, to można skorzystać z przeznaczonego właśnie do tego rozwiązania. Mój projekt podobnego urządzenia, opartego o części z radia samochodowego, opisałem tutaj: http://k4be.pl/k4be/wskaznik_czestotliwosci/