Przedwzmacniacz RIAA - poszukiwania najlepszego układu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Przedwzmacniacz RIAA - poszukiwania najlepszego układu

Post autor: kubafant »

Locutus pisze: pt, 11 stycznia 2019, 01:21 Przecież sprzęt ma przenieść bez zniekształceń dokladnie to co zostało nagrane.
I właśnie dlatego regulacja barwy jest absolutnie konieczna w wysokiej klasy sprzęcie grającym. Jak ktoś lubi, to może sobie tej regulacji używać i do podbarwiania dźwięku według upodobań, kto mu broni - dla mnie jednak jest to przede wszystkim środek do kompensacji niedostatków sprzętu (zwłaszcza kolumn - moje są tanie i niskiej jakości).

Ale mili Koledzy, uprzejmie proszę o powrót do rzeczy i nie wszczynanie dyskusji nad zasadnością takiego rozwiązania. Rozchodzi się o to, który z zaproponowanych układów będzie najlepszy i tego niech dotyczy dyskusja nasza.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

kubafant pisze: pt, 11 stycznia 2019, 08:47
Locutus pisze: pt, 11 stycznia 2019, 01:21 Przecież sprzęt ma przenieść bez zniekształceń dokladnie to co zostało nagrane.
I właśnie dlatego regulacja barwy jest absolutnie konieczna w wysokiej klasy sprzęcie grającym.
Jak ktoś lubi, to może sobie tej regulacji używać i do podbarwiania dźwięku według upodobań, kto mu broni - dla mnie jednak jest to przede wszystkim środek do kompensacji niedostatków sprzętu (zwłaszcza kolumn - moje są tanie i niskiej jakości).
W wysokiej klasy sprzęcie grającym takich układów zazwyczaj nie ma bo i po co....
kubafant pisze: pt, 11 stycznia 2019, 08:47 Ale mili Koledzy, uprzejmie proszę o powrót do rzeczy i nie wszczynanie dyskusji nad zasadnością takiego rozwiązania. Rozchodzi się o to, który z zaproponowanych układów będzie najlepszy i tego niech dotyczy dyskusja nasza.
AMEN.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Ostatnio nastąpiła pewna odmiana od typowego, składanego przeze mnie już dość powszednio przedwzmacniacza "Hiraga". Otóż klient zażyczył sobie rozbudowanie układu przedwzmacniacza o wysokiej klasy regulację barwy dźwięku oraz regulacje balansu i siły głosu. Wyraził też życzenie, żeby można było używać urządzenia także jako przedwzmacniacz liniowy, to znaczy ze źródła o wysokim poziomie i z pominięciem części gramofonowej.

Powstało urządzenie widoczne na fotografiach. Dołożona płytka stopnia liniowego stanowi, powiedziałbym, abrewiację układu, który zastosuję w mojej konsoli stereofonicznej. Regulacja barwy to klasyczny układ Baxandalla, z tym ulepszeniem, że zasilanie mostka obustronnie zachodzi ze źródeł o niskiej impedancji wewnętrznej (wtórników). Wtrącona w pętlę pentoda (obciążona jedynie pojemnością siatki wtórnika) dostarcza bardzo dużego wzmocnienia, co zapewnia właściwą charakterystykę (krzywe nie ulegają deformacji w skrajnych położeniach potencjometrów). Głębokość regulacji to ok. +/- 12 dB. Nie za dużo, w końcu nie chodzi o robienie dyskoteki i pokraczne wypaczanie odtwarzanych nagrań, a jedynie o drobne korekcje dopasowujące charakterystykę przenoszenia do warunków akustycznych i cóż - niestety nierzadkich niedostatków sprzętu i pomieszczenia. A także preferencji melomana.

Zastosowane lampy to EF80 (2 szt.) i ECC85. W części gramofonowej tradycyjnie, 6N2P-EW.

Muszę przyznać, że testy odsłuchowe wypadły bardzo pomyślnie i gra toto naprawdę przyjemnie :)

Pozdrawiam,
Jakub
Załączniki
DSCN2033_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2034_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2035_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2036_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2037_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2038_Easy-Resize.com.jpg
DSCN2039_Easy-Resize.com.jpg
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku