Zasilacz SSHV2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Zasilacz SSHV2
Witam.
Mam pytanie odnośnie zasilacza SSHV2 czy dołożenie kondensatora C3 spowoduje bardziej stabilną pracę układu, a może jakieś inne zmiany? Robert
Mam pytanie odnośnie zasilacza SSHV2 czy dołożenie kondensatora C3 spowoduje bardziej stabilną pracę układu, a może jakieś inne zmiany? Robert
Re: Zasilacz SSHV2
Za stabilność odpowiada C2.Dodanie C3 zmniejszy szybkość reakcji sprzężenia co w efekcie może dać nakładanie się przebiegu zmiennego na napięcie wyjściowe i trochę ograniczy szumy wyjściowe.W zasadzie nie wskazany pomysł innowacyjny
.

-
- 50...74 posty
Witam.
Sugerowałem się opisem AVT1788 "Rezystor R2 i kondensator C2 zapobiegają powstawaniu oscylacji pasożytniczych".
Robert
Sugerowałem się opisem AVT1788 "Rezystor R2 i kondensator C2 zapobiegają powstawaniu oscylacji pasożytniczych".
Robert
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Robert absolutnie nie sugeruj się niczym związanym z AVT1788
Ponieważ jest to do tego stopnia nieudany projekt, iż moim zdaniem nadaje się co najwyżej na śmietnik
Jurek

Jurek
Witam.
Ponieważ posiadam ten zasilacz postanowiłem zrobić pomiary dla prądu 35mA:
Napięcie wejściowe 300V pierwsze zdjęcie
Napięcie wyjściowe 250V reszta zdjęć
Pozdrawiam.
Piotr
Ponieważ posiadam ten zasilacz postanowiłem zrobić pomiary dla prądu 35mA:
Napięcie wejściowe 300V pierwsze zdjęcie
Napięcie wyjściowe 250V reszta zdjęć
Pozdrawiam.
Piotr
To tak dla porównania:
}. 
Zasilacz z podwajaniem napięcia Uwy=140V,Iwy=16mA,tętnienia 5mV,SZUMÓW BRAK.Dla filtra CRC-470u/1K/470u{kondensatory wyprute ze starego zasilacza komputerowego 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Niedawno zmierzyłem pojemność kondensatorów wylutowanych z zasilaczy z tzw. czarnej listy i miały średnio 66% deklarowanej pojemności, najgorsze zaledwie 50%.
Czy kolega rzeczywiście mierzył pojemność tych kondensatorów, czy tylko uwierzył w to co jest na nich zapisane?
Niedawno zmierzyłem pojemność kondensatorów wylutowanych z zasilaczy z tzw. czarnej listy i miały średnio 66% deklarowanej pojemności, najgorsze zaledwie 50%.
Ratujmy stare tranzystory!
Przy takich eksperymentach zakładam że odzyskane elementy mają przynajmniej połowę pojemności deklarowanej przez producenta a test ,,na iskrę,,

Hmm...Zasilacz z podwajaniem napięcia Uwy=140V,Iwy=16mA,tętnienia 5mV,SZUMÓW BRAK.Dla filtra CRC-470u/1K/470u{kondensatory wyprute ze starego zasilacza komputerowego}.

Mam już wstępnie zaprojektowaną PCB pod Salasa SSHV1 i chcę go poskładać, czekam na części z Chin - o którym sporo ludzi wypowiadało się pozytywnie. SSHV2 to już podobno mistrzostwo świata dla techniki lampowej, aczkolwiek nie był to układ łatwy do uruchomienia, no i tranzystory mało popularne i trudne do kupienia.
A tutaj tętnienia 5mV, szumów brak - to może nie warto popełniać nowoczesności

Czytam tu, czytam tam - jedni Salasy chwalą jako super dedykowane do techniki lampowej, inni odradzają jako nawet psujące jakość audio w zupełnie skrajnych opiniach, chociaż to dziwne, bo mając prosty zasilacz, montując źródła prądowe na tranzystorach przy lampie - nagle wzmacniacz dostawał przysłowiowych skrzydeł. Tu mamy Salasy dające bez większego wysiłku tyle prądu ile lampa chce - czyli teoretycznie nie musimy dodawać żadnych źródeł prądowych do lamp, by te zagrały "pełną piersią" - a opinie wyznawane są całkiem rozbieżne, że psują bas w audio, że trzeba dość precyzyjnie ustalić zapotrzebowanie na prąd, że się grzeją i przegrzewają, więc czasem szybko padają, itd...
W dążeniu do doskonałości obowiązuje zasada-podwajasz jakość to cena do kwadratu albo w/g pewnych sfer,do sześcianu
Poziom 5 mV przydzwięku jest dużo za duży dla przyzwoitego sprzętu,ale stosując mały dławik {np od świetlówki 4W}można poradzić sobie z tym problemem. 

Macie dziwny problem - 5mV tętnień!?
Ja na swoich stabilizatorach robionych na LR-8N mam bez problemu 1-2mV, z resztą chyba rok temu Kolega Jerzy robił takie , jak to określił , "spawarki" i podawał pomiary tętnień - poszukać na forum.
Z resztą te elektroniczne stabilizatory zawsze trochę sieją , więc dodanie dławika , takiego jak podał Kolega Marek jest często pomocne.
Aby nie szukać za dużo podaję pomiary i schemat takiej "spawarki" Pozdrawiam
Wiesław
Ja na swoich stabilizatorach robionych na LR-8N mam bez problemu 1-2mV, z resztą chyba rok temu Kolega Jerzy robił takie , jak to określił , "spawarki" i podawał pomiary tętnień - poszukać na forum.
Z resztą te elektroniczne stabilizatory zawsze trochę sieją , więc dodanie dławika , takiego jak podał Kolega Marek jest często pomocne.
Aby nie szukać za dużo podaję pomiary i schemat takiej "spawarki" Pozdrawiam
Wiesław
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ooo
Muszę sprostować
Proszę zapamiętać raz na zawsze, iż to nasz kolega Marek dając mi któryś raz z kolei przez łeb określił mój układ prostownika z filtrami RC mianem spawarki.
Mnie się tylko do tego stopnia spodobała ta nazwa, iż od tamtej pory do dnia dzisiejszego każdy układ zasilający, który wykonałem bądź mam zamiar wykonać nazywam spawarką
Jurek

Proszę zapamiętać raz na zawsze, iż to nasz kolega Marek dając mi któryś raz z kolei przez łeb określił mój układ prostownika z filtrami RC mianem spawarki.
Mnie się tylko do tego stopnia spodobała ta nazwa, iż od tamtej pory do dnia dzisiejszego każdy układ zasilający, który wykonałem bądź mam zamiar wykonać nazywam spawarką

Jurek
Ale spawarka została spawarką.
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław