Lampy "śmieciowe" w prostych wzmacniaczach....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nie budowałem i nie sprawdzałem tego układu, ale nie powinien on sprawiać kłopotów. Sprawdzałem natomiast analogiczny układ pracujący na dwóch lampach PCL85. Nie było z nim żadnych problemów (bo i nie miało prawa być)dj_john pisze:witam czy ktoś konstruował układ PCF802 + PL82 OTL.JPG? chodzi mi o wrażenia odsłuchowe no i czy on wogule działa.... ;] kiedyś robiłem układ SE PP na EL86 i był on ok (grał w miare) ale nie było tam odwracacza fazy jak w powyższym układzie. prosze o ewentualne opinie wskazania/przeciwskazania.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ostatnio robię eksperymenty nad inwerterem do BISa 105. Ci, którzy ten wzmacniacz znają, wiedzą, że nie ma tam równoległego żarzenia lamp EL34, lecz szeregowe- uzwojenie 25V. Miałem małe problemy z pasmem przenoszenia inwertera (mogły wynikać ze zbyt wysokiej impedancji wyjściowej) i postanowiłem zrobić odwracacz na nowo. Jest to układ van Scoyoca podobny do zastosowanego w W-100 (ma trochę inne wartości elementów) z wtórnikami katodowymi na wyjściu. Te ostatnie postanowiłem wykonać na "śmieciowych" lampach PCL86, z katodami sprzężonymi stałoprądowo z siatkami EL34. Wzmacniacza jeszcze nie odpalałem. Żarzenie dało sie rozwiązać w bardzo łatwy sposób- do uzwojenia żarzenia podłączyłem jako pierwszą grupę szeregowo włókna ECC82 i ECC83 w wariancie 12,6V (nóżki 4 i 5, a 9 wisiały) oraz, jako drugą grupę równolegle do pierwszej, szeregowo połączone grzejniki dwóch PCL86. Łączny pobór prądu- 450mA, a jeszcze biorąc pod uwagę lampę PY88 układu stand-by i przekaźnik tegoż, to wyciągnąłem z uzwojenia "nadprogramowe" 800mA, czyli razem ok. 2,3A. Drut ma średnicę 1,6mm więc myślę, że nie jest za cienki i spokojnie uciągnie wszystkie te lampy
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!