Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10
Poszukuję taśm (chociaż jednej) do magnetowidu MTV-10. Nagranych bądź nie. Potrzebne do uruchomienia magnetowidu. Jak na razie mam tylko jedną pustą szpulę zwijającą. Poszukuję również instrukcji serwisowej do niego.
Re: Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10
Porada dnia: Zdobądź chociaż jeszcze jedną pustą szpulę i przewiń na nią taśmę z kasety magnetowidowej. Mi się ostatnio poszczęściło i w śmieciach znalazłem nową szpulę z taśmą, niestety tylko jedną
. Przezornie z tego samego źródła zachowałem kasety magnetowidowe.

Trzeba liczyć się z natychmiastowym uszkodzeniem taśmy z kasety VHS-jest dużo cieńsza i podatna na wady prowadzenia{stara rolka dociskowa}.Próbowałem
. 

Ja planuję spróbować gdy będę miał jeszcze jedną pustą szpulę.
Moja obietnica o wysłaniu szpuli oraz pewnej ilości taśm jest cały czas aktualna. Z powodu nawału pracy jednak zapomniałem i wszystko odeszło na drugi plan. Postaram się w tym tygodniu zrealizować wysyłkę. Wysłałem mail.
Witaj
Jeśli sprawa taśm jest nadal aktualna proszę o kontakt - najprawdopodobniej mam dostęp do źródła takich taśm ale potwierdzić to mogę dopiero po 4 sierpnia - taśmy nowe i jakieś nagrane Ampex czy inne amerykańskie...
Z praktyki... na tych magnetowidach nie można odczytać czytelnie taśm nagranych na innych MTV 10, sprawa ręcznie wklejanych głowic do wirującego bębna - w każdym wklejali inaczej...
Dla koneserów takich zabytków magnetowidowych mam też możliwość odzyskania kompletnego MTV 10 - z tego co widziałem jest on kompletny, nie grzebany, załącza się i kręci, tyle tylko że z zewnętrznej drewnianej kasprzakowej obudowy zlazł mu fornir .
Jeśli sprawa taśm jest nadal aktualna proszę o kontakt - najprawdopodobniej mam dostęp do źródła takich taśm ale potwierdzić to mogę dopiero po 4 sierpnia - taśmy nowe i jakieś nagrane Ampex czy inne amerykańskie...
Z praktyki... na tych magnetowidach nie można odczytać czytelnie taśm nagranych na innych MTV 10, sprawa ręcznie wklejanych głowic do wirującego bębna - w każdym wklejali inaczej...
Dla koneserów takich zabytków magnetowidowych mam też możliwość odzyskania kompletnego MTV 10 - z tego co widziałem jest on kompletny, nie grzebany, załącza się i kręci, tyle tylko że z zewnętrznej drewnianej kasprzakowej obudowy zlazł mu fornir .
Nie ma chętnych na MTV 10-to może ja zajmę miejsce w kolejce.Proszę na priv-gdyby była możliwość.

Witam - zgodnie z deklaracją... sprawdziłem i mam w posiadaniu kilka pudełek taśm półcalowych firmy Memorex - część jest czymś /?/ nagrana. Taśmy są w bardzo dobrym stanie /były właściwie przechowywane/
Jutro będę mógł zajrzeć dokładniej do magnetowidu MTV 10 - leżał sobie w magazynie nie włączany przez wiele lat, jest nieco pogryziony zębem czasu ale jest kompletny. Wszystko wskazuje na to że dobry "restaurator" będzie w stanie go odrestaurować... przynajmniej do stanu kręcącego się zabytku techniki -jest w necie kilka podpowiedzi w tym temacie. Waży 16 kg - wysyłka lub odbiór na miejscu /okolice Katowic/
W latach 70-tych miałem nieszczęście opiekować się takimi magnetowidami... pierwowzory tego cuda czyli Philipsy działały poprawnie, nagrania z jednego chodziły na innych, na naszych kasprzakowskich zawsze działy się cuda - ale z dzisiejszego punktu widzenia, szkoda że na moich oczach dziesiątki MTV 10 zezłomowano...
Jeśli jeszcze kogoś konkretnie interesują ww taśmy lub ten magnetowid - bardzo proszę na PW.
Jutro będę mógł zajrzeć dokładniej do magnetowidu MTV 10 - leżał sobie w magazynie nie włączany przez wiele lat, jest nieco pogryziony zębem czasu ale jest kompletny. Wszystko wskazuje na to że dobry "restaurator" będzie w stanie go odrestaurować... przynajmniej do stanu kręcącego się zabytku techniki -jest w necie kilka podpowiedzi w tym temacie. Waży 16 kg - wysyłka lub odbiór na miejscu /okolice Katowic/
W latach 70-tych miałem nieszczęście opiekować się takimi magnetowidami... pierwowzory tego cuda czyli Philipsy działały poprawnie, nagrania z jednego chodziły na innych, na naszych kasprzakowskich zawsze działy się cuda - ale z dzisiejszego punktu widzenia, szkoda że na moich oczach dziesiątki MTV 10 zezłomowano...
Jeśli jeszcze kogoś konkretnie interesują ww taśmy lub ten magnetowid - bardzo proszę na PW.
Również poszukuję taśm do MTV-10, zbieram stare nagrania TV. Wysłałem jakiś czas temu PW do MaciejT, niestety bez odzewu. Jeśli ktoś nadal ma podobne fanty to proszę o kontakt.