Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

harnas136
20...24 posty
20...24 posty

Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10

Post autor: harnas136 »

Poszukuję taśm (chociaż jednej) do magnetowidu MTV-10. Nagranych bądź nie. Potrzebne do uruchomienia magnetowidu. Jak na razie mam tylko jedną pustą szpulę zwijającą. Poszukuję również instrukcji serwisowej do niego.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kupię taśmy 1/2 cala do magnetowidu MTV-10

Post autor: Alek »

Porada dnia: Zdobądź chociaż jeszcze jedną pustą szpulę i przewiń na nią taśmę z kasety magnetowidowej. Mi się ostatnio poszczęściło i w śmieciach znalazłem nową szpulę z taśmą, niestety tylko jedną :( . Przezornie z tego samego źródła zachowałem kasety magnetowidowe.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Trzeba liczyć się z natychmiastowym uszkodzeniem taśmy z kasety VHS-jest dużo cieńsza i podatna na wady prowadzenia{stara rolka dociskowa}.Próbowałem :roll: . :D
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Ja planuję spróbować gdy będę miał jeszcze jedną pustą szpulę.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Moja obietnica o wysłaniu szpuli oraz pewnej ilości taśm jest cały czas aktualna. Z powodu nawału pracy jednak zapomniałem i wszystko odeszło na drugi plan. Postaram się w tym tygodniu zrealizować wysyłkę. Wysłałem mail.
MaciejT
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: MaciejT »

Witaj
Jeśli sprawa taśm jest nadal aktualna proszę o kontakt - najprawdopodobniej mam dostęp do źródła takich taśm ale potwierdzić to mogę dopiero po 4 sierpnia - taśmy nowe i jakieś nagrane Ampex czy inne amerykańskie...

Z praktyki... na tych magnetowidach nie można odczytać czytelnie taśm nagranych na innych MTV 10, sprawa ręcznie wklejanych głowic do wirującego bębna - w każdym wklejali inaczej...

Dla koneserów takich zabytków magnetowidowych mam też możliwość odzyskania kompletnego MTV 10 - z tego co widziałem jest on kompletny, nie grzebany, załącza się i kręci, tyle tylko że z zewnętrznej drewnianej kasprzakowej obudowy zlazł mu fornir .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

MaciejT pisze: sob, 1 sierpnia 2020, 21:37
Dla koneserów takich zabytków magnetowidowych mam też możliwość odzyskania kompletnego MTV 10 - z tego co widziałem jest on kompletny, nie grzebany, załącza się i kręci, tyle tylko że z zewnętrznej drewnianej kasprzakowej obudowy zlazł mu fornir .
Nie ma chętnych na MTV 10-to może ja zajmę miejsce w kolejce.Proszę na priv-gdyby była możliwość. :D
MaciejT
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: MaciejT »

Witam - zgodnie z deklaracją... sprawdziłem i mam w posiadaniu kilka pudełek taśm półcalowych firmy Memorex - część jest czymś /?/ nagrana. Taśmy są w bardzo dobrym stanie /były właściwie przechowywane/

Jutro będę mógł zajrzeć dokładniej do magnetowidu MTV 10 - leżał sobie w magazynie nie włączany przez wiele lat, jest nieco pogryziony zębem czasu ale jest kompletny. Wszystko wskazuje na to że dobry "restaurator" będzie w stanie go odrestaurować... przynajmniej do stanu kręcącego się zabytku techniki -jest w necie kilka podpowiedzi w tym temacie. Waży 16 kg - wysyłka lub odbiór na miejscu /okolice Katowic/

W latach 70-tych miałem nieszczęście opiekować się takimi magnetowidami... pierwowzory tego cuda czyli Philipsy działały poprawnie, nagrania z jednego chodziły na innych, na naszych kasprzakowskich zawsze działy się cuda - ale z dzisiejszego punktu widzenia, szkoda że na moich oczach dziesiątki MTV 10 zezłomowano...

Jeśli jeszcze kogoś konkretnie interesują ww taśmy lub ten magnetowid - bardzo proszę na PW.
Awatar użytkownika
adamz689
1 post
1 post

Post autor: adamz689 »

Również poszukuję taśm do MTV-10, zbieram stare nagrania TV. Wysłałem jakiś czas temu PW do MaciejT, niestety bez odzewu. Jeśli ktoś nadal ma podobne fanty to proszę o kontakt.
ODPOWIEDZ