Witam!
Trafiło do mnie takie"coś",malowanie sugeruje zastosowanie wojskowe,miliamperomierz 0-10 mA,pokrętłem obraca się kondensator powietrzny,skala nad gałką: 1,151,301,451,601.Wysuwana antena teleskopowa o długości 57 cm.Brak tabliczki znamionowej. Może ktoś się już z tym urządzeniem spotkał i podpowie,do czego służy.
Pozdrawiam-Grzegorz
Do czego służy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Do czego służy?
Czołem.
Wygląda na falomierz absorpcyjny ze strojonym obwodem rezonansowym. Być może mogło służyć do sprawdzania emisji nadajnika ultrakrótkofalowego
Czy wewnątrz jest jakiś prostownik - detektor?
Pozdrawiam
Romek
Wygląda na falomierz absorpcyjny ze strojonym obwodem rezonansowym. Być może mogło służyć do sprawdzania emisji nadajnika ultrakrótkofalowego

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
To by się zgadzało, gdyż sam miernik jest zablokowany dla sygnału w.cz. kondensatorem mikowym. Prawdopodobnie przyrząd pozwalał sprawdzać poziom promieniowania elektromagnetycznego i częstotliwość sygnału (czułość można było regulować przez odpowiednie wysunięcie anteny teleskopowej i ustawienie urządzenia względem emitera fal radiowych; być może wpływało to w pewien sposób również na samą częstotliwość rezonansową strojonego obwodu).
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Taki sprzęt po przestrojeniu obwodu rezonansowego może być używany przez krótkofalowców.
Taki sprzęt po przestrojeniu obwodu rezonansowego może być używany przez krótkofalowców.
Ratujmy stare tranzystory!
- romanradio
- 1250...1874 posty
Grzesiu,na pewno wojskowy,ale nie GDO,a zwykły wskażnik ( indykator) sygnału UKF-ki ( patrz-długość anteny) na tych kilku kanałach transmisji.To 100% gadżet ( takim był od początku
),zabytek,teraz mają jedynie słuszne i drogie Motorole,takie sliczne amerykanskie
pozdrawiam
R.

pozdrawiam
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------