Prośba do Pana RomekD

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Prośba do Pana RomekD

Post autor: czyt »

Czytałem wątek o źródłach (Pionieer za 3800+abonamnt:) i raczej obok mógłby się znaleźć ten: jakość audio torów smartfona, tableta z androidem. Są to już dziś powszechne urządzenia. Mógłby pan pomierzyć jeśli jakiś ma. Do pary np jakiś starszy telefon i koniecznie moduł BT takiego androida, jeśli by się dało. Część ma jacka, część tylko mini usb różnorakich fantazji. Jack i BT - to interesujące mnie interfejsy. Sam tego nie zestawię i za bardzo nie mam czasu, a głównie mierników... Czy to dobry pomysł i dlaczego nie : )

Portale smartfonowe oferują pomiary wrażeniowe. W Chipie(taka gazeta, co kiedyś nawet miarodajne informacje przedstawiała), odsłuchy nazywają pomiarami - producenci nawet już nie silą się na ukazanie komponentów. Dopiero ktoś rozbierze i pofotografuje, to może będzie wiadomo. Proszę przenieść wątek, lub nawet przepisać, jesli ktoś takie pomiary chciałby zrobić: pasmo, zniekształcenia, odstęp od zakłóceń ewentualnie. Wrażenia odsłuchowe są bogato, bogato, więc niekoniecznie. Podłączając tableta po słuchawkach, nie najlepiej to brzmiało, ale może mam pecha do urządzenia.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Prośba do Pana RomekD

Post autor: Romekd »

Czołem.
W jednym z wątków przedstawiłem poziom zniekształceń harmonicznych smartfonu SAMSUNG Galaxy S7 Edge, którego używam od ponad trzech lat.
Obrazek
Telefon pracuje pod systemem Android, ma wbudowane przetworniki o rozdzielczości 24-bit oraz wydajny wzmacniacz wyjściowy, co zapewnia mu b. dobrą współpracę nawet ze słuchawkami o impedancji 250 Ω (czasami używam go z słuchawkami Beyerdynamic Amiron Home i poziom mocy jest aż za duży). Moi koledzy bardzo chwalą sobie dźwięk również z innych smartfonów , w tym takich, w których użyto 32-bitowych przetworników SABRE.
Wcześniej przez wiele lat używałem smartfonu SONY Xperia S LT26i, w którum dźwięk był po prostu koszmarny, podobnie jak obraz z wbudowanego aparatu fotograficznego... W tej chwili mam trochę zaległej pracy w firmie, ale w wolnym czasie mogę sprawdzić zniekształcenia THD, IMD i DIM wprowadzane przez tablet LENOVO Yoga 3, w którym również wykorzystywany jest system Android.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Dziękuję i proszę. Interesuje mnie BT, jaka tam jakość występuje, transmisji. Sony to dość słaba firma, po CD narobiła więcej szkód niż dobrych rzeczy. Unikam, choć mam jakiś Android i trzeba słuchawki ,5k omów chyba, innych nie przyjmuje. Tak samo było z Siemensem. Końcówki do laptopów miały po 2-3W i pewnie podobne w smarkfonach, tylko w mniejszej "mrówce".
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Jakiś czas temu wykonałem kilka pomiarów pasma przenoszenia oraz zniekształceń THD i IMD, które wnosi do sygnału audio mały tablet firmy LENOVO, model YT3-X50L (popularny Yoga-3). Poziom sygnału na wyjściu słuchawkowym jest stosunkowo niski, gdyż wynosi niecałe 300 mV(rms). Gdy wyjście słuchawkowe tabletu podłączy się do wejścia sygnałowego dowolnego wzmacniacza audio, głośnik lub może głośniki w tablecie nie zostają wyłączone i nadal odtwarzają muzykę. By nastąpiło ich odłączenie, wyjście słuchawkowe musi zostać obciążone rezystancją słuchawek lub rezystorem o wartości do kilkaset omów (ja testowałem z rezystorem 470 Ω). Pasmo przenoszenia toru audio tabletu sprawdziłem odtwarzając po sieci WiFi pliki z domowego serwera NAS, z nagranym białym szumem. Pasmo okazało się dość szerokie, a charakterystyka w paśmie przenoszenia od kilku herców do ok. 22 kHz całkiem płaska. Poniżej obraz wygenerowany z programu ARTA.
1_FR_biały szum.PNG
.
Sprawdziłem poziom zniekształceń harmonicznych THD dla sygnału 100 Hz i 1 kHz. Również one okazały się dość niskie, co widać na kolejnych wykresach.
2_tablet_lenovo_THD_100Hz.PNG
3_tablet_lenovo_THD_1kHz.PNG

.
Powyżej pasma akustycznego wykryłem w sygnale kilka drobnych prążków, jednak nie mają one wpływu na jakość odtwarzanego przez tablet dźwięku, gdyż ich poziom jest bardzo niski.
4_tablet_lenovo_THD1kHz.PNG
.
Odtwarzając plik z sygnałami sinusoidalnymi o częstotliwościach 250 Hz i 7 kHz, których stosunek amplitud ustaliłem na 4:1 (plik utworzyłem programem "Sound Forge Audio Studio") sprawdziłem poziom zniekształceń IMD, których wartość przedstawia kolejny załącznik.
5_tablet_lenovo_IMD_250Hz_7kHz.PNG
-
Myślę, że jak na taką zabawkę, wyniki okazały się zupełnie przyzwoite.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ