Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ciekawe, ciekaweCHOPIN66 pisze: ↑pt, 28 lutego 2020, 01:13 Dołożyłem USZ z uzwojenia wtórnego po przez PR 1k na katodę triody PCL805 i charczenie znikło zarówno w trybie triodowym jak i pentodowym . Zarówno po podaniu muzyki z komputra jak i telefonu. Jestem zaskoczony jak to dobrze gra na ZG5S a "kapcie spadają z nóg "jak podłączy się kolumnę 2 drożną .
Z transformatora mam ok.18V AC pod obciążeniem . Zmienię lampę na ECL85 zasilę żarzenie przez rezystor a anodowe wezmę z przetwornicy DC/DC na 50v układzie na xl6009 co pozwoli na zamontowanie w motorowerze Ogar 900 .Vic384 pisze: ↑pt, 28 lutego 2020, 11:37 Czesc
CHOPIN66, masz napiacie z transformatora 26 czy 30 volt, dlaczego wiec zamiast prostownika nie dasz podwajacza ?
Dostal bys okolo 60 V anodowego, uzyskal jakies 3 razy wieksza moc przy dużo mniejszych zniekształceniach, a koszt to jeden kondensator więcej w zasilaczu.
Pozdrowienia
Wielka szkoda, użyłem takich trafo jako wyjściowych we wzmacniaczu PP na PL504, zasilanych napięciem anodowym ok. 130V. bardzo dobry efekt. A w układzie SRPP to Hi-Fi.cirrostrato pisze: ↑pt, 28 lutego 2020, 17:16 Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o tej całej zabawie, trafek sieciowych (jak widzę na zdjęciu) z TV Junost402W wywaliłem trochę na elektrośmieci.