Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne por

Post autor: matmax426 »

Witam! W końcu miałem możliwość porównania jakości dźwięku w płytach starych oraz obecnie wydawanych. Do ostatniego numeru gazety Metal Hammer (wydanie niemieckie) oprócz standardowego CD dołączony był malutki winyl grupy Amon Amarth. Na płycie dwa utwory, wydanie rocznik bierzacy, wydawca Sony, wytłoczone przez firmę Columbia Astromechana. W porównaniu z wydają w 1986 roku przez MCA records USA składanką Alice Coopera wypada tragicznie, jakość dźwięku słaba, brak wysokich tonów, niskie coś tam buczą ale bez szału :p
Opłaca się w ogóle kupować obecnie wydawane płyty winylowe czy lepiej skupić się na CD a jak juz kupować tylko stare wydania?

Czym ciszcicie wasze płyty z kurzu? Bawełniana szmatka, ew mikrofibra czy coś innego?
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

tak...pytanie czy aby oba wzory - próbki winyli są na tyle reprezentatywne by uogólnić srogi werdykt dobre stare, nowe do kitu...a szmatka broń Boże ! anti-static carbon fibre cleaner brush (Lenco, Pro-ject, Bib itp.)
ewent. na brudasa mokra pralka ale to osobny temat
Załączniki
LP brush.jpg
LP brush.jpg (8.4 KiB) Przejrzano 3431 razy
lubię szum starej płyty
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Ostatnio walczyłem z ustawieniem anty skating aż wpadł mi fajny pomysł do głowy, folia do drukarki :wink: wyciąłem otworek i położyłem na płytę chwila i ustawione :wink: .Jakie są wasze sposoby na to upierdliwe ustawienie ?
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Ryba pisze:Ostatnio walczyłem z ustawieniem anty skating aż wpadł mi fajny pomysł do głowy, folia do drukarki :wink: wyciąłem otworek i położyłem na płytę chwila i ustawione :wink: .Jakie są wasze sposoby na to upierdliwe ustawienie ?
Płyta testowa i oscyloskop dwukanałowy. Metoda pozwala szybko i niemal perfekcyjnie skalibrować wkładkę, używam jej z pogardy dla audiofilskich-kwiecistych opisów magicznej sztuki ustawiania wkładki na ucho po wyłączeniu korekcji RIAA. (Według części złotouchych do ustawienia AS trzeba być wybitnym audiofilem albo mieć stopień naukowy jak dr.Fickert)

http://www.whatsbestforum.com/showthrea ... ting/page2 - Ostatni post pokazuje jak wygląda oscylogram z takiego ustawiania.

Robiłem tak do czasu kiedy pozbyłem się gramofonów odpowiednich dla płyt i wkładek stereofonicznych.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady

tak są z nami
piwo bez alkoholu, kawa bez kofeinu i gramofon ze szkła :lol: :lol: :lol:
(wizualny efekt dobry ale jak wyciąć otwór w grubej (10-12mm) płycie szkliwa ?
sugeruję : obróbka hydro-abrazyjna, abrasive waterjet) może kto zna
Załączniki
sg.jpg
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Leży u mnie adapter/głowica/dawno nie używana.Jest to ORTOFON mono,dynamiczny/ruchoma cewka ok.4 ohm/+transform.Stosowana była od lat 50-tych w studyjnych gramofonach PR.Można użyć do odczytu płyt stereo.Chciałbym ew. zamienić na stereo współczesną,lub na PLN-y.J.Raf.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja mam Pioneera PL-512X.
Napęd paskowy silnikiem na 230V, obroty przerzuca się paskiem na przetoczeniu kółka na silniku. Nie ma się co zepsuć, jedynie pasek z czasem zgnije(i tak kupiłem go w w 2013 roku z nowym paskiem), który nie kosztuje majątku.
Gramofon manualny, wkładkę obecnie mam AT-95, przedtem była(prawdopodobnie podróbka-z Wamatu, tania była..) wkładka Ortofon OM 5, niestety w bałaganie urwałem igłę, która i tak już była zjechana.
Wzmacniacz mam obecnie(właściwie amplituner) Onkyo TX-7920,dobry sprzęt, choć w Polsce mało znany-to na Niemcy było robione. Ładnie gra, choć tuner odbiera o 50kHz wyżej każdą stację,bo rozjechało się "0" dyskryminatora choć i tak tunera nie używam.
Wcześniej gramofon chodził na Nikko TRM-650 ale zaczęły się problemy z przełącznikiem żródeł i odstawiłem ten wzmacniacz, choć fajny sprzęt Vintage. Używałem też jakiś czas Siemens RS 555 ale odstawiłem, bo latem w ciasnej przestrzeni się "gotował".
Ostatnio to nie słucham winyli, choć mam unikaty ale najwięcej niemieckiego popu z lat 70-tych i tzw "Schlager Parade"-u nas na Kociewiu modne to jest, dużo ludzi słucha.
Mam sporo klasyki, mam rock, mam też "pocztówki" ale jakość tragiczna, obcięte pasmo i szumy, trzaski.
Mam też płyty z Biedronki, część kupiłem połowę taniej na "bublach"(nowe zafoliowane płyty za 25zł)
Mam klubowe 12" często na 45 RPM a nawet dwie prędkości na jednej stronie, fajne, brytyjskie i niemieckie wydania, często na kolorowym winylu. Tego w domu wolę nie słuchać, bo ojciec ma głęboki i bardzo dziwny niedosłuch i by mnie zatłukł za "umca,umca" choć głownie House i Trance tam jest.
Kupiłem za grosze w lumpeksie kilkadziesiąt płyt.
Jakieś płyty pozyskałem na porządkach w grudziądzkim CK Teatr prawie 20 lat temu, jak maturę zdawałem, miało to iść na śmietnik. Dość specyficzny repertuar, dużo dla dzieci, kupa singli, ogólnie w ładnym stanie.
Płyty kupowałem i kupuję gdzie się da, głównie giełdy(Grudziądz, Pruszcz Gdański), lumpeksy, likwidacje mieszkań(z reguły już mocno zjechane-kiedyś UK-3 czy inna UF 50/70 odcisnęły swoje piętno, poza tym brud, papierosy, zapleśniałe, często pogryzione i zaszczane przez myszy okładki), od ludzi też biorę, giełdy płytowe raczej omijam, bo za drogo, kiedyś kupiłem dwa LP w albumie,reedycja piosenek Hanki Ordonówny, płyty z lat 80-tych, w bardzo dobrym stanie, bez trzasków i rys a nawet niedrogo, bo 50zł, inne były nie do kupienia jak dla mnie.
Mam jeszcze inne gramofony, nawet Bambino 3, WG-550, jakieś niemiecke-szkoda płyt, chyba, że pocztówki.
Mam taki zestaw audio "leżący" Rosita z lat 70-tych, gramofon tam jest Dual z wkładką Shure, nie mam gdzie pudła trzymać a z Hamburga to przywlokłem-dałem 5 Euro sprawny choć paski w magnetofonie wyciągnięte,gramofon OK, radio też gra(ciekawostka, bo UKF do 108MHz i sensory dotykowe, mieszanka żarówek i LED-ów tam jest, moc jakieś 20-40W na 4 Om na kanał)
Mam fajny gramofon TESLA, stereo, z lat 69-73, przywiózł mi to do dłubania lokalny weterynarz, elektronika sprawna, wkładka krystaliczna rozwalona i jeszcze po 10 latach "strychowania" zapiekł się silnik.
Jak będzie czas to rozbiorę i nasmaruję silnik a wkładkę przerobię na MG-05(typowa wkładka piezo, jaka występuje w tanich gramofonach i tu na Forum jest polecana n.p. do Bambino)
Jeszcze mam radiolę szafkową Heli z DDR-u-trzeba zastąpić brakującą lampę AZ-12(za droga jest) diodami i powymieniać kartoflaki.
Kupiłem to 13 lat temu, mocno zdewastowane, gramofon Supraphon, kompletny szrot(mam Duala z lat 70-tych na zamianę),brak trafa głośnikowego do EL 12(założyłem od odbiornika Domino, grało ładnie), urwane uzwojenia dławika zasilacza-dałem rezystor, lampy nowalowe poza głośnikową, prostwniczą i oczkiem(jest i świeci),Tam nawet EL 12 była potłuczona, udało mi się kupić wtedy NOS-a.
Cudo ma UKF, głowica na dwóch EF 80 w układzie kaskody, skale pozrywane, głośnik cały i gra ładnie, skrzynka cholernie brudna .
Kiedyś w dziale Radio retro pokażę to urządzenie.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

no tak, mój pierwszy low-end aparat to właśnie chassis Tesla MC13 prosty czeski półautomat, przekładnia cierna, wkładka piezo, 16-33-45 obr./min ale, stereo ! cóż w tamtych latach...(1975-76)
lubię szum starej płyty
ODPOWIEDZ