Pomiary i odsłuchy (ślepe testy) wzmacniaczy audio.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.

Post autor: Wiech »

seler pisze: wt, 3 grudnia 2019, 16:46 A wystarczyło wymienić te kondensatory na audiofilskie i wszyscy byliby zadowoleni.
:lol:
Ale jak rozróżnić te audiofilskie kondensatory od nieaudiofilskich ? :evil:
Może wzorem dawnych Zurytów wystarczyłoby poprawić kilka punktów lutowniczych i byłoby cacy. :twisted: :lol:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Marek7HBV pisze: wt, 3 grudnia 2019, 16:44 Przykre :cry: Zapewne znalazł kogoś innego,kto mu te jitter zmniejszy {ciekawe,czy już wzorzec atomowy zakładają?} bo głupio jest nalegać i potwierdzić że jest się :mrgreen: .Miałem takie przypadki :lol: ,,nieuleczalne,,niestety :cry:
seler pisze: wt, 3 grudnia 2019, 16:46 A wystarczyło wymienić te kondensatory na audiofilskie i wszyscy byliby zadowoleni.
:lol:
Ja takich przypadków miałem w tym roku bardzo dużo. Niektórzy rezygnowali już w momencie gdy wspomniałem im (lub sami spostrzegli), że w pracowni słucham muzyki korzystając ze wzmacniacza Technics SU-V670. Twierdzili, że takiego badziewia jak wzmacniacze firmy Technics w ogóle nie da się słuchać, więc uznali, że chyba pomylili adres. Szczerość w tym zawodzie też nie jest czynnikiem zwiększającym przychody firmy. Jednak wolę być uczciwy i mieć spokojne sumienie, niż bogaty... :wink:

A tak jako ciekawostkę podam, że nawet pan Krzysztof z kanału "Reduktor Szumu" na YT ma bardzo złe zdanie o wzmacniaczach tej japońskiej firmy (z układem hybrydowym w stopniu mocy - brzmią fatalnie, zdaniem pana Krzysztofa...):

https://www.youtube.com/watch?v=Q8t2vmAxqiE (przedział czasu - 18:48 do 20:00)
https://www.youtube.com/watch?v=MKXIYl21olY&t=227s (przedział czasu - 36:32 do 37:39)

Przeciwne zdanie ma autor kanału np. o wzmacniaczu NAD 3020, który zdaniem pana Krzysztofa brzmi znakomicie

https://www.youtube.com/watch?v=YCsWDDO6JDg (przedział czasu - 2:30 do 2:50 oraz 16:35 do 18:30)

Tej różnicy między wzmacniaczem brzmiącym "fatalnie" i wzmacniaczem brzmiącym "znakomicie" nie podzieliła żadna z pięciu osób, biorąca udział w moich, prowizorycznych "ślepych testach". Czyżbyśmy wszyscy byli wtedy głusi, lub mieli jakieś zaćmienie umysłu? Nie rozumiem tego... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mirfak »

Takie moje luźne przemyślenia:
1) audiofilizm, to nie tylko dźwięk, ale również bodźce z innych zmysłów (wzroku przede wszystkim). Podobnie jest z jedzeniem, potrawa pięknie podana smakuje lepiej aniżeli taka sama ze styropianowego kubeczka. Jeśli byśmy jedli z zamkniętymi oczami, to smakowała by tak samo. Myślę, że pozostałe walory: waga, cena itp mają podobne znaczenie.

2) myślę, że modyfikacja sprzętu, jeśli nie powoduje zniszczeń, a sprawia audiofilowi przyjemność jest jak najbardziej ok i myślę, że nie ma co mieć wyrzutów sumienia - wszak robi się komuś przyjemność.

3) uważam, że mimo wszystko, wzmacniacze mają najmniejszy wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku. Warto, moim zdaniem, zrobić podobny test ale dotyczący kolumn głośnikowych - myślę, że tu różnice będą znaczące. NIe wiem jak, i to najbardziej mnie ciekawi, wyszłyby testy źródeł dźwięku. Czy sposób obróbki (Delta-sigma, R2R, oversampling) mają jakiś wpływ na odtwarzany dźwięk?

Nie uważacie, że dobrym pomysłem byłoby wyodrębnienie z tego wątku części dotyczącej ślepych testów?

Pozdrawiam serdecznie, meloman lubiący estetyczny sprzęt :)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

mirfak pisze: wt, 3 grudnia 2019, 21:37 Nie uważacie, że dobrym pomysłem byłoby wyodrębnienie z tego wątku części dotyczącej ślepych testów?
Zapytam po co? Wzmacniacz impulsowy również brał udział w testach. Może przeoczyłeś?

krzem3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Przepraszam, że odpisuję z taką zwłoką, ale to był ciężki tydzień w firmie, a pracę zakończyłem dopiero przed chwilą... :oops:
mirfak pisze: wt, 3 grudnia 2019, 21:37 Takie moje luźne przemyślenia:
1) audiofilizm, to nie tylko dźwięk, ale również bodźce z innych zmysłów (wzroku przede wszystkim). Podobnie jest z jedzeniem, potrawa pięknie podana smakuje lepiej aniżeli taka sama ze styropianowego kubeczka. Jeśli byśmy jedli z zamkniętymi oczami, to smakowała by tak samo. Myślę, że pozostałe walory: waga, cena itp mają podobne znaczenie.
Całkowicie się zgadzam z taką opinią. Właśnie to udowodniły przeprowadzone przeze mnie próby. Wszystko byłoby w porządku, gdyby konstruktorzy i sprzedawcy nie stosowali wyrachowanej manipulacji i nie wmawiali klientowi, że oferowane przez nich urządzenie zapewni brzmienie w każdym aspekcie lepsze od brzmienia innych sprzętów w podobnej, a nawet jeszcze wyższej cenie, a różnice dostrzegą natychmiast po włączeniu urządzenia (lub po dłuższym lub jeszcze dłuższym "wygrzaniu") i będą one ogromne... :wink: Niech zaczną twierdzić, że ich wzmacniacze mają doskonałe parametry techniczne, rewelacyjny wygląd i wykonane są z wykorzystaniem zaawansowanej technologii oraz współczesnej wiedzy inżynierskiej. Tylko kto je wtedy kupi? Natomiast "poetyckie" bredzenie na temat ich doskonałego brzmienia (we wszystkich możliwych aspektach... :lol: ) da na pewno zdecydowanie lepsze wyniki sprzedaży.
mirfak pisze: wt, 3 grudnia 2019, 21:37 2) myślę, że modyfikacja sprzętu, jeśli nie powoduje zniszczeń, a sprawia audiofilowi przyjemność jest jak najbardziej ok i myślę, że nie ma co mieć wyrzutów sumienia - wszak robi się komuś przyjemność.
Też tak uważam, jednak zapytany o własne zdanie o takim "tuningu" sprzętu mówię prawdę i opisuję własne doświadczenia (porównywałem kiedyś brzmienie dwóch odtwarzaczy CD, jednego po takim tuningu, drugiego przed...). Zdaniem niektórych moich znajomych w takich sytuacjach powinienem "ugryźć się w język" i wychwalać klientowi "ogromne zmiany", jakie na pewno zajdą" w brzmieniu muzyki, po wprowadzeniu zmian kondensatorów (oczywiście na audiofilskie, czyli droższe o co najmniej kilkaset procent od bardzo dobrych "zwykłych" kondensatorów renomowanych producentów) i generatora kwarcowego w urządzeniu (nigdy na własne uszy nie usłyszałem najmniejszych różnic, choć miały wystąpić ogromne...).
mirfak pisze: wt, 3 grudnia 2019, 21:37 3) uważam, że mimo wszystko, wzmacniacze mają najmniejszy wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku. Warto, moim zdaniem, zrobić podobny test ale dotyczący kolumn głośnikowych - myślę, że tu różnice będą znaczące. Nie wiem jak, i to najbardziej mnie ciekawi, wyszłyby testy źródeł dźwięku. Czy sposób obróbki (Delta-sigma, R2R, oversampling) mają jakiś wpływ na odtwarzany dźwięk?
No właśnie, akurat w brzmieniu odtwarzaczy CD i DVD różnych producentów potrafiłem zauważać różnice w jakości sygnału i to również na własne uszy. Bardzo podobał mi się dźwięk ze starego odtwarzacza Onkyo Integra DX-6550, oraz nowszych modeli Integry o symbolach DX-7711 i DX-7911, Natomiast zupełnie nie przypadł mi do gustu dźwięk, jaki otrzymywałem z odtwarzacza LUXMAN D-105u (miał dwie lampy elektronowe w torach sygnałowych; dźwięk z niego był jakiś taki suchy, bez większej dynamiki, choć odtwarzacz bardzo mi się podobał i mam go /oczywiście sprawnego/ do dzisiaj...). Te odtwarzacze sprawdzałem w podobnych testach jak obecnie wzmacniacze. Nagrałem kilka płyt z tą samą dobrej jakości muzyką (nie słyszałem różnic w dźwięku z płyt oryginalnych i skopiowanych) i jednocześnie odtwarzałem na wszystkich testowanych odtwarzaczach, których wyjścia zmieniałem przełącznikiem na wzmacniaczu, słuchając muzyki przez dobre słuchawki. Dzisiaj dałoby się przeprowadzić podobny test, zgrywając muzykę do bezstratnych plików i odtwarzając za pomocą przetwornika DAC z serwera NAS oraz bezpośrednio z płyty przez odtwarzacz CD. Można byłoby ustawić identyczne poziomy z obu źródeł i zbadać czy podczas przełączania da się usłyszeć jakąś różnicę... :roll:
mirfak pisze: wt, 3 grudnia 2019, 21:37 Nie uważacie, że dobrym pomysłem byłoby wyodrębnienie z tego wątku części dotyczącej ślepych testów?

Myślę, że pomysł jest dobry, a temat zasługuje na oddzielny wątek. Tylko czy w ogóle znajdą się chętni do zabierania głosu w takiej dyskusji. Ponoć chiński wzmacniacz z układami TPA3255 kupiło jeszcze kilku użytkowników z naszego Forum, jednak do tej pory żaden z nich nie odważył się wypowiedzieć o ich brzmieniu w tym wątku... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Ja bardzo chętnie porozmawiam. Mogę nawet wziąć udział w testach :-) Chociaż nie mam audiofilskiego ucha.
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Re: Pomiary i odsłuchy (ślepe testy) wzmacniaczy audio.

Kawał świetnej roboty. Czekam na dalsze wzmacniacze i odsłuchy.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Re: Pomiary i odsłuchy (ślepe testy) wzmacniaczy audio.

Post autor: czyt »

"Kawał świetnej roboty"." - - także dołączam do pochwały tego wysiłku.
" Czekam na dalsze wzmacniacze i odsłuchy." -- a tu, zdaje się okazałos, że to nie bardzo ma sens jakikolwiek, te dalsze. Po to były dotychczasowe i ich liczba i sposób przeprowadzenia, nie pozostawiły marginesu do dalszej dyskusji na temat lepszej audiofilskości. Po za tym, że wzmacniacz ma być sprawny. Zdaje się, że już jakiś czas temu, jakość i parametry części, całych sprzętów audio, przekroczyły o klasę (co najmniej), rząd wielkości inaczej pisząc , wzmacniacz sprawny, lub nie. Czarowanie z "dyskretnymi "opampami"" (proszę wybaczyć), ma sens i powinno się dalej rozwijać. Przecież zawsze jakieś jelenie w okołorykowiskowym nastroju, będą dostępne na rynku.

Dziękuję
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
ODPOWIEDZ