Dławik 5-10 H
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Petrosbike
- 125...249 postów
Dławik 5-10 H
Pytanie dotyczy dławików w filtrze napięcia anodowego lamp.Przeczytałem na forum że nalezy zastosowac dławik o 5-10H i odpowiedniej grubości drutu.Poniewaz nie mam pojęcia jak taki dłąwik wyglada i czy to jest duże czy małe,prosiłbym o wyjaśnienie tej kwestii.Czy 10 H to jest dużo? czy to można uzyskac z jakiejś cewki albo np trafka głosnikowego?
Mam w domu stare radio Czardasz i ze schematu i z ogladu wynika że jest tam dławik na anodowym,tylko że on jest śmiesznie mały -wielkości naparstka i ma cieniutki drucik.Czy takie coś może wygłądzać prad?
Buduję wzmacniacz do gitary na lampach rosyjskich i stanąłem przed dylematem dłąwika-ni w ząb nie wiem jaki on powinien być i jak tu zmierzyć jego H ?
Mam w domu stare radio Czardasz i ze schematu i z ogladu wynika że jest tam dławik na anodowym,tylko że on jest śmiesznie mały -wielkości naparstka i ma cieniutki drucik.Czy takie coś może wygłądzać prad?
Buduję wzmacniacz do gitary na lampach rosyjskich i stanąłem przed dylematem dłąwika-ni w ząb nie wiem jaki on powinien być i jak tu zmierzyć jego H ?
Wielkość będzie zależna od prądu który przez ten dławik będzie płynął i jego indukcyjności.
Małe trafo głośnikowe może się nadawać ale po pewnych przeróbkach - powiększenie szczeliny jeśli pochodzi z układu SE, zrobienie szczeliny jeśli z PP, - oczwiście wszystko trzeba policzyć, w zależności od ilości zwojów, prądu itd, napewno nie będzie to dławik o dużej indukcyjności i dużym prądzie - bo to są wielkości w pewnym sensie wymienne, połączone indukcją nasycenia rdzenia i jego gabarytami
Pozdrawiam Łukasz Długosz
Małe trafo głośnikowe może się nadawać ale po pewnych przeróbkach - powiększenie szczeliny jeśli pochodzi z układu SE, zrobienie szczeliny jeśli z PP, - oczwiście wszystko trzeba policzyć, w zależności od ilości zwojów, prądu itd, napewno nie będzie to dławik o dużej indukcyjności i dużym prądzie - bo to są wielkości w pewnym sensie wymienne, połączone indukcją nasycenia rdzenia i jego gabarytami
Pozdrawiam Łukasz Długosz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- Petrosbike
- 125...249 postów
witam
na dławik idealnie nadaje się trafo TS20/14 (ta droższa wersja z ekranem)
oraz TS50/49 możesz o tym poczytać na stronie http://www.tubeamps.prv.pl
dławik od swietlówki się nada
na dławik idealnie nadaje się trafo TS20/14 (ta droższa wersja z ekranem)
oraz TS50/49 możesz o tym poczytać na stronie http://www.tubeamps.prv.pl
dławik od swietlówki się nada
- Petrosbike
- 125...249 postów
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Heh. Właśnie też dzisiaj patrzyłem, a nieźle się wkurzyłem bo miałem poczytać sobie o inwerterze van Scoyoca ze wtórnikami katodowymi na ECL86 na wyjściu
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Jeśli chodzi o przeróbki, to spokojnie można zrobić dławik 10H i 100mA z trafka wyjściowego (lub dławika) od telewizora. Swoją drogą to ma on podobny rdzeń do TS20, tyle że ten ostatni nie ma szczeliny! Proponowane rozwiązanie układoewe na trafach wypróbowałem i powiedzmy są "ostatnią deską ratunku"
Dławiki od świetlówek.. no cóż w zasadzie się wszystko nadaje, jedno mniej inne barziej. Dławik od świetlówki jest lepszym rozwiązaniem niż trafo, ale... pod warunkiem, że ma szczelinę (nieszczęsne nasycenie rdzenia przez prąd stały). Dławiki te mają jednak wadę, stosunkowo dużę rezystancję uzwojeń.
co powoduje niezłe straty napięcia (sprawdzone)
Polecam program ecclab ze strony ecc.
Pozdrawiam:
PS: czy aby nie pomyliłeś dławika z czymś innym w tym radiu?

Dławiki od świetlówek.. no cóż w zasadzie się wszystko nadaje, jedno mniej inne barziej. Dławik od świetlówki jest lepszym rozwiązaniem niż trafo, ale... pod warunkiem, że ma szczelinę (nieszczęsne nasycenie rdzenia przez prąd stały). Dławiki te mają jednak wadę, stosunkowo dużę rezystancję uzwojeń.

Polecam program ecclab ze strony ecc.
Pozdrawiam:
PS: czy aby nie pomyliłeś dławika z czymś innym w tym radiu?
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
- Petrosbike
- 125...249 postów
Nie -na pewno nie pomyliłem ,sprawdzałem kilka razy bo i mnie sie nie chciało wierzyć w ten wynalazek.Opiszę: średnica uzwojenia ok 12 mm wysokość uzwojenia ok 12 mm ,drucik -tak na oko ok 0,15 mm -brak rdzenia,nawinięty na malutkim plastikowym korpusie (czarnym)pewnie ebonit.No coż wynalazek z ery PRL.Pyra pisze: PS: czy aby nie pomyliłeś dławika z czymś innym w tym radiu?
Jak tu sprawdzić czy cos ma szczelinę -np taki dławik od świetlówki-i gdzie ta szczelina ma być? Czy to chodzi o to aby korpus stalowy dławika nie miał obwodu zamkniętego?
- Petrosbike
- 125...249 postów
Sprawdzałem -nic nie widze a raczej biały ekrankraft pisze:Lepiej wchodzić z tego adresu
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/index.html
Pozdrawiam

Dławiki od świetlówek nadają się. Mają szczelinę powietrzną (sprawdzone w przypadku naszych rodzimych dławików serii FL-XXXX).Pyra pisze: Dławiki od świetlówek.. no cóż w zasadzie się wszystko nadaje, jedno mniej inne barziej. Dławik od świetlówki jest lepszym rozwiązaniem niż trafo, ale... pod warunkiem, że ma szczelinę (nieszczęsne nasycenie rdzenia przez prąd stały). Dławiki te mają jednak wadę, stosunkowo dużę rezystancję uzwojeń.co powoduje niezłe straty napięcia (sprawdzone)
Niestety mają dość niską indukcyjność, więc wskazane jest wykonanie filtru dwustopniowego.
Ja z powodzeniem zastosowałem dwa dławiki FL-2000 o indukcyjności około 1.5H, rezystancji 48 omów i dopuszczalnym prądzie 0.37A. Można to zobaczyć na http://www.echostar.pl/~slawicz/concert ... tino10.htm. Trochę się grzeją w czasie pracy - moc wydzielana około 4W.
Pozdrawiam,
Marcin