Witam
Poniżej prezentuję zdjęcie transformatora sieciowego typ TSC z radia lampowego Diora Koncert.
Mam gorącą prośbę o podpowiedź, do których wyprowadzeń podłączam 230V napięcia sieciowego? Nie ma na nim opisu.
Według prezentowanego zdjęcia po lewej stronie jest jedno wyprowadzenie u góry z bezpieczników i dwa na dole. Po prawej stronie dwa u góry (jedno zwarte z rdzeniem) i dwa na dole.
???
Wyprowadzenia transformatora radio Koncert
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Re: Wyprowadzenia transformatora radio Koncert
Zmierz omomierzem uzwojenia. To które będzie miało najmniejszy opór (pewnie prawie zwarcie) pewnie będzie uzwojeniem żarzenia. Ja robię tak że z innego transformatora podaję napięcie 6.3V AC na takie uzwojenie i mierzę napięcia na pozostałych. Pamiętaj tylko że wcześniej w gniazdkach było 220V a teraz dobija do 240 (u mnie nawet przekracza)
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Wyprowadzenia transformatora radio Koncert
To z bezpieczników to pewnie ze środkowego, wspólnego styku? To jeden koniec uzwojenia sieciowego. Bezpiecznikiem, wkładając go w odpowiednie gniazdo wybierasz sieciowe 120V lub 220V. Wolny koniec mający przejście to drugi koniec 220V. Uzwojenie wtórne żarzeniowe od anodowego rozróżnisz na oko
Ten kabelek podłączony do rdzenia to ekran między uzwojeniami pierwotnym a wtórnymi, podłączony jest do rdzenia, i należy go umasić.