Wyprowadzenia transformatora radio Koncert

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Wyprowadzenia transformatora radio Koncert

Post autor: Mirabelka »

Witam
Poniżej prezentuję zdjęcie transformatora sieciowego typ TSC z radia lampowego Diora Koncert.
Mam gorącą prośbę o podpowiedź, do których wyprowadzeń podłączam 230V napięcia sieciowego? Nie ma na nim opisu.
Według prezentowanego zdjęcia po lewej stronie jest jedno wyprowadzenie u góry z bezpieczników i dwa na dole. Po prawej stronie dwa u góry (jedno zwarte z rdzeniem) i dwa na dole.

???
Koncert.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wyprowadzenia transformatora radio Koncert

Post autor: slawekmod »

Zmierz omomierzem uzwojenia. To które będzie miało najmniejszy opór (pewnie prawie zwarcie) pewnie będzie uzwojeniem żarzenia. Ja robię tak że z innego transformatora podaję napięcie 6.3V AC na takie uzwojenie i mierzę napięcia na pozostałych. Pamiętaj tylko że wcześniej w gniazdkach było 220V a teraz dobija do 240 (u mnie nawet przekracza)
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Wyprowadzenia transformatora radio Koncert

Post autor: tszczesn »

To z bezpieczników to pewnie ze środkowego, wspólnego styku? To jeden koniec uzwojenia sieciowego. Bezpiecznikiem, wkładając go w odpowiednie gniazdo wybierasz sieciowe 120V lub 220V. Wolny koniec mający przejście to drugi koniec 220V. Uzwojenie wtórne żarzeniowe od anodowego rozróżnisz na oko :) Ten kabelek podłączony do rdzenia to ekran między uzwojeniami pierwotnym a wtórnymi, podłączony jest do rdzenia, i należy go umasić.
ODPOWIEDZ