Wywalają na śmietnik....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Cześć. A może sam nawiniesz cewki odchylania Alku ? Nie jest to takie łatwe, ale mam opis jak to zrobić. Opis taki był w "Amatorskich odbiornikach telewizyjnych" Z. Olszewskiego. Mogę zeskanować jakby co. Nie wiem tylko ile sekcji mają mieć te cewki i ile zwojów. A co do trafa linii, to w tej książce piszą jak zrobić i to, ale tego to nie polecam. Mam gdześ ze dwa trafka TVL21 (chyba), TVL62 (nie nadaje się). Pokrętła przecież póki co nie muszš być oryginalne.
Rozważałem możliwość nawinięcia cewek. Wolałbym jednak tego uniknąć
. Mam też Olszewskiego i wiem, że sprawa nie jest beznadziejna, ale nie mam nawet żadnych danych odnośnie potrzebnej ilości zwojów i grubości drutu cewek.
Z traf wysokiego napięcia mam tu następujące typy: TVL-26, TVL-241/22 (rok 1970) TVL-30, TVL-40, TVL-31. Pewno wszystkie do kineskopu z kątem odchylania 110 stopni
.

Z traf wysokiego napięcia mam tu następujące typy: TVL-26, TVL-241/22 (rok 1970) TVL-30, TVL-40, TVL-31. Pewno wszystkie do kineskopu z kątem odchylania 110 stopni

Co Ty OTLamp chciałbyś tam ratować - tak, jak trafo WN jest jeszcze z dużym bólem pewnie gdzieś do zdobycia - to kineskop (sprawny) AW43-80 to rzecz niezdobywalna - poza tym nikt tego nie zregeneruje (jeśli masz taki bez emisji) bo to model z zakrzywioną wyrzutnią, na pułapkę jonową.OTLamp pisze:Brać i nic nie wymontowywać. Ratować
Wziąć to jako dawcę jedynie i czekać na okazję.
Jeśli chodzi o lampy to no problem - ten telewizor składał się głównie z EF80

Pozdroofki
IdeL
Eee tam, przesadzasz. Kineskop nie jest wcale aż taki trudny do zdobycia (zresztą Alek ma już kineskop). Na allegro bardzo często są wystawiane różne Szmaragdy itp. (często sprzedający są z Warszawy), z których właśnie można wyjąć taki kineskop. A ratowac warto i to głównie dlatego, że Szafir to dość rzadki telewizor (o wiele rzadszy niż np. Szmaragd).IdeL pisze: Co Ty OTLamp chciałbyś tam ratować - tak, jak trafo WN jest jeszcze z dużym bólem pewnie gdzieś do zdobycia - to kineskop (sprawny) AW43-80 to rzecz niezdobywalna - poza tym nikt tego nie zregeneruje (jeśli masz taki bez emisji) bo to model z zakrzywioną wyrzutnią, na pułapkę jonową.
Nie pamiętam - ale chyba nie. Niemniej nie przywiązuj wagi do tego co napisałem, bo po prostu nie pamiętam (cokół był na 85% chyba taki sam) - usiądę jutro po pracy, w chacie i przejżę stare radioamatory - na pewno coś znajdęAlek pisze:A czy pinologia tych dwóch kineskopów- to jest AW43-80 i AW43-88 jest taka sama?
IdeL
Jak podaje "Telewizja dla praktyków" T. Masewicza :
AW 43-80:
Skupianie elektryczne, odchylanie magnetyczne, pracuje z pułapką jonową, ekran metalizowany, barwa świecenia biała, cokół duodekal. Napięcie elektrody skupiającej -70/+230V. Żarzenie Uż=6,3V Iż=0,3A. Napięcia: Us1= -80/40V, Us2= 300V, Ua= 16kV
AW 43-88:
Skupianie elektryczne, odchylanie magnetyczne, pracuje bez pułapki jonowej, barwa świecenia biała, cokół eitar. Napiecie elektrody skupiającej 200/400V. Żarzenie Uż=6,3V Iż=0,3A. Napięcia Us1=-72/-30V, Us2= 300V, Ua=16kV.
Pozdrawiam
AW 43-80:
Skupianie elektryczne, odchylanie magnetyczne, pracuje z pułapką jonową, ekran metalizowany, barwa świecenia biała, cokół duodekal. Napięcie elektrody skupiającej -70/+230V. Żarzenie Uż=6,3V Iż=0,3A. Napięcia: Us1= -80/40V, Us2= 300V, Ua= 16kV
AW 43-88:
Skupianie elektryczne, odchylanie magnetyczne, pracuje bez pułapki jonowej, barwa świecenia biała, cokół eitar. Napiecie elektrody skupiającej 200/400V. Żarzenie Uż=6,3V Iż=0,3A. Napięcia Us1=-72/-30V, Us2= 300V, Ua=16kV.
Pozdrawiam

AW43-88 był stosowany w zefirze niemniej nie wiem czy czasem nie miał mniejszego cokołu - na pewno wyprowadzenia są na zupełnie innych nóżkach. Jeśli masz kineskop taki jak AW43-80 tylko z prosta wyrzutnią to na pewno nie jest to nic polskiego - jakieś ORIONy do 1965 roku miały kineskopy o tej przekatnej i proste wyrzutnie - cokół był podobny do tego z AW43-80.
Jeśli potrzebujesz schemat Szafira i opisy z Trusza mogę Ci poskanować, bo mam tę książkę.
Pozdroofki
Jeśli potrzebujesz schemat Szafira i opisy z Trusza mogę Ci poskanować, bo mam tę książkę.
Pozdroofki
IdeL
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jeżeli Alku potrzebujesz kart katalogowych AW43-80 i AW43-88 to mogę ci zeskanować, ale dopiero jutro po południu - daj znać.
Ostatnio zmieniony czw, 23 lutego 2006, 22:31 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.