Gdzie i jak propaganda ? bo ja nic nigdzie nie widzę
Wydzielone z wątku "Wystawiam na Allegro-2019"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Wystawiam na Allegro-2019
Z tymi reklamami i AdBlokiem to nie tak do końca prawda. Ja go nie mam a reklamy mam owszem ale tematycznie związane z tym co najwięcej jest przeglądane. Jeśli Kolega gregore6 ciągle przegląda strony PISu to i takie reklamy daje gogle. u mnie jest wszystko prócz PISu np. takie jak poniżej
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
To dużo uboższe narzędzie. AdBlock potrafi dużo więcej, ale to trzeba samemu dodawać filtry, a nie korzystać tylko z gotowych list. Choć fakt, że w ostatniej wersji, po zmianach w interfejsie FF do wtyczek jest znacznie trudniejsza i bardziej męcząca w obsłudze.
Pewien dziennikarz kiedyś narobił afery, że na katolickich stronach wyskakują mu reklamy tabletek na porost... ekhm... pisiora. Szybko i złośliwie panu dziennikarzu uświadomiono, że gdyby wcześniej szukał informacji o pielgrzymkach, to wyskakiwałyby mu reklamy z ofertami pielgrzymek. 
Gdyby nie to, że czasem zaglądam z retro-smartfona, który ma za mało mocy żeby jeszcze mielić adblockiem to nie wiedziałbym, że są jakieś reklamy. Ale to mi jakieś zasilacze wyskakiwały, generatory. Ale nie... takie... tam... no nieważne.
W domu uBlock Orgin i NoScript do Firefoxa. I później u ludzi przeżywam szok, że na znanych mi stronach jest tyle reklam i... o zgrozo... wyskakujące na pół strony apele żeby nie blokować reklam. Bezczelność.
Polecam na spokojnie zainteresować się dodatkami do blokowania reklam dla używanej przeglądarki i życie od razu staje się spokojniejsze.

Gdyby nie to, że czasem zaglądam z retro-smartfona, który ma za mało mocy żeby jeszcze mielić adblockiem to nie wiedziałbym, że są jakieś reklamy. Ale to mi jakieś zasilacze wyskakiwały, generatory. Ale nie... takie... tam... no nieważne.
W domu uBlock Orgin i NoScript do Firefoxa. I później u ludzi przeżywam szok, że na znanych mi stronach jest tyle reklam i... o zgrozo... wyskakujące na pół strony apele żeby nie blokować reklam. Bezczelność.
Polecam na spokojnie zainteresować się dodatkami do blokowania reklam dla używanej przeglądarki i życie od razu staje się spokojniejsze.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 125...249 postów
Jest jeszcze inny, moim zdaniem lepszy sposób- każdy system (akurat ja korzystam z Linuksa/Debiana) ma takie coś, co się nazywa plikiem hosts.
Nie będę opisywał co i jak, w sieci jest w cholerę tego plus gotowe "wsady". Najważniejsze, że możemy sobie sami dopisywać kolejne adresy śmieciarzy, które będą blokowane. I co najciekawsze, od razu możemy się zorientować, że mamy o wiele szybszy komputer i łącze internetowe...
Ja np. mam zablokowany cały ruch związany z badziewiem typu pejsbuk, twiter itd.
V.
Nie będę opisywał co i jak, w sieci jest w cholerę tego plus gotowe "wsady". Najważniejsze, że możemy sobie sami dopisywać kolejne adresy śmieciarzy, które będą blokowane. I co najciekawsze, od razu możemy się zorientować, że mamy o wiele szybszy komputer i łącze internetowe...

Ja np. mam zablokowany cały ruch związany z badziewiem typu pejsbuk, twiter itd.
V.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Wydzielone z wątku "Wystawiam na Allegro-2019"
zablokowany cały ruch związany z badziewiem typu pejsbuk, twiter itd.
V." To tak, ale Adblock ma tę zaletę, że definicje/katalogi blokowanych, są uzupełniane przez userów jw: funkcją zablokuj/dopisz filtr - najprawdopodobniej taka definicja, trafia do katalogu blokowanych - być może po weryfikacji przez właściciela/dobrego ludka.
V." To tak, ale Adblock ma tę zaletę, że definicje/katalogi blokowanych, są uzupełniane przez userów jw: funkcją zablokuj/dopisz filtr - najprawdopodobniej taka definicja, trafia do katalogu blokowanych - być może po weryfikacji przez właściciela/dobrego ludka.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.