... przejrzałem ponownie notę katalogową lampy CV 66 / protoplasta, klon EC 54 ? /. Deklarowany współczynnik wzmocnienia zawiera się w przedziale 85 -115 X. Minimum wg tabeli osiągnąłem .
Zamierzam zmusić lampę do podobnego wyniku z zastosowaniem minusa automatycznego. Będzie prościej ją zastosować w roboczym układzie.
... roboczy układ z automatycznym minusem zrealizowałem w praktyce, osiągnąwszy wzmocnienie 73 X / 52 V /, co pozwoliło w zupełności na wysterowanie lampy 6S4S - wzmacniacz zagrał zupełnie przyzwoicie. Do wysterowania lampy 300 B niestety przymało. Tam trzeba ok. 70 V .
tszczesn pisze:Ale sterowane z tego 300B to zbrodnia, tu trzeba koniecznie użyć 262B oczywiście Western Electric i z grawerowanym napisem w cokole
...zamierzam dzisiaj popełnić połowę zbrodni, czyli wysterować radziecką 6F11 noworuską 300 B. A druga połowa zbrodni nadejdzie wraz z pozyskaniem amerykańskiej 262 B w dobrej cenie .
... udało mi się uzyskać 88 X wzmocnienia. Z sygnału wejściowego 0,7 V wyszło 62 V na wyjściu. Powinno wystarczyć do wysterowania lampy 300 B z płyty o wysokim poziomie nagrania.
... tak, jak pisałem post wyżej to zrobiłem. Wysterowałem lampę 300 B sygnałem z normalnej płyty CD. Osiągnięty poziom natężenia dźwięku jest wystarczający. W przeciwieństwie do wcześniejszego układu części wstępnej - na lampie 6N8S nie zauważyłem mikrofonowania lampy ani łapania zakłóceń z ,,powietrza,, . Jest wystarczająco dobrze i prosto. Przy okazji z racji uproszczenia konstrukcji jest jakby inaczej dźwiękowo, ale to już temat na inną bajkę.
I w tym momencie chyba trza zakończyć te nikogo nieinteresujące wywody, dyskutantów czegoś nie było ?
Odnośnie mikrofonowania i triod do wzmacniaczy napięciowych m.cz.czytałem o skutecznym zastosowaniu lamp metalowo ceramicznych b.w.cz.od radarów wojskowych do tych celów.
Sam tego nie próbowałem, ale na wiadomych aukcjach są i amerykańskie i radzieckie lampy triody koncentryczne metalowo-ceramiczne dosyć niedrogo.
Na razie nikt z oglądających aukcje nie ma inwencji ich zastosować.Bodaj sprzedający "carioca" je wystawia.
... na lampach b.w.cz. jeszcze niczego nie robiłem.
Za to na ruskich nuwistorach zdiełałem stopień korekcji krzywej RIAA. Fenomenalny stosunek jakości do ceny urządzenia - kilkadziesiąt złotych. Brak mikrofonowania, małe szumy, mały gabaryt - można zmieścić je w mydelniczce.
Lisor pisze:... na lampach b.w.cz. jeszcze niczego nie robiłem.
Za to na ruskich nuwistorach zdiełałem stopień korekcji krzywej RIAA. Fenomenalny stosunek jakości do ceny urządzenia - kilkadziesiąt złotych. Brak mikrofonowania, małe szumy, mały gabaryt - można zmieścić je w mydelniczce.
... niestety nie mogę podać jakich lamp użyłem do korekcji, były to prawdopodobnie ruskie 6S pięćdziesiąt ileś. Zapasowy komplet zawieruszył się pomiędzy kartonami z lampami. Jak znajdę to dopowiem.
... po blisko dwóch latach ponownie użyłem lampę 6F11 jako wstępnie-sterującą lampę 300B. Soniczne rezultaty sterowania lampy mocy pojedynczym stopniem są w postaci zmniejszenia zniekształceń tego stopnia - to jest wyraźnie słyszalne w głośnikach.
Z nietypowych lamp o dużym wzmocnieniu to może 6GU5 w triodę, model LTSpice:
* 6gu5 LTSpice model dopasowanie 0.15ma
.subckt 6gu5 P G K
Bp P K I=(0.005526783375m)*uramp(V(P,K)*ln(1.0+(0.07472526208)+exp((0.07548815092)+(0.07548815092)*((2882.915227)+(-648050.2119m)*V(G,K))*V(G,K)/sqrt((67.74900506)**2+(V(P,K)-(40.35147131))**2)))/(0.07548815092))**(1.098501937)
Cgp G P 2p
Cgk G K 5p
Cpk P K 8.4p
Rpk P K 1G
d3 G K dx1
.model dx1 d(is=1n rs=2k cjo=1pf N=1.5 tt=1n)
.ends 6gu5
Do znalezienia: https://tubedepot.com/products/6gu5 https://www.thetubestore.com/6gu5
Robert
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.