Klejenie pokrywy gramofonu

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Klejenie pokrywy gramofonu

Post autor: bratyslaw »

Witam,

Kupiłem całkiem fajny 40 letni "kombajn muzyczny" ITT HC7071 z . Niestety nie przetrwał podróży kurierem, a szkoda, bo był w dziewiczym stanie, przykryty tylko ok. 20 letnim kurzem. Uszkodzeniu uległy 4 klawisze, mocowania boczków i pokrywa. 2 pierwsze uszkodzenia już naprawiłem, sprzęt również gra, tylko ta pokrywa... Odłamane zostały dwa narożniki, tam gdzie mocowane są zawiasy. No i właśnie czym najlepiej to skleić? Pęknięcia zazwyczaj kleiłem cyjanoakrylem, ale nie wiem czy tutaj zda on egzamin, gdyż spoiny będą musiały przenieść spore obciążenie. Pokrywa dość duża i ciężka, grubość ścianki 3,5 mm. Dzisiaj inną pokrywę (tylko pękniętą do połowy) eksperymentalnie skleiłem acetonem, wpuszczając go za pomocą pędzelka w pęknięcie, jutro sprawdzę wytrzymałość. Może Koledzy mają doświadczenie w tym temacie i coś doradzą? Jakie to jest tworzywo?

Pozdrawiam!

P. S. W sprzęcie jest m.in. porządny w pełni automatyczny gramofon Duala z napędem bezpośrednim i magnetofon o solidnej i najprostszej mechanice jaką widziałem - 3 silniki (2 bezpośrednio napędzają talerzyki i jeden do capstana) i 2 elektromagnesy, mistrzostwo :)
vorlog
125...249 postów
125...249 postów

Re: Klejenie pokrywy gramofonu

Post autor: vorlog »

Witam.
Czyli zostałeś załatwiony przez kuriera jak i ja, co opisywałem tutaj, z podobnym sprzętem.
viewtopic.php?f=48&t=32761
Z klejeniem będzie problem, pokrywa ciężka, koło zawiasów...
Popróbowałbym klejem do twardych plastików Technicola, ale nie daję głowy.
Ja odpuściłem, inna rzecz, że moja była potrzaskana jeszcze bardziej.
V.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, historia podróży sprzętu do mnie jest zawiła; firma, która przygotowywała wysyłkę pomyliła adres, więc przejechało to połowę Polski, zanim trafiło do mnie. Druga sprawa, że sprzedający zapakował całość w sporą warstwę styropianu, ale nie dał na zewnątrz żadnego kartonu, tylko samą folię.
Co do pokrywy, moja wygląda tak:
IMG_20191111_102643.jpg
IMG_20191111_102654.jpg
Sprawdziłem dzisiaj wytrzymałość sklejonej wczoraj "testowej" pokrywy przy pomocy acetonu i muszę stwierdzić, że nie chce pękać pomimo sporego nacisku. Skleiłem też mniej newralgiczny fragment pokrywy cyjanoakrylem i tutaj przy naciskaniu słychać trzaski. I teraz mam dylemat, czy sklejać cyjanoakrylem, czy acetonem. Druga metoda ma tą zaletę, że klejem jest sam materiał, z którego wykonana jest pokrywa (no właśnie, jakie to tworzywo?), ale trzeba całość ładnie i równo ścisnąć, co może być problemem.
Co do Twojego Metza - z wyglądu bardzo przypomina radiole Saby serii 99xx, może to jakiś klon?

Pozdrawiam!
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

No i skleiłem używając tylko acetonu. Całość mimo maltretowania trzyma się bardzo dobrze. Jeśli przejdzie testy wytrzymałościowe to pozostanie zalanie odprysków, spolerowanie i zamaskowanie tylnej części pokrywy folią.
IMG_20191116_004835.jpg
Pozdrawiam!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Kiedyś takie rzeczy kleiłem tri, które pozyskiwałem w zaprzyjaźnionej pralni.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Cjanopan słabo trzyma i na niektorych pokrywach daje białawe przebarwienia nie do spolerowania.Bardzo dobry jest spec klej nazwy zapomnialem ale ma konsystencje miodu i trudno penetruje szczeliny.Nie kupowac w dużej tubie bo zaschnie.Odlamane kawalki doklejam na niego a szczeliny cjanopanem po zabezpieczeniu tasmą aby sie nie rozlewał na boczki .Potem papier ścierny na wodę.Na wżery nanoszę cjanopan aby po zastygnięciu był wypukły i lube szlifowanko.Przy zawiasach wzmocnienia z blaszki.Pokryw nie poleruję sam tylko zaprzyjaźniony lakiernik.Czasami gdy mocno rozwalona maluję czarnym matem w spraju i wygląda to b.dobrze.
Kombajn swietny.
Pozdrawiam Tomasz
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

Naprawiałem kiedyś zawias do pokrywy technicsa żywicą epoksydową, samo przyklejenie ułamanego fragmentu nie sprawdziło się, więc zeszlifowałem nieco go od dołu i dołożyłem łatkę z włókna szklanego, trzyma do dzisiaj już ładnych parę lat. :D
Jakiś rok temu naprawiałem pękniętą w pół skalę do Kleopatry WST102 i też kleiłem ŻE, ma ona taką zaletę że jest łatwa do spolerowania i wytrzymała, poza tym wiąże w reakcji polimeryzacji, a nie odparowania rozpuszczalnika, czy tak jak cyjanoakryl, pod wpływem wody - a tej mało w przypadku takich detali :wink:
Warto by było jednak ewakuować pęcherzyki powietrza z rozmieszanej żywicy, iż wtedy nie powinno być widać spoiny, inaczej jest taki mleczny ślad, chociaż i to lepsze niż szczelina i wyginająca się skala :lol:
Pozdrawiam,
elektryk jk
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Klej technicol do klejenia rynien.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Blokadka w "muzgu" pusciła.Do pokrywek klej Comacell.
Tom
ODPOWIEDZ