Stary TV z USA

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Stary TV z USA

Post autor: bratyslaw »

Witam,

Czy stary lampowy (czy też lampowo - tranzystorowy), kolorowy TV ma u nas szansę działać poprawnie? Pomijam tutaj kwestię innego systemu czy też napięcia zasilania. Pytanie tylko, czy częstotliwość naszej sieci nie będzie problemem? Nie przeglądałem jeszcze schematów starych Zenith'ów, GE, czy też RCA, a pytanie przynajmniej na chwilę obecną jest teoretyczne :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Stary TV z USA

Post autor: Marek7HBV »

Musiałby być bardzo stary-te miały synchronizację z sieci zasilającej :cry:.Natomiast w nowszych może być problem z interferencją z obwodów zasilania-jeżeli są marne.Mam kilka nowszych{tranzystory i scalaki} i w wersji z bezpośrednim szeregowym zasilaniem widać interferencję w tle.W nowszym z przetwornicą żadnego problemu nie ma :D .
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki; czyli zgodnie z moimi przypuszczeniami stosowana była synchronizacja z siecią...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ooo,to musiałby być bardzo stary TV-może jeszcze na 240{czy coś podobnego} :?:lini.Synchronizacja z sieci energetycznej mogła się sprawdzać jedynie lokalnie-jedna elektrownia na studio i odbiorców,co stało się kłopotem z powstawaniem sieci.A jaki model TV Kolega ma?
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeszcze nie mam, tak więc na razie pytanie tylko teoretyczne :) Ale jakieś szanse są na zabytek z lat 60 - 70, najchętniej Zenith ze space commander'em :) A może ktoś posiada podobny lub miał styczność z działającym u nas w PL? Twoje Marku to typowe amerykańce?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

bratyslaw pisze: wt, 12 listopada 2019, 11:19 Twoje Marku to typowe amerykańce?
Jeżeli Panasonic można uznać za amerykański,to tak :lol: Czasem przywożą prezenty z Chicago lub wysyłają w paczkach dla biednych krewnych w ojczyżnie{dobrze gdy zapytają o radę fachowca-czy będzie działał w europie :roll: } i takie właśnie nietrafione{jedno systemowe} trafiały mi się.Oczywiście{szkoda} żadne tam zabytki -co najwyżej graty{80-te i 90-te lata} i rozmiaru raczej małego{nie amerykańskiego :lol: }.Telewizor z lat 60-tych będzie miał nowoczesną konstrukcję i nie ma się co martwić o jego poprawne działanie,nawet w pełni lampowy{raczej rzadkość} ,,color tv,, :) .Żeby móc się cieszyć ,,amerykańską jakością,, dobrze jest zacząć zbierać nagrania na DVD w NTSC{60 Hz :!: } i zaopatrzyć się w odpowiedni player{oczywiście przeróbka na PAL jest możliwa,ale TV powinien mieć wejście video-więc warto poszukać modulatora z rynku amerykańskiego np.https://sdsmarket.com/steren-n203101-a- ... modulator/} lub DiVX player.Zaletą amerykańskich TV retro jest wypasiony wygląd[rozmiary obudowy!} i czasem zdobienia-coś co się w Europie nie przyjęło. :D
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

15 lat temu jak byłem w NY, to takie TV czasem stały na ulicach, niestety wtedy nie bardzo miałem możliwość by się nimi zaopiekować, głównie ze względu na wymiary "apartamentu" w którym mieszkałem :) Teraz jest problem ze znalezieniem, obserwuję ogłoszenia lokalne, ebay i ni ma, a jak są, to cena zaporowa. Ostał się tam mój kolega, z którym tam byłem i też się rozgląda, czasem w remontowanych mieszkaniach jeszcze coś się trafi, w razie czego wrzuci w kontener do PL :). Graty lubiłem i lubię, więc sam wysłałem wtedy do PL kilka sprzętów, m.in. prawie nieużywaną kamerę VHS RCA z 88 roku w walizce wraz z kompletem akcesoriów, modulator też tam jest :) A pomysł z tym TV powrócił niedawno za sprawą wujka mojej żony, który chciał wywalić właśnie TV Panasonic 26' zwieziony ze Stanów. W sumie plastik z końca lat 80-tych, ale po wysłuchaniu historii o jego zakupie, a później o poszukiwaniu części w Warszawie i NY (burza go załatwiła) postanowiłem go przygarnąć. Wczoraj go wyczyściłem z grubej warstwy kurzu, poprawiłem kilka zimnych lutów i TV działa, choć ostrość na brzegach ekranu już lekko słaba. TV nigdy nie był naprawiany, wymieniony był (jak się domyśliłem) tylko cały zasilacz zaraz po zakupie. A te hamerykańce bardzo mi się podobają właśnie ze względu na inność, podobnie jak i ich samochody z tego okresu. Mówią, że Rubiny były wielkie, więc co o tamtych powiedzieć? :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
bratyslaw pisze: śr, 13 listopada 2019, 07:29Mówią, że Rubiny były wielkie, więc co o tamtych powiedzieć?
W tych odbiornikach zastosowano kineskopy o kącie odchylania 90° przez co wymagane były skrzynki o większej głębokości niż w przypadku nowszej generacji odbiorników z kineskopami o kącie odchylania 110°.
Ratujmy stare tranzystory!
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Z powodu małego ostatnio ruchu w dziale TV i zastoju w temacie pozyskania "amerykańca" (a może nawet regresji), pochwalę się nabytkiem. Niestety nie amerykańskiego pochodzenia, nie lampowy, a duński i na układach scalonych, lata dziewięćdziesiąte. Na swoją obronę jest duży, ciężki, kineskopowy i nikt już takiego w domu nie chce. Oprócz mnie :) Pozyskany za darmochę, po którego wybrał się mój kolega. Ostrzegałem, że duży, że ciężki, to stwierdził, że różne telewizory w życiu nosił i każdemu dał radę. Temu nie dał ;) Na szczęście właściciel pomógł znieść po schodach. To Bang Olufsen Avant 32 VCR:
IMG_20210323_002020.jpg
Ma też silnik służący do obracania się. A nawet kilka silników, bo posiada też wbudowany magnetowid. No i pilota w magnezowej obudowie też słusznych rozmiarów. TV stoi jeszcze u kolegi ponad 200 km ode mnie, więc na razie on go przetestował. Obraz podobno "żyleta", a na temat dźwięku napisał mi tak: "Ależ to ma dźwięk prawie jak w kinie 😲 koty po pierwszym basie uciekły z pokoju 😁".
IMG_20210323_001539.jpg
Generalnie podoba mi się "dizajn" starszej elektroniki B&O, ten TV jest po prostu ładny. Będzie pasował do kilku moich sprzętów tego samego producenta.
IMG_20210323_002244.jpg
Ale na Amerykańca mam jeszcze nadzieję.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

I takich telewizorów nam potrzeba, a nie płaskich brzęczydełek z telefonicznymi głośniczkami i z obrazem HD gorszym niż na dobrym CRT. Pamiętam też Studio 63 SAT opisany i oceniony w 1991 r. w "Radioeletroniku" - też kawał maszyny.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czas,, żywych zabytków,,nigdy nie przemija,a na zimę taki np. Sony 21 z 1993r {kupiony jeszcze za stare pieniądze :lol: } jest jak znalazł.
kv2100.JPG
Przeżył Philipsa CRT i plazmę Panasonica,a nawet LCD Samsung poszedł na części.I bardzo możliwe że LG odprowadzi na tamten świat{złomowisko}.A czarno-białe to tylko od święta włączam{na urodziny,bo wszyscy czują się młodziej :lol: }. :D
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Marek7HBV pisze: pn, 11 listopada 2019, 09:23 Musiałby być bardzo stary-te miały synchronizację z sieci zasilającej :ciach
Te twierdzenie jest niepoprawne. Odbiorniki TV NTSC nigdy nie używały sieci 60Hz do synchronizacji ramki. TV musi być zsynchronizowane z nadajnikiem. Zespolony sygnał video NTSC, nie różni się dużo od europejskiego. Zawiera synchronizację linii i ramki. Początek strony u góry pokazuje sygnał video NTSC.
https://www.electricalelibrary.com/en/2 ... -tv-works/
Poniżej schemat TV USA 17cali, lata 50-te. Wbrew pozorom, "nasza myśl techniczna", a w szczególności konstrukcje telewizorów były nowocześniejsze od produktów amerykańskich. Podczas gdy u nas schodziły z taśm WZT telewizory Opal, Topaz 21 cali, 110 st. odchylania, zawierające w 80% płytki drukowane, (miałem tam akurat praktykę) w USA jeszcze drutowano i stosowano kineskopy 70 st. odchylania. Inną sprawą była oczywiście jakość produktu. O ile się orientuję, do czasu wprowadzenia TV LCD, nie stosowano kinskopów 110 st. nawet w telewizorach kolorowych. Poniżej można sobie obejrzeć technologię amerykańską lat 50-tych i 60-tych.
https://www.boxcarcabin.com/vintagetvs.htm
Załączniki
B-W TV1.png
B-W TV2.png
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Telewizor ,,amerykański,, z lat 50-tych nie jest bynajmniej stary{zwłaszcza kolor :roll: }.Były znacznie starsze{czarno -białe} pracujące w lokalnych sieciach odbiorczych i tam synchronizacja mogła być z ,,elektrowni,,.Dopiero powstawanie stanowych i krajowych sieci wymusiło synchronizację taką jaka jest obecnie. :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
krzyhoo pisze: śr, 24 marca 2021, 01:02Poniżej schemat TV USA 17cali, lata 50-te. Wbrew pozorom, "nasza myśl techniczna", a w szczególności konstrukcje telewizorów były nowocześniejsze od produktów amerykańskich. Podczas gdy u nas schodziły z taśm WZT telewizory Opal, Topaz 21 cali, 110 st. odchylania, zawierające w 80% płytki drukowane, (miałem tam akurat praktykę) w USA jeszcze drutowano i stosowano kineskopy 70 st. odchylania.
To akurat dziwne w kraju, w którym przemysł, w tym elektroniczny nie zniszczony podczas 2 wojny światowej mocno się rozwinął. W Polsce technika telewizyjna pochodzi po części z Europy zachodniej.
krzyhoo pisze: śr, 24 marca 2021, 01:02Inną sprawą była oczywiście jakość produktu. O ile się orientuję, do czasu wprowadzenia TV LCD, nie stosowano kineskopów 110 st. nawet w telewizorach kolorowych.
Amerykańska firma RCA jako pierwsza wynalazła kineskop kolorowy PIL, oczywiście również o kącie odchylania 110°, licencja na ich produkcję została ona zakupiona przez wiele krajów. W tych czasach nastąpiła jednak ekspansja japońskich producentów elektroniki, którzy oferowani np: telewizory Sony Trinitron, w tym również z kineskopami o dużych kątach odchylania. Dzięki liniowemu układowi luminoforów i masce szczelinowej mogły wyświetlać dobrej jakości obraz przy różnej rozdzielczości poziomej (związane to było z szerokością pasma kanału telewizyjnego).
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

krzyhoo pisze: śr, 24 marca 2021, 01:02 Wbrew pozorom, "nasza myśl techniczna", a w szczególności konstrukcje telewizorów były nowocześniejsze od produktów amerykańskich. Podczas gdy u nas schodziły z taśm WZT telewizory Opal, Topaz 21 cali, 110 st. odchylania, zawierające w 80% płytki drukowane, (miałem tam akurat praktykę) w USA jeszcze drutowano i stosowano kineskopy 70 st. odchylania.
Ty to na serio piszesz? Naszą myśl techniczną to niestety dzieliły lata świetlne od tego co tam produkowano. Gdy u nas z taśmy schodziły telewizory Opal, tam z taśm schodziły telewizory kolorowe na pilota i z dźwiękiem stereo. Tu nawet nie ma co porównywać, to jest technologiczna przepaść. Kineskopy czarno białe o kącie odchylania 110 stopni powszechnie stosowano tam od połowy lat 50. Mnogość stacji, duża konkurencja, nowinki od razu chronione patentami stymulowały rozwój różnych rozwiązań, czasem prowadzących do tego samego celu ale inną drogą. W drugiej połowie lat 50 większość tamtejszych telewizorów odbierała w pasmach VHF i UHF na kanałach 2-83. Gdy u nas z taśmy schodził Belweder, tam z taśmy schodził np. taki Philco, którego chętnie bym przygarnął do kolekcji: https://www.youtube.com/watch?v=TvAgLFg57eE
W tym samym okresie ta firma produkowała już tranzystorowy telewizor o zasilaniu bateryjnym, Philco Safari: https://www.earlytelevision.org/pdf/phi ... _475-2.pdf
http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... fari10.jpg
http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... fari07.jpg
ODPOWIEDZ