Lampy "śmieciowe" w prostych wzmacniaczach....

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Lampy "śmieciowe" w prostych wzmacniaczach....

Post autor: _idu »

Na początek radziecka 6F5P czyli ECL85.
Bystrzejsi podpowiedzą że przecież to PCL85 czy PCL805.......

http://rumine.donbass.com/~us3iat/radio ... a_6f5p.htm

Uzupełnię o wzmacniacz słuchawkowy na ECC84 (PCC84). http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... KH-Amp.htm

A propos tegoż ostatniego. Aż sie prosi o wykorzystanie równie smieciowych PCF802........
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

pierwszy dobry, taki zwykły. mnóstwo prostych rzeczy można na tym zrobić. zazwyczaj większym problemem są transformatory i to dla nich warto zaprojektować układ i dobrać lampy.

drugi też w pożądku, tylko trochę na siłę. ECC84 to nie lampa do wzmacniacza m.cz. poza tym nie nazywałbym jej śmieciową... nie mam nadmiaru, rzadko się trafia.
proponowałbym coś na EF80 i PCF82, tego na razie jest na kilogramy:)
OTLamp

Re: Lampy "śmieciowe" w prostych wzmacniaczach....

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze: A propos tegoż ostatniego. Aż sie prosi o wykorzystanie równie smieciowych PCF802........
Oczywiście, że aż się prosi. PCF802 jest kolejną niedocenianą lampą.
Liczę na to, że wkrótce tutaj: http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... ode_e.html pojawią się charakterystyki jej systemu pentodowego w połaczeniu triodowym, bo samemu mi się nie chce, a i nie mam zbytnio czasu zdejmować. Na to samo liczę w związku z PFL200 i PL81.

ECC84 jak najbardziej nada się do stopni sterujących itp. Ma liniowe charakterystyki. Kiedyś z nudów trochę kombinowałem nad ich wykorzystaniem, w wyniku czego powstały poniższe układziki, jako klony poprzednich na PCL82 i PCL85
Załączniki
PCF802 + PL82 OTL.JPG
3xE(P)CC84 OTL.JPG
Ostatnio zmieniony wt, 21 lutego 2006, 16:56 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A co fajnego możnaby zrobić w oparciu o PCF82 ?
OTLamp

Piotr pisze: drugi też w pożądku, tylko trochę na siłę. ECC84 to nie lampa do wzmacniacza m.cz.
A które jej właściwości (parametry) wykluczają zastosowanie jej we wzmacniaczu m.cz.?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Wiesz doskonale, że to lampa stworzona do kaskody. Liniowość ma chyba odrobinę gorszą niż ECC82, czy 83. Ale dla mnie największymi wadami są niesymetria układów, podłączenie wewnętrznego ekranu i słaba dostępność. Inne lampy ECC, np. 81,82,83,88,czy 99 są nadal produkowane.
Ale jak ktoś je ma i chce wykorzystać, to nie będzie katastrofy. Natomiast raczej nie ma sensu specjalnie zaopatrywać się w te lampy w celach małoczęstotliwościowych, że się tak wyrażę:)
Dopiero przy MHz ujawniają się niewątpliwe zalety ECC84.
OTLamp

Piotr pisze:Wiesz doskonale, że to lampa stworzona do kaskody.
No i co z tego wynika? Ano to samo co np. dla ECC88. Obie są odpowiednio niskonapięciowe i mają małe opory wewnętrzne, co w wielu zastosowaniach jest zaletą.
Piotr pisze: Liniowość ma chyba odrobinę gorszą niż ECC82, czy 83.
Ja jakoś tego nie widzę. Raczej (nie)liniowość jest porównywalna z niegrzeszącą wzmocnieniem ECC82.

Piotr pisze: Ale dla mnie największymi wadami są niesymetria układów, podłączenie wewnętrznego ekranu
Uważaj żebyś zachował symetrię wyprowadzeń i elementów umieszczonych na podstawkach lamp. One mają takie same znaczenie, jak powyższy argument :lol:

Piotr pisze: i słaba dostępność.
To dziwne bo ECC84 i PCC84 widziałem stada na allegro. To, że Ty czegoś nie masz, nie znaczy, że jest słabo dostępne. Ja np. nie mam kilogramów drutu srebrnego i nie mówię, że jest słabo dostępny :twisted:
Piotr pisze: Ale jak ktoś je ma i chce wykorzystać, to nie będzie katastrofy. Natomiast raczej nie ma sensu specjalnie zaopatrywać się w te lampy w celach małoczęstotliwościowych, że się tak wyrażę:)
No i o to właśnie chodzi. Przecież nikt nie mówi "kupuj i rób tylko na ECC84". Katastrofy nie ma prawa być, bo niby czemu?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Znów się czepiasz.
Oczywiście, że nie chodzi mi o asymetrię geometryczną, tylko elektryczną - pojemności układów są mocno różne. No i ten ekran podłączony do siatki - to już poważna wada. Mało jest układów m.cz. ze wspólną siatką...
Co do reszty, to mogę się zgodzić:)
OTLamp

Piotr pisze:Znów się czepiasz.
Oczywiście, że tak :twisted: . Powody są następujące:
- znów nie ma wielkich liter (z wyjątkiem cytowanego postu)
- robisz się wyszczekany (wczorajsza rada z młotkiem)
- miałem taką potrzebę, w końcu jestem nadwornym czepiaczem 8) :lol:
Piotr pisze: Oczywiście, że nie chodzi mi o asymetrię geometryczną, tylko elektryczną - pojemności układów są mocno różne.
I dokładnie o to samo mi chodziło w związku z symetrią wyprowadzeń i rozmieszczenia elementów. Myślisz, że tam to już pojemności (tego samego rzędu) między sąsiednimi elementami nie ma? I nie przesadzaj z tym "mocno".
Piotr pisze: No i ten ekran podłączony do siatki - to już poważna wada.
Wręcz katastrofa :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:)
Znowu odchodzimy od tematu.

A swoją drogą co poradziłbyś na propozycję użycia rdzenia z mosiądzu?
OTLamp

Piotr pisze::)
A swoją drogą co poradziłbyś na propozycję użycia rdzenia z mosiądzu?
Tam nie było żadnej propozycji (nie przekręcaj), tylko zapytanie "czy można..". Należało więc podać odpowiedź i ją uzasadnić, oraz zasugerować, że nastąpiło mylne zidentyfikowanie materiału rdzenia, tak jak to zrobili inni.
_idu

Piotr ECC84 to w sumie niezła lampa Dwie IDENTYCZNE powtarzam IDENTYCZNE) triody o dośc dużym nachyleniu i względnie niskich szumach. ECC84 jeszcze nie jest tak niskonapięciowa jak ECC88!!!!. Inny układ wyprowadzeń jednej z triod wynuikał z jej głównego przeznaczenia czyli stopni wjeściowych w.cz. Ekran był koniecznością aby zminimalizować pojemności miedzy systemami. Powielenie wyprowadzenia elektrody - to prosty zabieg na eliminację pasożytniczego sprzęzneia zwrotnego na inukcyjności doprowadzenia. Te cechy NIE MAJĄ ŻADNEGO ZNACZENIA w układach m.cz.
Co do nieliniowości - nieliniowośc w stopniu wejściowym w.cz. telewizora jest bardzo powazną wadą!!!

PCC84/ECC84 nie miała jeszcze siatek napinanych. Jedyne o co można mieć obawy to mikrofonowanie.

Aha jeśli ktoś chce ECC84 / PCC84 - zapraszam na łódzki Schaberplatz do rozbieracza.
OTLamp

STUDI pisze: Aha jeśli ktoś chce ECC84 / PCC84 - zapraszam na łódzki Schaberplatz do rozbieracza.
Albo na allegro: http://www.allegro.pl/item88229226_6n14p_53_sztuk.html
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

A myślicie, że nadała by się do głowicy UKF?
Tzn czy ma w tym zastosowaniu jakąś wyraźną przewagę nad ECC85?
_idu

Nada się. Nie ma zdecydowanej przewagi ECC84 nad ECC85 w klasycznym układzie pojedyńczy stopnień w.cz. o podstawie pośredniej i mieszacz samodgrający z dodatnim sprzężeniem zwrotnym dla p.cz. Moze byc ciut lepiej - jedyny ból to opracowanie optimum dla mieszacza samodrgającego i dobranie dodatniego sprzężenia zwrotnego dla p.cz. - ono zdecydowanie wpłwa na osiagi głowicy jak jej wzmocnienie).

Chyba że zrobisz stopień kaskodowy na ECC84 to wtedy masz zysk. Ale zdecydowanie lepsze byłby ECC88 (znacznie mniejsze szumy), EC86, czy para radzieckich 6S3P i 6S4P.

Jeśli zrobisz zwykły mieszacz to wzmocnienie kaskody na ECC84 plus niewielkie wzmocnienie mieszacza na pentodze (np. E(C)F82) będzie gorsze niż typowej głowicy na ECC85.

Poprawnie zaprojektowana głowica na pojedynczej lampie ECC85 może zapewnić ponad 1200 krotne wzmocnienie!!! według opracowań firmy Telefuken.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 marca 2006, 16:32 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ