Nowy nabytek - magnetowid VR2414

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Nowy nabytek - magnetowid VR2414

Post autor: tszczesn »

Taki nowy nabytek wpadł mi w ręce - magnetowid systemu VIDEO2000. Działa, w stanie niemalże fabrycznym, jedyna ingerencja to dołożona płytka, zapewne fonia równoległa. Mam nawet trochę kaset, np. z niemieckim dziennikiem telewizyjnym z 6.XII.1990 roku :)

Działa wszystko, głowice AST też, ma ładną stabilną stopklatkę i przewijanie na podglądzie. Jakość sygnału dość podła, na pewno tor sygnałowy wymaga dostrojenia, ale włączony po raz pierwszy po pewnie jakichś 30-tu latach działa :) Co prawda na początku miał jakieś problemy i się wyłączał w trakcie owijania głowic, ale pewnie to tylko kwestia styków tarczy kodowej, bo wymuszony przejazd windą od wysuniętej do wsuniętej i z powrotem naprawił sytuację.

I nieprawdą jest, że urządzenia elektryczne po wypuszczeniu dymu przestają działać :)
Magnetowid Philips typu VR2414, systemu VIDEO
Magnetowid Philips typu VR2414, systemu VIDEO
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Nowy nabytek - magnetowid VR2414

Post autor: Marek7HBV »

Kolega działa szybko :lol: U mnie chyba żółw zamieszkał i takie coś
Grundig Video 2x4.jpg
już z 10 lat czeka na zainteresowanie.Na razie tylko świeci :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

A z czym problem jest? Bo mechanikę to ma dość paskudną, przynajmniej w wersji Philipsa. Na szczęście pasków żadnych, ale za to konstrukcvja mocno kompaktowa i skomplikowana, nawet z serwisówką trudno ja ogarnąć. Zwłaszcza jak jest po holendersku :)
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

tszczesn pisze: śr, 28 sierpnia 2019, 16:49 A z czym problem jest? Bo mechanikę to ma dość paskudną, przynajmniej w wersji Philipsa.
Jestem zniechęcony wynikami napraw starych gratów.Wystarczy że spojrzę na lekko matowy dysk wizyjny i już widzę że cała robota może się psu na buty przydać :( .Ale nawet nie sprawdzony,lecz kompletny,może robić za zegar :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Próbuj. To naprawdę ciekawa konstrukcja, zarówno pod względem parametrów jak użytych rozwiązań konstrukcyjnych. No i te dwustronne kasety - robią wrażenie :)
ODPOWIEDZ