Pomoc z obliczeniem przekładni transformatora

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Pomoc z obliczeniem przekładni transformatora

Post autor: Hubert978 »

Witam serdecznie, zbieram części do wzmacniacza lampowego se na EL84 i mam problem z transformatorami głośnikowymi. Próbuję pojąć jak obliczyć ich przekładnię, ale czym więcej o tym czytam tym mniej wiem jak to zrobić. Zmierzyłem rezystancje obu uzwojeń i uzwojenie pierwotne ma 320ohm, a wtórne 0.55ohm. Nie proszę o wyręczenie mnie w obliczeniu przekładni, ale czy byłby ktoś z was w stanie podać mi jakiś wzór lub sposób na jej obliczenie. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Pomoc z obliczeniem przekładni transformatora

Post autor: gsmok »

Z opisu wynika, że transformatory już masz. To oznacza, że nie musisz obliczać przekładni w takim sensie jak to się robi podczas projektowania transformatora. To co musisz zrobić do zasilić jedno z uzwojeń sygnałem sinusoidalnym i zmierzyć amplitudy tego sygnału na końcach obu uzwojeń. Stosunek amplitud będzie poszukiwaną przekładnią. Wartości rezystancji uzwojeń, które zmierzyłeś jak mniemam omomierzem, czyli za pomocą prądu stałego nie umożliwiają określenia przekładni.
Jeśli interesuje Cię teoria związana z transformatorami małej częstotliwości to spróbuj zdobyć tą książkę:
http://www.fonar.com.pl/audio/ksiazki/cykin1.htm
Jak będę miał trochę czasu to ją zeskanuję i udostępnię.
Dawno temu, bo prawie 20 lat temu zamieściłem w necie skrypt do projektowania transformatorów. Dotyczył on i to podkreślam tylko układów przeciwsobnych, ale warto się pobawić. Jest tam odnośnik do artykułu, na podstawie którego napisałem ten skrypt:
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/bonus_tg1.htm
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Kolega @jasiu z tego forum na swojej stronie zamieścił trochę inf na temat projektowania transformatorów głośnikowych, ponadto podał 2 arkusze kalkulacyjne do obliczeń transformatorów SE i PP
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/trafo.html

Oczywiście do prawidłowego wykorzystania tych arkuszy potrzeba też trochę wiedzy teoretycznej.

Pozdrawiam
Wiesław
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Hubert978 »

Witam serdecznie, udało mi się obliczyć przekładnię, dziękuję za pomoc. Wyszło mi, że idealnymi głośnikami do tych traf są takie, które mają 5ohm-ra 5200-5300ohm. Dla 4ohm mają ra 4200-4300ohm, a dla 6ohm 6300-6450ohm. Trafa mają być do wzmacniacza na EL84(6P14P) SE pracującego w układzie pentodowym. Ciągle się motam jaki schemat zastosować, ale o tym napiszę w odpowiednim wątku. Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ