Kopia JCM800 - Brumienie po nagrzaniu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
Kopia JCM800 - Brumienie po nagrzaniu
Cześć,
Mam, jak mi się wydaje nietypowy problem - wzmacniacz stopniowo zaczyna brumieć, po 15-20 minutach brumienie w głośniku zaczyna być denerwujące, stabilizuje się po ok. 30 minutach tzn. wzrasta do określonego poziomu i już nie narasta. Częstotliwość brumienia to ok.50Hz.
Zauważyłem, że nagrzewają się elektrolity filtrujące S2(EL34) i inverter.
Wzmacniacz mam skonstruowany na 2 płytkach - 1. Preamp, 2. Układ invertera + zasilacz. Aby być pewnym, że buczenie nie pochodzi z preampu odłączyłem płytkę preampu, został tylko inverter ze zwartym do masy wejściem (22 nF).
Napięcia:
Anoda - 455 V
S2 - 450 V
Prąd katody ustawiony na 50% emisji - 27 mA
Co do tej pory zrobiłem, a co nie pomogło:
- zwiększenie pojemności elektrolitów, a nawet ich podmiana
- podłączenie innego transformatora sieciowego
- wymiana lamp
- symetryzacja żarzenia (potencjometr)
Nie mam pojęcia co się dzieje, może to jakieś wzbudzanie się o częstotliwości ponadakustycznej? Proszę o pomoc.
Mam, jak mi się wydaje nietypowy problem - wzmacniacz stopniowo zaczyna brumieć, po 15-20 minutach brumienie w głośniku zaczyna być denerwujące, stabilizuje się po ok. 30 minutach tzn. wzrasta do określonego poziomu i już nie narasta. Częstotliwość brumienia to ok.50Hz.
Zauważyłem, że nagrzewają się elektrolity filtrujące S2(EL34) i inverter.
Wzmacniacz mam skonstruowany na 2 płytkach - 1. Preamp, 2. Układ invertera + zasilacz. Aby być pewnym, że buczenie nie pochodzi z preampu odłączyłem płytkę preampu, został tylko inverter ze zwartym do masy wejściem (22 nF).
Napięcia:
Anoda - 455 V
S2 - 450 V
Prąd katody ustawiony na 50% emisji - 27 mA
Co do tej pory zrobiłem, a co nie pomogło:
- zwiększenie pojemności elektrolitów, a nawet ich podmiana
- podłączenie innego transformatora sieciowego
- wymiana lamp
- symetryzacja żarzenia (potencjometr)
Nie mam pojęcia co się dzieje, może to jakieś wzbudzanie się o częstotliwości ponadakustycznej? Proszę o pomoc.
Re: Kopia JCM800 - Brumienie po nagrzaniu
Schemat z którego korzystałeś + zdjęcia środka. Na chwilę obecną nie ma co wróżyć z fusów.
-
- 125...249 postów
Tak już zostanie czy to jest ustawienie tylko na czas testów?
GM
-
- 20...24 posty

Zapomniałem dodać, że pomiary na oscyloskopie wskazują poziom brumu ok. 12-14mV RMS. Zdjęć wzmacniacza nie zamieszczam, nie mam go przy sobie ale to nie jest pierwszy wzmacniacz, który zrobiłem więc wykonany jest wedle sztuki - ciasna skrętka na żarzeniu, krótkie połączenia, czysto itd. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarza i dlatego szukam tu pomocy.
W który miejscu jest pomiar tego brumu?
Ja na początek zrobiłbym pomiar na wyjściu zasilacza.
Pozdrawiam
Wiesław
Ja na początek zrobiłbym pomiar na wyjściu zasilacza.
Pozdrawiam
Wiesław
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Czy po wyjęciu lampy inwertera poziom brumu się zmniejsza? Jeśli tak to w nim należy szukać przyczyny.
Czy po wyjęciu lampy inwertera poziom brumu się zmniejsza? Jeśli tak to w nim należy szukać przyczyny.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 20...24 posty
Na samym końcu - przy gnieździe głośnikowymW który miejscu jest pomiar tego brumu?
Tak po wyjęciu lampy inwertera brum się zmniejsza. Jak tej przyczyny w nim szukać? Podmieniałem lampę, kondensator wejściowy, cały układ presence, kondensatory odsprzęgające EL34...Czy po wyjęciu lampy inwertera poziom brumu się zmniejsza? Jeśli tak to w nim należy szukać przyczyny.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Zwiększ wartość jednego z rezystorów anodowych inwertera z 82kΩ do 100kΩ, powinno pomóc.GuitarToys pisze: ↑pn, 22 lipca 2019, 17:02 Tak po wyjęciu lampy inwertera brum się zmniejsza. Jak tej przyczyny w nim szukać? Podmieniałem lampę, kondensator wejściowy, cały układ presence, kondensatory odsprzęgające EL34...
Ratujmy stare tranzystory!
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Czy przypadkiem nie za małe są pojemności w filtrze zasilacza? Miałem dokładnie taki sam efekt w mniejszych wmzakach na EL84 PP. Brum, nie głośny ale odczuwalny. Zwiększenie pojemności pomagało od ręki.W soldano pierwszy kondensator ma 220uF ( 4x 220uF równolegle/szeregowo) , drugi ma 110uF (dwa po 220uF szeregowo) kolejny po rezystorze ma 47uF. Żadnych brumów nie ma.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 20...24 posty
Teraz sobie przypominam, że już to chyba robiłem (robiłem tyle patentów, że ciężko spamiętaćZwiększ wartość jednego z rezystorów anodowych inwertera z 82kΩ do 100kΩ, powinno pomóc.

Pojemności zwiększałem, nic to nie dało, ale może spróbuję je jeszcze bardziej zwiększyć.Czy przypadkiem nie za małe są pojemności w filtrze zasilacza? Miałem dokładnie taki sam efekt w mniejszych wmzakach na EL84 PP. Brum, nie głośny ale odczuwalny. Zwiększenie pojemności pomagało od ręki.W soldano pierwszy kondensator ma 220uF ( 4x 220uF równolegle/szeregowo) , drugi ma 110uF (dwa po 220uF szeregowo) kolejny po rezystorze ma 47uF. Żadnych brumów nie ma.
A prądy spoczynkowe lamp mocy są równe?
-
- 20...24 posty
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Spróbuj zmniejszyć prądy spoczynkowe do 20mA na próbę. Jak odłączasz zasilanie brum ustaje? Wiem że to może sekunda na obserwację. Jeżeli ustaje to problem masz w zasilaczu ( ja obstawiam zasilacz anodowy-zła filtracja)
W moim JCMie z końcówką od Bisa anodowe końcówki mam filtrowane przez 2 szeregowo połaczone elektrolity 47uF i wystarcza. Nie demonizowałbym tak zaraz słabych filtrów w zasilaczu. Może prowadzenie masy. Choćby poprzez chassis jak w klasycznych JCM czego nie polecam.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
A jak jest realizowany pomiar prądów spoczynkowych? Jakie jest napięcie polaryzacji siatek?