Witam
Pojemność montażu tranzystora jest znacznie mniejsza od pojemności wewnętrznych elementów półprzewodnikowych pracujących w w/w układzie przekształtnika.
Wytrzymałość na przebicie podkładek teflonowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Wytrzymałość na przebicie podkładek teflonowych
Ratujmy stare tranzystory!
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Wiech pisze: ↑pt, 21 czerwca 2019, 10:02 Zalety podkładek mikowych czasem potrafią być też przekleństwem poniżej kawałek strony autoreferatu do pracy doktorskiej "Analiza wpływu konstrukcji na właściwości filtrów zaburzeń przewodzonych przekształtników energoelektronicznych " Pana mgr inż Szymona Pasko z Politechniki Śląskiej
Jednak pojemności wewnętrzne półprzewodnika nie przyczyniają się do wzrostu poziomu zakłóceń (zaburzeń przewodzonych), wydostających się poza falownik, a pojemności podkładek izolacyjnych już tak... Dlatego powinno się dążyć do redukcji tych pasożytniczych pojemności, o ile to w danym układzie możliwe. Z ciekawości zrobię kiedyś próbę i porównam pojemności podkładek mikowych, silikonowych i ceramicznych. Zapewne pojemności ceramicznych, ze względu na ich większą grubość, okażą się najniższe

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Zgadza się Alku. Jednak firma zajmująca się sprzedażą podkładek mikowych powinna znać ich parametry, a nie podawać identycznych dla podkładek o różnej grubości, różnym polu powierzchni i od różnych producentów (gdy kilka lat temu dzwoniłem, w dziale sprzedaży nie potrafili mi tego wyjaśnić). Co prawda obecnie TME podaje przewodność cieplną sprzedawanych podkładek, ale ja nadal nie wiem, czy parametr ten dotyczy całej powierzchni podkładki mikowej (wątpliwe), czy też odniesiony jest dla jakiejś konkretnej powierzchni styku elementu z radiatorem przez podkładkę o danej grubości (np. 1 cm^2/0,05 mm)? Pojemności elektrycznej również nie podają i trzeba ją sobie samemu zmierzyć.Alek pisze: ↑pt, 21 czerwca 2019, 08:27 Problem z miką jest taki, że wiele zależy od jej pochodzenia i sposobu przygotowania. Stąd zapewne tak duży rozrzut parametrów. Zasadniczo są dwie odmiany: muskowit i flogopit, ale o właściwościach mogą decydować też drobne domieszki. Jest to na przykład to bardzo ważne przy stosowaniu miki na mostki lamp elektronowych.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Pasożytnicze indukcyjności również mają na to wpływ, dlatego trzeba dążyć do ich minimalizacji.
Ta informacja może mi się przydać.
Ratujmy stare tranzystory!
Ja staram się obecnie ( po uświadomieniu) stosować podkładki firmy Fisher, oni przynajmniej podają dane co i jak w swoim katalogu .
Parametr rezystancji termicznej jest podawany dla wszystkich rodzajów podkładek dla podkładki "wzorcowej" GS3 - o powierzchni 1cal kwadratowy, inne trzeba przeliczać.
Parametr rezystancji termicznej jest podawany dla wszystkich rodzajów podkładek dla podkładki "wzorcowej" GS3 - o powierzchni 1cal kwadratowy, inne trzeba przeliczać.