Wytrzymałość na przebicie podkładek teflonowych

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wytrzymałość na przebicie podkładek teflonowych

Post autor: AZ12 »

Witam

Pojemność montażu tranzystora jest znacznie mniejsza od pojemności wewnętrznych elementów półprzewodnikowych pracujących w w/w układzie przekształtnika.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Wiech pisze: pt, 21 czerwca 2019, 10:02 Zalety podkładek mikowych czasem potrafią być też przekleństwem poniżej kawałek strony autoreferatu do pracy doktorskiej "Analiza wpływu konstrukcji na właściwości filtrów zaburzeń przewodzonych przekształtników energoelektronicznych " Pana mgr inż Szymona Pasko z Politechniki Śląskiej
AZ12 pisze: pt, 21 czerwca 2019, 10:26 Pojemność montażu tranzystora jest znacznie mniejsza od pojemności wewnętrznych elementów półprzewodnikowych pracujących w w/w układzie przekształtnika.
Jednak pojemności wewnętrzne półprzewodnika nie przyczyniają się do wzrostu poziomu zakłóceń (zaburzeń przewodzonych), wydostających się poza falownik, a pojemności podkładek izolacyjnych już tak... Dlatego powinno się dążyć do redukcji tych pasożytniczych pojemności, o ile to w danym układzie możliwe. Z ciekawości zrobię kiedyś próbę i porównam pojemności podkładek mikowych, silikonowych i ceramicznych. Zapewne pojemności ceramicznych, ze względu na ich większą grubość, okażą się najniższe :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Alek pisze: pt, 21 czerwca 2019, 08:27 Problem z miką jest taki, że wiele zależy od jej pochodzenia i sposobu przygotowania. Stąd zapewne tak duży rozrzut parametrów. Zasadniczo są dwie odmiany: muskowit i flogopit, ale o właściwościach mogą decydować też drobne domieszki. Jest to na przykład to bardzo ważne przy stosowaniu miki na mostki lamp elektronowych.
Zgadza się Alku. Jednak firma zajmująca się sprzedażą podkładek mikowych powinna znać ich parametry, a nie podawać identycznych dla podkładek o różnej grubości, różnym polu powierzchni i od różnych producentów (gdy kilka lat temu dzwoniłem, w dziale sprzedaży nie potrafili mi tego wyjaśnić). Co prawda obecnie TME podaje przewodność cieplną sprzedawanych podkładek, ale ja nadal nie wiem, czy parametr ten dotyczy całej powierzchni podkładki mikowej (wątpliwe), czy też odniesiony jest dla jakiejś konkretnej powierzchni styku elementu z radiatorem przez podkładkę o danej grubości (np. 1 cm^2/0,05 mm)? Pojemności elektrycznej również nie podają i trzeba ją sobie samemu zmierzyć.
podkładki mikowe.png
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Romekd pisze: pt, 21 czerwca 2019, 10:56Dlatego powinno się dążyć do redukcji tych pasożytniczych pojemności, o ile to w danym układzie możliwe.
Pasożytnicze indukcyjności również mają na to wpływ, dlatego trzeba dążyć do ich minimalizacji.
Romekd pisze: pt, 21 czerwca 2019, 10:56Z ciekawości zrobię kiedyś próbę i porównam pojemności podkładek mikowych, silikonowych i ceramicznych. Zapewne pojemności ceramicznych, ze względu na ich większą grubość, okażą się najniższe :roll:
Ta informacja może mi się przydać.
Ratujmy stare tranzystory!
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Ja staram się obecnie ( po uświadomieniu) stosować podkładki firmy Fisher, oni przynajmniej podają dane co i jak w swoim katalogu .
Parametr rezystancji termicznej jest podawany dla wszystkich rodzajów podkładek dla podkładki "wzorcowej" GS3 - o powierzchni 1cal kwadratowy, inne trzeba przeliczać.
Załączniki
mica fisher.jpg
ODPOWIEDZ