Chłodzenie radiatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Chłodzenie radiatora
W budowanym obecnie zasilaczu mam problem z odebraniem ciepła od mosfetów , które są elementami wykonawczymi stabilizatorów liniowych, sumaryczna moc wydzielana dochodzi do 120-140W na wszystkie mosfety ( jest ich 5 szt)
Obecnie radiatorem jest szyna miedziana długości 30cm, szerokości 8cm i grubości 8mm do której w równych odstępach są przykręcone mosfety.
Miedź jest jakby częścią tylnej ścianki, niestety trochę za bardzo się grzeje - ponad 60C po 1/2h pracy.
Chcę tą szynę jakoś dodatkowo schłodzić i tu pytanie do Kolegów jak to najprościej wykonać?
Mam kilka wentylatorków z zasilaczy komp, mam aluminiowe radiatory od Pentium i co z tym mogę zrobić?
Przykręcić radiatory do tej miedzi? - trochę głupio, ale jak się posmaruje pastą to powinno dać radę,
Czy może zamontować na tej szynie same wentylatory - oczywiście z jakimś dystansem , aby i tu pytanie dmuchały na szynę zimnym powietrzem czy wyciągały z jej otoczenia ciepłe powietrze?
Co będzie lepsze ?
Pozdrawiam
Wiesław
Obecnie radiatorem jest szyna miedziana długości 30cm, szerokości 8cm i grubości 8mm do której w równych odstępach są przykręcone mosfety.
Miedź jest jakby częścią tylnej ścianki, niestety trochę za bardzo się grzeje - ponad 60C po 1/2h pracy.
Chcę tą szynę jakoś dodatkowo schłodzić i tu pytanie do Kolegów jak to najprościej wykonać?
Mam kilka wentylatorków z zasilaczy komp, mam aluminiowe radiatory od Pentium i co z tym mogę zrobić?
Przykręcić radiatory do tej miedzi? - trochę głupio, ale jak się posmaruje pastą to powinno dać radę,
Czy może zamontować na tej szynie same wentylatory - oczywiście z jakimś dystansem , aby i tu pytanie dmuchały na szynę zimnym powietrzem czy wyciągały z jej otoczenia ciepłe powietrze?
Co będzie lepsze ?
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 3125...6249 postów
Re: Chłodzenie radiatora
Miałem podobny problem z amplitunerem. Prawdopodobnie dlatego że był dosyć płaski końcówki tranzystorów mocy ucięte były przy samej du..e. Po godzinie grania mógł robić za Farelkę a płyta w miejscu wlutowania tranzystorów zmieniła kolor na bardziej brązowy. Kombinowałem z większymi radiatorami ale niestety, brak miejsca. W końcu wstawiłem wentylator z jakiegoś kompa i mam 3 rok święty spokój. Wentylator WYDMUCHUJE powietrze. Pozdrawiam.
Nieużebrowany płaskownik miedziany to raczej tylko magazyn ciepła niż jego dobry promiennik.
Ja bym przykręcił radiatory.
Ja bym przykręcił radiatory.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli jest to zasilacz regulowany to można zmniejszyć moc traconą przy niskich napięciach wyjściowych poprzez zmniejszenie spadku napięcia na tranzystorach mocy stabilizatora. W tym celu trzeba zastosować odczep na uzwojeniu wtórnym transformatora.
Jeśli jest to zasilacz regulowany to można zmniejszyć moc traconą przy niskich napięciach wyjściowych poprzez zmniejszenie spadku napięcia na tranzystorach mocy stabilizatora. W tym celu trzeba zastosować odczep na uzwojeniu wtórnym transformatora.
Ratujmy stare tranzystory!
Ta sytuacja jest już z odczepami na transformatorze, więc moc przypadająca na 1 tranzystor jest już zmniejszona.
U Kolegi skąd wentylator wydmuchuje to powietrze?TELEWIZOREK52 pisze: ↑ndz, 26 maja 2019, 01:18 Miałem podobny problem z amplitunerem. Prawdopodobnie dlatego że był dosyć płaski końcówki tranzystorów mocy ucięte były przy samej du..e. Po godzinie grania mógł robić za Farelkę a płyta w miejscu wlutowania tranzystorów zmieniła kolor na bardziej brązowy. Kombinowałem z większymi radiatorami ale niestety, brak miejsca. W końcu wstawiłem wentylator z jakiegoś kompa i mam 3 rok święty spokój. Wentylator WYDMUCHUJE powietrze. Pozdrawiam.
Z obudowy czy znad powierzchni radiatora?
Jeżeli znad powierzchni to jaka jest odległość wentylatora od powierzchni radiatora?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Najlepiej zastosować radiatory od wzmacniaczy tranzystorowych, mają grube żeberka. Wentylator o dużej wydajności na 24V od urządzeń biurowych (drukarki laserowe, kserokopiarki).
Najlepiej zastosować radiatory od wzmacniaczy tranzystorowych, mają grube żeberka. Wentylator o dużej wydajności na 24V od urządzeń biurowych (drukarki laserowe, kserokopiarki).
Ratujmy stare tranzystory!
Już stosunkowo niewielki ruch powietrza zintensyfikuje wymianę ciepła. Pomysł z radiatorami z procesorów wydaje się sensowny. Szyna powinna zapewnić równomierny rozpływ ciepła. Spróbowałbym zasilić wentylatorki obniżonym napięciem. Będzie ciszej.
785mm
-
- 2500...3124 posty
Ja bym dał ogniwo peltiera ..... 

Taaa!
I kolejne waty do schłodzenia!
Jeszcze raz - mogę schłodzić tylko tą szynę, ew na niej zamontować same wentylatory lub aluminiowe radiatory z wentylatorami lub bez wentylatorów - co lepsze?
Nie mam jak zasilić ogniwa peltiera, czyli musiałbym robić dod zasilacz z dodatkowym chłodzeniem jego elementów.
Z samą szyną może być problem o tyle, że trudno będzie uzyskać wzdłuż niej równomierny przepływ powietrza.
785mm
Ale jak będą 2 lub nawet 3 wentylatory obok siebie to trochę schłodzą.
Jedyne pytanie czy zasysać gorące powietrze znad miedzi czy dmuchać na tą miedź?
Ja skłaniam się do nadmuchu na powierzchnię miedzianego radiatora.
To chłodzenie z ciepłowodami mam, ale na razie tylko jedno, a szyna to prawie 30cm i na całej długości są chłodzone tranzystory
Jedyne pytanie czy zasysać gorące powietrze znad miedzi czy dmuchać na tą miedź?
Ja skłaniam się do nadmuchu na powierzchnię miedzianego radiatora.
To chłodzenie z ciepłowodami mam, ale na razie tylko jedno, a szyna to prawie 30cm i na całej długości są chłodzone tranzystory
Przydałoby się zdjęcie tej tylnej ścianki z szyną. Same wentylatory raczej jako nadmuch. Z tym, że dobrze jest zachować odstęp od chłodzonej powierzchni rzędu 10mm, a przynajmniej taki, by wentylator nie był dławiony zawirowaniami powietrza, które występują gdy umieści się go zbyt blisko.
785mm
-
- 2500...3124 posty
Gruba szyna nie jest zbyt dobrym materiałem na chłodzenie. Jest to dobre na krótkie dystanse. Magazynuje ciepło którego nie jest w stanie szybko oddać. Lepszy byłby radiator o tej grubości całkowitej jednak o cienkiej podstawie i reszta użebrowana. A super w tym wypadku byłby radiator tunelowy np. złożony z dwóch ceowników, tez cienki ale byłby o 2 x większej powierzchni. Wystarczyłby jeden mały wentylatorek umieszczony z tyłu w otworze na środku tunelu który wtłaczałby do niego powietrze z zewnątrz i wypychał po obu stronach tunelu