ГКЭ500
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
ГКЭ500
Taką śliczną lampkę udało mi się ostatnio niedrogo kupić. Wygląda na sprawną, ale nie mam na razie jak sprawdzić. O dziwo lampa jest polskiej produkcji, i to ZWLE. A wydawało mi się, że lampy nadawcze to u nas głównie Lamina robiła.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: ГКЭ500
No i oczywiście fotki zapomniałem dodać 

- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Dla mnie jest po prostu PIĘKNA!!!!!
Ale dlaczego ma oznaczenia cyrylicą?
Ale dlaczego ma oznaczenia cyrylicą?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No właśnie też mam takie wrażenie, a na żywo wygląda jeszcze lepiej
Półmetrowej długości szklana bomba. Zobaczę jak świeci po podłączeniu żarzenia, 15V/17A da się skombinować. Co prawda anody nie podłączę, bo 5kV nie mam skąd wziąć, ale przy okazji przynajmniej sprawdzę próżnię. Ciekawe jak wygląda zestawiona z 860, wizualnie bardzo podobną, tylko sporo mniejszą.
I nie ma oznaczenia cyrylicą, tylko alfabetem łacińskim. Polscy producenci na kopiach ruskich lamp pisali po polsku. Ale dziwne jest że to ZWLE a nie Lamina

I nie ma oznaczenia cyrylicą, tylko alfabetem łacińskim. Polscy producenci na kopiach ruskich lamp pisali po polsku. Ale dziwne jest że to ZWLE a nie Lamina
W żadnym stopniu mnie nie dziwi, że wyprodukowana przez ZWLE. ZLN, późniejsza Lamina zaczął funkcjonować o ile pamiętam w 1957 r. Dopiero bowiem w drugiej połowie lat 50. zaczęło się wydzielanie z ZWLE części produkcji. Taki los spotkał też kineskopy, przeniesione do sąsiada Laminy- ZLO (Zelos).
-
- 3125...6249 postów
Może by zasilić tę lampę do próby odpowiednio zmodyfikowanym zasilaczem od kuchenki mikrofalowej?Daje ponad 3,2kV przy dosyć sporym prądzie.