Proszę o podpowiedź-radio "Eliza"

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Proszę o podpowiedź-radio "Eliza"

Post autor: ballasttube »

Chyba tu prawidłowo uplasowałem zapytanie o nielampowy eksponat?
Zdobyłem krajowy odbiorniczek kuferkowy p/n "ELIZA". Obawiam się,że był użytkowany poprzednio na ogródku i kto wie,czy nie wpadł komuś do beczki z deszczówką:-),bo jest jakby pobłocony.Odpala się,ale przełącznik klawiszowy woła wielkim głosem o przemycie.Chciałbym to uczynić,ale poległem na banalnej próbie otwarcia tego cuda przyjazności serwisantowi made in PRL.Nie chcę użyć brutalnej siły,aby dobrać się do płytek.Obudowa posiada zero śrub mocujących do siebie obie połowy,nie licząc 4 śrub mocujących górną skalę do połówek obudowy. Skala po odjęciu ukazuje po bokach widok na dwie stalowe klamerki, łączące u góry połówki obudowy.Owe klamerki nie mają ochoty poddać się delikatnemu podważeniu w górę.Po ich usunięciu obudowa powinna dać otworzyć się, jak książka.Jak klamry te są zagięte tylko do środka i do siebie,zamiast i do środka i potem na końcach na zewnątrz,to podważanie ich siłowe tylko w górę odłamie "zaklamrowane" łapki, łączące u góry obie połówki obudowy,czego usilnie chcę uniknąć.Poproszę doświadczonych w takich bojach Kolegów o uprzejmą podpowiedź i dziękuję"z góry".
Jacek
PS: schematu też nie mogę się doszukać w Googlach.Byłem też po linku w rocznikach Radioamatora, zdigitalizowanych przez nieocenionego naszego Kolegę "Smoka", ale nie udało mi się tam trafić na ten schemat wg rocznika produkcji wg Radiomuzeum i strony Unitry.Dziękuję także awansem za wskazówkę do ew.linku ze schematem lub na podobny odbiornik,bo nieraz różnią się one w tamtej epoce głównie skrzynkami.Chciałbym przestroić
UKF na obecne pasmo.Poza koniecznym czyszczeniem styków przełącznika.Wymiana bezpiecznika też wymaga albo paluszków kilkulatka albo zakrzywionej "pensety" o płaskich końcach.Ale to "przewalczyłem":-)
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Proszę o podpowiedź-radio "Eliza"

Post autor: inar »

Witam!
To był taki "patent" PRL-owski. Blaszki znajdowały się przeważnie pod skalą i u dołu pod klapką baterii . Są wykonane ze sprężystej stali.Należy je podważyć wkrętakiem przytrzymując palcem,bo potrafią daleko odskoczyć. Po ich wyjęciu radio powinno dać się rozpołowić. Schematu niestety nie posiadam. Pozdrawiam-Grzegorz
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: SpiAnd »

Podobna jest Estrella. Schemat w Radioamatorze 11/76. Również schemat Chronosa jest identyczny (też jest w RA).
Pozdrawiam.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję uprzejmie, Koledzy Grzegorzu Inar i SpiAnd za szybką podpowiedź.
Schematów będę szukał wedle uprzejmego wskazania.
Blaszek w kieszeni baterii nie widać.
Czyli mogę te blaszki sprężyste, odsłonięte po odjęciu skali podważyć i tylko odskoczą?
Mam nadzieję,że polistyrenowe "łapki"pod tymi sprężynkami to wytrzymają.
Raczej wyglądają na dobry stan.
Pozdrawiam Obu Kolegów i Wszystkich Innych, tu na Forum.
Jacek
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Podważać najlepiej małym wkrętakiem z jednej strony blaszki. Ona jest symetrycznie zagięta i podważanie z jednej strony powoduje mniejszą możliwość uszkodzenia obudowy.
Pozdrawiam-Grzegorz
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Schemat i Instrukcję serwisową Estrelli znajdziesz
https://audiospa.pl/przydatne/pliki/diora .
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Do tej samej rodziny radyjek należy dorzucić popularną "Justynę" zewnętrznie wyglądającą jak pomniejszony National Panasonic RF-923. Wszystkie radyjka z tej rodziny mają jedną bardzo sympatyczną cechę: końcówkę mocy na acetkach o której mam od niedawna powody mieć zdanie jak najlepsze. Kto sledzi ten dział uważnie - wie dlaczego.
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Znalazłem schemat.
Załączniki
OR Eliza.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję Serdecznie Kolegom Tomkowi Janiszewskiemu, SpiAnd i inarowi
za pomoc w przedmiotowym temacie i pozdrawiam Ich i Wszystkich Kolegów
tutaj serdecznie.
Jacek
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Wynotowałem swego czasu nominały elementów które wymieniłem w celu przestrojenia swojej "Justyny" która służy mi obecnie za radio kuchenne zasilane ze specjalnie dla niej zbudowanego zasilacza wtyczkowego 6V ponieważ ten model nie ma wbudowanego zasilacza sieciowego:

C7 - usunięty, pozostał tylko trymer C6; jeżeli go nie ma należy go wstawić.
C10 - jest 4,7pF
C11 - jest 33pF
C3 - jest 3,3pF
C16 - jest 18pF, wobec braku miejsca na trymer konieczne może okazać się precyzyjne dobieranie celem ustalenia zakresu przestrajania
C2 - pojemność niekrytyczna wobec silnego tłumienia obwodu, działa i bez wymiany aczkolwiek wskazane byłoby wymienić na jakieś 15pF

Cewek L1, L2, L3 nie grzebać!!! Wystarczy niewielkie przestrojenie rdzeniami, przy czym zwykle wymagane jest pewne zwiększenie indukcyjności L2 i L3.
ODPOWIEDZ