Jaki bias w COMP-EL 53b

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

valves
25...49 postów
25...49 postów

Jaki bias w COMP-EL 53b

Post autor: valves »

Witam wszystkich,
Proszę kolegów zaawansowanych w temacie o wyjaśnienie na jakiej zasadzie działa polaryzacja we wzmacniaczu COMP -EL 53b, którego schemat w załączniku.
Jest self bias na rezystorze 2,2 k oraz DC bias podany z osobnego ujemnego napięcia.
Który jest dominujący - znaczący dla pracy lamp końcowych 6H13C ?
Ponadto na schemacie dwa napięcia zasilania +290 i 400 V ....które może być właściwe ?
Załączniki
COMP-EL 53b.jpg
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: jaki bias w COMP-EL 53b

Post autor: Thereminator »

To nie to forum.
Florek wyznaje alternatywną fizykę i o nią się opiera tworząc swoje wynalazki.
Popytaj TUTAJ, co autor miał na myśli.
Kto wie... Może cię nawet nie zwyzywa od kretynów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Co rozumiesz przez znaczący bias? Dopóki przez lampe nie płynie prąd dopóty nie pojawia się spadek napięcia na rezystorze katodowym. Lampie wsio rawno czy ma minus z osobnego źródła czy z Rk
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Niezupełnie, końcówka mocy z polaryzacją stałą zachowuje się inaczej niż taka sama z polaryzacją katodową. Największe różnice występują przy dużym wysterowaniu lamp. W przypadku triod przeważnie nie stosuje się polaryzacji katodowej, bo wymagane duże przedpięcie przekłada się na niepotrzebnie traconą moc zasilacza.

Nie podoba mi się takie podwójne rozwiązanie, podobnie zresztą jak i cały ten schemat. Kto go zaprojektował?

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

w triodach mocy stosuje się mieszana celem eliminacji niestabilności . Dla klasy A ze stałym prądem wszystko jedno, dla klasy AB niekoniecznie
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

kubafant pisze: wt, 9 kwietnia 2019, 12:53 Nie podoba mi się takie podwójne rozwiązanie, podobnie zresztą jak i cały ten schemat. Kto go zaprojektował?
Jak to "kto"?

Miszcz Florek
Przecież wyżej napisałem...

http://www.trioda.com/images/magazines/ ... 02_024.jpg
http://www.trioda.com/images/magazines/ ... 02_025.jpg
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie skojarzyłem, słabo znam fenomen Florka.

Istotnie, fizyka alternatywna pełną gębą.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Kiedyś czytałem rosyjski artykuł o wzmacniaczach SE i PP na tej lampie, w którym autor zalecał oprócz biasu z prostownika dodanie rezystorów katodowych wielkości 2-20 om w celu łatwiejszego zrównoważenia kanałów.
Czyli rezystorem w katodzie regulujemy ( ustawiamy ) mniej więcej podobne prądy a polaryzacją dokładne wartości.
Wg autora publikacji wstawienie rezystorów katodowych polepsza liniowość pracy lampy.
Wg mnie w comp-EL53b te rezystory katodowe powinny mieć wartości o rząd lub nawet dwa wielkości mniejsze.
Pozdrawiam
Wiesław
valves
25...49 postów
25...49 postów

Witam ponownie,
trudno odnieść się do wypowiedzi zamieszczonych wcześniej bo nie wyjaśniają problemu....
napotkałem natomiast w Application Considerations RCA 6AS7:
Always use self bias; fixed bias must not be used
nie wiem na ile jest lampa odpowiednikiem użytej w rzeczonym wzmacniaczu 6H13C ale to rzuca jakieś światło.....
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Wiech pisze: śr, 10 kwietnia 2019, 11:12 .......
Wg autora publikacji wstawienie rezystorów katodowych polepsza liniowość pracy lampy.
....
I słusznie - w końcu rezystory katodowe tworzą ujemne sprzężenie zwrotne.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Jaki bias w COMP-EL 53b

Post autor: Romekd »

Witam.
kubafant pisze: wt, 9 kwietnia 2019, 12:53 Niezupełnie, końcówka mocy z polaryzacją stałą zachowuje się inaczej niż taka sama z polaryzacją katodową. Największe różnice występują przy dużym wysterowaniu lamp. W przypadku triod przeważnie nie stosuje się polaryzacji katodowej, bo wymagane duże przedpięcie przekłada się na niepotrzebnie traconą moc zasilacza.
Dlatego stosując polaryzację mieszaną (ze sztywnym względem masy minusem na siatce i dodatkowym rezystorem w obwodzie katody), można ograniczyć straty mocy na rezystorach katodowych i zasilaczu, zachowując jednak pewien stopień (oczywiście mniejszy) automatycznej regulacji. W tego typu rozwiązaniach nie widzę nic nieprawidłowego (z technicznego punktu widzenia są one całkowicie poprawne). Sam wiele lat temu przedstawiłem podobne rozwiązanie, z tym że rezystor katodowy zastąpiłem źródłem prądowym z tranzystorem, zablokowanym kondensatorem elektrolitycznym dla sygnałów m.cz.
kubafant pisze: wt, 9 kwietnia 2019, 12:53 Nie podoba mi się takie podwójne rozwiązanie, podobnie zresztą jak i cały ten schemat. Kto go zaprojektował?
To prywatny pogląd Kolegi, innym takie rozwiązanie może się podobać. Schemat jak schemat, tylko dane techniczne wzięte z sufitu, podobnie jak parametry wszystkich innych rozwiązań tego autora... Dla mnie ciekawostką na przedstawionym schemacie jest transformator głośnikowy o dwóch uzwojeniach wtórnych, z których każde (wg podanych na schemacie informacji) przystosowane zostało do obciążenia impedancją 4 Ω. Znając podejście autora i poziom jego wiedzy, nie zdziwiłbym się, gdyby w jego ocenie można je było połączyć równolegle, uzyskując wyjście dopasowane do kolumn głośnikowych o impedancji 4 Ω, oraz szeregowo, uzyskując wyjście dopasowane do głośników o impedancji 8 Ω... :lol:
gsmok pisze: pt, 12 kwietnia 2019, 11:11
Wiech pisze: śr, 10 kwietnia 2019, 11:12 .......
....
I słusznie - w końcu rezystory katodowe tworzą ujemne sprzężenie zwrotne.
Jednak w tym konkretnym przypadku rezystor katodowy został połączony równolegle z kondensatorem, więc ujemne sprzężenie zwrotne działa jedynie dla DC i bardzo niskich częstotliwości. Można było zablokować kondensatorem tylko część tej rezystancji (dając dwa rezystory połączone szeregowo, w tym tylko jeden zbocznikowany kondensatorem). Można też było dodatkowo włączyć w obwód katody lampy mocy uzwojenia wtórne transformatora głośnikowego, zmniejszając w ten sposób wzmocnienie stopnia i obniżając poziom generowanych przez niego zniekształceń nieliniowych.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Nasz oczywiście rację. Pisząc o sprzężeniu zwrotnym odniosłem się do uwagi o rezystorze katodowym i nie popatrzyłem na schemat, na którym jest on zbocznikowany kondensatorem, który je likwiduje dla składowej zmiennej sygnału. Moja wina.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
valves
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
Dlatego stosując polaryzację mieszaną (ze sztywnym względem masy minusem na siatce i dodatkowym rezystorem w obwodzie katody), można ograniczyć straty mocy na rezystorach katodowych i zasilaczu, zachowując jednak pewien stopień (oczywiście mniejszy) automatycznej regulacji.
- jakoś mało zrozumiałe jest dla mnie to stwierdzenie.....
=prąd lampy płynący przez katodę będzie zależał od napięcia podanego na siatkę i on decyduje o tym i nie można mówić o jakiejkolwiek "autoregulacji" albo albo !
=na czym miałoby polegać ograniczenie mocy strat skoro prąd płynie przez rezystor katodowy tak czy inaczej ?
chyba, że część prądu płynie osobno i równolegle przez kondensator jednak zasilaczowi to wsio jedno tak czy inaczej....

pozdro
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

valves pisze: sob, 13 kwietnia 2019, 15:39
=prąd lampy płynący przez katodę będzie zależał od napięcia podanego na siatkę i on decyduje o tym
Ważne jest tylko napięcie między siatką a katodą!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

valves pisze: sob, 13 kwietnia 2019, 15:39 =prąd lampy płynący przez katodę będzie zależał od napięcia podanego na siatkę i on decyduje o tym i nie można mówić o jakiejkolwiek "autoregulacji" albo albo !
:shock:

Do książek, do książek, do książek! Podstawowe sprawy: potencjał, napięcie. Bez tego ani rusz, naprawdę.

Romku, oczywiście masz rację - rozwiązanie z mieszaną polaryzacją nie jest niewłaściwe pod względem technicznym. Napisałem, że mi się nie podoba, bo nie jest to rozwiązanie eleganckie, jakie z przyjemnością widzi się na schemacie, tylko jakiś mischling. Podobnie zresztą jak stosowanie triod z zasilaczy do wzmacniaczy m.cz., które się do tego wybitnie nie nadają, jedno zresztą wynika z drugiego.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
ODPOWIEDZ