Modyfikacja LANEY IRT 15 H

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cewiusz
4 posty
4 posty

Modyfikacja LANEY IRT 15 H

Post autor: cewiusz »

Witam wszystkich :wink:

Mam na imię Seweryn, to mój pierwszy post ale forum czytam od dawna. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pracy z konstrukcjami lampowymi, dlatego potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego w jednej kwestii. Otóż posiadam od jakiegoś czasu mini head LANEY IRT 15 H. Jest to jednokanałowa konstrukcja oparta o trzy lampy ECC83 i dwie EL84. Dwie triody pracują w przedwzmacniaczu, zapewniając dosyć szeroki wachlarz brzmień, od szklankowo czystych po muskularny hi-gain. Trzecia trioda to odwracacz fazy dla lamp końcowych.
Generalnie wzmacniacz bardzo mi odpowiada brzmieniowo, jednak pewną uciążliwością jest brak drugiego kanału, ewentualnej możliwości szybkiej zmiany gainu. Wzmacniacz jest dodatkowo wyposażony w regulowany pre-boost, załączany footswitchem lub przełącznikiem na panelu. Jednak dla mnie gainu w tym wzmacniaczu jest na tyle dużo że nie mam potrzeby dodatkowego dopalania preampu.

Obrazek

Tak to wygląda na schemacie blokowym a poniżej zdjęcie wnętrza wzmacniacza. W razie potrzeby mogę wykonać więcej szczegółowych zdjęć, jeżeli mogło by to cokolwiek pomóc.

Obrazek

Nurtuje mnie pytanie czy w tej konstrukcji jest możliwość wprowadzenia modyfikacji, która pozwoliła by wykorzystać wspomniany potencjometr pre-boost jako drugi gain? W sensie że można by przełączać te dwa potencjometry uzyskując w ten sposób namiastkę drugiego kanału?
Niestety nie posiadam schematu który pozwolił by na dokładniejsze przeanalizowanie konstrukcji, dlatego chciał bym zasięgnąć Waszej opinii. Czy taka próba modyfikacji ma wogóle sens? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc :)
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Modyfikacja LANEY IRT 15 H

Post autor: nkas »

https://elektrotanya.com/laney_irt60h_s ... nload.html - od 60ki ale boost i okolice bedą podobne.

Generalnie to jak nie potrzebujesz podbicia to przerabiasz ten booster żeby robił za tlumik sygnału i powinno być akceptowalnie. Zresztą łatwo sprawdzić czy "da rade" - jeśli barwy czyste uzyskiwane za pomocą skręcenia potencjometru vol w gitarze są zadowalające to powyższe rozwiązanie będzie OK.
'All the stars in the north are dead now.'
cewiusz
4 posty
4 posty

Piękne dzięki za schemat :) Niestety opcja z "tłumikiem" nie zadziała chyba tak jam bym chciał. Przy gainie rozkręconym w takim stopniu że odpowiada mi brzmienie przesterowane, nawet minimalne otwarcie potencjometru volume w gitarze nie pozwala na uzyskanie czystej barwy...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Dzień dobry i witam na forum.

Zakładam że:

1. Odpowiada Ci "przester" i potrzebujesz Clean'a
2. "Clean" jest mniej istotny niż "przester"

Można wykonać podłogowy efekt wpinany do wejścia i do pętli efektów mający następujący ścieżki:

1. "przester" - gitara --> wejście --> przedwzmacniacz --> send --> return
2. "clean" - gitara --> półprzewodnikowy przedwzmacniacz w efekcie wraz z potencjometrem Volume--> return
cewiusz
4 posty
4 posty

popiol17 pisze: śr, 6 lutego 2019, 22:32 Można wykonać podłogowy efekt wpinany do wejścia i do pętli efektów mający następujący ścieżki:

1. "przester" - gitara --> wejście --> przedwzmacniacz --> send --> return
2. "clean" - gitara --> półprzewodnikowy przedwzmacniacz w efekcie wraz z potencjometrem Volume--> return
Dzięki za odpowiedź. Jest dokładnie tak jak napisałeś, brzmienie przesterowane mi odpowiada, natomiast chciał bym mieć możliwość przełączenia pomiędzy brzmieniem czystym a przesterowanym właśnie. W tym momencie mogę to zrobić tylko skręcając potencjometr Gain do minimum, co czasami zaczyna być męczące, takie jest niestety ograniczenie jednokanałowego wzmacniacza. Myślałem aby użyć jakiegoś przesteru w kostce, ale wpinanego w pętlę efektów. Ostatnio widziałem jak Ola Englund wpinał w ten sposób Boss MT-2 w pętlę swojego Randalla i brzmiało to nieźle, z tym że On podpinał gitarę bezpośrednio do wejścia efektu podłączonego dalej do wyjścia pętli. Więc w ten sposób MT-2 robił u niego za preamp generujący brzmienie przesterowane. Ja chciałem to zrobić trochę inaczej, wykorzystać przedwzmacniacz Laney do kreowania brzmienia czystego a przester z kostki użyć w pętli. Nie wiem tylko jak to się wtedy wszystko zachowa... nie mam tego jak sprawdzić na chwilę obecną. Ale najprawdopodobniej nic dobrego z tego nie wyjdzie bo na kostkę będzie szedł za duży sygnał z przedwzmacniacza :/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

cewiusz pisze: czw, 7 lutego 2019, 11:49 Ola Englund wpinał w ten sposób Boss MT-2 w pętlę swojego Randalla i brzmiało to nieźle, z tym że On podpinał gitarę bezpośrednio do wejścia efektu podłączonego dalej do wyjścia pętli.
Gdyby był tak głupi, że wpiąłby się w wyjście pętli to guano by usłyszał... Wpiął się w powrót pętli.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cewiusz
4 posty
4 posty

Thereminator pisze: czw, 7 lutego 2019, 12:45
cewiusz pisze: czw, 7 lutego 2019, 11:49 Ola Englund wpinał w ten sposób Boss MT-2 w pętlę swojego Randalla i brzmiało to nieźle, z tym że On podpinał gitarę bezpośrednio do wejścia efektu podłączonego dalej do wyjścia pętli.
Gdyby był tak głupi, że wpiąłby się w wyjście pętli to guano by usłyszał... Wpiął się w powrót pętli.
Oczywiście że tak, również miałem na myśli Return pętli, ale fakt źle to napisałem... :)
ODPOWIEDZ