Mam na imię Seweryn, to mój pierwszy post ale forum czytam od dawna. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pracy z konstrukcjami lampowymi, dlatego potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego w jednej kwestii. Otóż posiadam od jakiegoś czasu mini head LANEY IRT 15 H. Jest to jednokanałowa konstrukcja oparta o trzy lampy ECC83 i dwie EL84. Dwie triody pracują w przedwzmacniaczu, zapewniając dosyć szeroki wachlarz brzmień, od szklankowo czystych po muskularny hi-gain. Trzecia trioda to odwracacz fazy dla lamp końcowych.
Generalnie wzmacniacz bardzo mi odpowiada brzmieniowo, jednak pewną uciążliwością jest brak drugiego kanału, ewentualnej możliwości szybkiej zmiany gainu. Wzmacniacz jest dodatkowo wyposażony w regulowany pre-boost, załączany footswitchem lub przełącznikiem na panelu. Jednak dla mnie gainu w tym wzmacniaczu jest na tyle dużo że nie mam potrzeby dodatkowego dopalania preampu.
Tak to wygląda na schemacie blokowym a poniżej zdjęcie wnętrza wzmacniacza. W razie potrzeby mogę wykonać więcej szczegółowych zdjęć, jeżeli mogło by to cokolwiek pomóc.
Nurtuje mnie pytanie czy w tej konstrukcji jest możliwość wprowadzenia modyfikacji, która pozwoliła by wykorzystać wspomniany potencjometr pre-boost jako drugi gain? W sensie że można by przełączać te dwa potencjometry uzyskując w ten sposób namiastkę drugiego kanału?
Niestety nie posiadam schematu który pozwolił by na dokładniejsze przeanalizowanie konstrukcji, dlatego chciał bym zasięgnąć Waszej opinii. Czy taka próba modyfikacji ma wogóle sens? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc