Transformator głośnikowy SE od TOROIDY.PL - pomiar parametrów

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Transformator głośnikowy SE od TOROIDY.PL - pomiar parametrów

Post autor: Einherjer »

Z tego wynika, że dla typowej aplikacji ten transformator wypada bardzo dobrze. Dalej jednak chciałbym wiedzieć skąd wzięło się 300mA i co to właściwie oznacza? Wartość średnią? Szczytową? Jak została zmierzona albo założona? Ktoś pytał o to producenta?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Myślę, że ciekawe będzie zestawienie charakterystyk dla niskiej częstotliwości (wybrałem 35 Hz), dla mocy zmieniającej się od 1 do 20 W, przy kilku wartościach prądu spoczynkowego. Pomiary wykonałem dla prądów 80 mA, 100 mA, 120 mA i 150 mA oraz dla mocy wyjściowej 1 W, 5 W, 10 W, 20 W.
Na charakterystykach widać bardzo wyraźnie przy jakiej wartości prądu rdzeń zaczyna się nasycać. Poniżej wykresy dla mocy 1 W:
35Hz_1W_80mA.PNG
35Hz_1W_100mA.PNG
35Hz_1W_120mA.PNG
35Hz_1W_150mA.PNG
-
-
Poniżej dla mocy 5 W.
35Hz_5W_80mA.PNG
35Hz_5W_100mA.PNG
35Hz_5W_120mA.PNG
35Hz_5W_150mA.PNG
-
-
Przy mocy 10 W.
35Hz_10W_80mA.PNG
35Hz_10W_100mA.PNG
35Hz_10W_120mA.PNG
35Hz_10W_150mA.PNG
-
-
...i 20 W.
35Hz_20W_80mA.PNG
35Hz_20W_100mA.PNG
35Hz_20W_120mA.PNG
35Hz_20W_150mA.PNG
-
-
Poniżej zdjęcia przedstawiające jak wygląda przebieg sinusoidalny o częstotliwości 35 Hz dla mocy wyjściowej 10 W oraz 20 W, przy prądzie spoczynkowym 150 mA. Pozwolę sobie przypomnieć, że producent transformatorów deklarował, że transformator może przenosić moc 30 W przy częstotliwości 19 Hz przy dopuszczalnym spadku amplitudy - 3 dB. Ciekaw jestem jak wyglądał by przebieg takiego sygnału na ekranie oscyloskopu...
10w150ma.jpg
20w150ma.jpg
-
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Einherjer pisze: pn, 21 stycznia 2019, 12:44 Z tego wynika, że dla typowej aplikacji ten transformator wypada bardzo dobrze. Dalej jednak chciałbym wiedzieć skąd wzięło się 300mA i co to właściwie oznacza? Wartość średnią? Szczytową? Jak została zmierzona albo założona? Ktoś pytał o to producenta?

Nie nie jest dobry. Bo podane parametry są daleko lepsze od osiągniętych w praktyce pomiarowej. Element nie osiągnął parametrów deklarowanych przez producenta, To że w innym, słabszym, reżimie pracy osiąga dobre wyniki to fajnie i można go tam z dobrym skutkiem stosować, ale nie zmienia to faktu, że to nie jest taki element jaki producent deklarował.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

tszczesn pisze: pn, 21 stycznia 2019, 14:45
Einherjer pisze: pn, 21 stycznia 2019, 12:44 Z tego wynika, że dla typowej aplikacji ten transformator wypada bardzo dobrze. Dalej jednak chciałbym wiedzieć skąd wzięło się 300mA i co to właściwie oznacza? Wartość średnią? Szczytową? Jak została zmierzona albo założona? Ktoś pytał o to producenta?

Nie nie jest dobry. Bo podane parametry są daleko lepsze od osiągniętych w praktyce pomiarowej. Element nie osiągnął parametrów deklarowanych przez producenta, To że w innym, słabszym, reżimie pracy osiąga dobre wyniki to fajnie i można go tam z dobrym skutkiem stosować, ale nie zmienia to faktu, że to nie jest taki element jaki producent deklarował.
Może źle się wyraziłem poprzednio, zgadzam się w 100% z tym co napisałeś. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie bardzo wiadomo jak interpretować niektóre z podanych przez producenta parametrów.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Kolego Locutus.

Nowe pomiary są w obecnym czasie niemożliwe, nie mam w domu stałego stanowiska warsztatowego, następnie wzmacniacz nie jest jeszcze gotowy. Znalazłem kilka szczątkowych zdjęć z poprzedniego SE prawdopodobnie z takim samym transformatorem wyjściowym z końcową lampą 6550. To nie takie same pomiary jak napisałeś wykonane przy 1000 Hz, 503 Hz, 253 Hz, nie pamiętam na jakim etapie gotowości był wzmacniacz.

krzem3
Załączniki
251 Hz Vpp=15,6V
251 Hz Vpp=15,6V
503 Hz Vpp=15,6V
503 Hz Vpp=15,6V
1 KHz Vpp=13,8V
1 KHz Vpp=13,8V
1 KHz Vpp=11,7V
1 KHz Vpp=11,7V
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Einherjer pisze: pn, 21 stycznia 2019, 14:50
tszczesn pisze: pn, 21 stycznia 2019, 14:45

Może źle się wyraziłem poprzednio, zgadzam się w 100% z tym co napisałeś. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie bardzo wiadomo jak interpretować niektóre z podanych przez producenta parametrów.
A wystarczyło by producent rzetelnie podał rzeczywiste dane techniczne i nikt nie zarzucałby mu nieuczciwości. Gdyby w specyfikacji podano prąd nominalny na poziomie 80...100 mA, moc wyjściową do kilkunastu watów, zależną od parametrów EL84, przyjętego punktu i trybu pracy lamp oraz wybranego napięcia zasilania, to moglibyśmy tylko pochwalić produkt, że jest w 100% zgodny z opisem lub nawet lepszy, ale wówczas nikt nie kupiłby takiego transformatora. A tak mamy lipne parametry, których wartości bardzo łatwo zakwestionować, jeśli tylko ktoś będzie je chciał zmierzyć :?
Na zakończenie moich eksperymentów chciałbym przedstawić oscylogramy, które pokazują co dzieje się z napięciem wyjściowym transformatora przy częstotliwości sygnału 20 Hz, gdy podnoszona jest wartość prądu spoczynkowego. Pomiar rozpocząłem od ustawienia mocy wyjściowej 20 W (napięcie 223,6 Vrms) przy prądzie spoczynkowym 80 mA, po czym zwiększałem wartość prądu z krokiem 10 mA aż do wartości 140 mA. Wraz z podnoszeniem prądu, przy stałym wysterowaniu uzwojenia wtórnego, napięcie na obciążonym rezystorem 2,5 kΩ uzwojeniu pierwotnym spadało, a zniekształcenia przebiegu rosły.
80ma222v.jpg
90ma219v.jpg
100ma216v.jpg
110ma212v.jpg
120ma208v.jpg
130ma203v.jpg
140ma196v.jpg
-
Odniosłem wrażenie, że przy prądzie 140 mA rdzeń transformatora zaczyna się nasycać, gdyż nawet przy mocy wyjściowej równej 1W dla 20 Hz wyraźnie widoczne były zniekształcenia przebiegu wyjściowego, co widać na wykresie poniżej.
-
140ma1w20hz.jpg
-
Robiąc wcześniejsze pomiary zbadałem przekładnię napięciową transformatora, która dla prawidłowo obciążonych uzwojeń wynosiła 15,686:1 (odczep UL w pierwotnym wypadający na 43,075% napięcia), natomiast dla nieobciążonego wyjścia (przekładnia wynikająca ze stosunku liczby zwojów) przekładnia miała wartość 17,581:1 (odczep UL na 43,146% uzwojenia).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Przedstawiam zdjęcia rdzenia toroidalnego ze szczeliną dławika 10H/500 mA Toroidy .pl. Szczelina ma ok.2mm.a drut,którym był nawinięty fi 0,45mm,
Załączniki
1.jpg
2.jpg
4.jpg
Ostatnio zmieniony pn, 21 stycznia 2019, 20:10 przez kotok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

kotok pisze: pn, 21 stycznia 2019, 19:56 Przedstawiam zdjęcia rdzenia toroidalnego ze szczeliną dławika 10H/500 mA Toroidy .pl. Szczelina ma ok.2mm.a drut 0,45mm,
Z ciekawości zapytam, rozwinąłeś ten dławik czy kupiłeś sam rdzeń do dławika o takich parametrach? Z jakiego materiału wykonana jest przekładka w szczelinie?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Kupiłem dławik gotowy i go przez pomyłkę przewierciłem....Nie nadawał się do użycia,
Przekładka wygląda na jakiś gruby karton,tekturę. Pomiar indukcyjności mostkiem zamiast 10H wykazał 0k.8 H dla 100 Hz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

To prawdziwy pech, gdyż dławik zapewne nie był tani. Ciekawe ile wynosiła jego indukcyjność dla znamionowej wartości prądu (0,5 A)?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Romekd pisze: pn, 21 stycznia 2019, 20:10 To prawdziwy pech, gdyż dławik zapewne nie był tani. Ciekawe ile wynosiła jego indukcyjność dla znamionowej wartości prądu (0,5 A)?

Pozdrawiam
Romek
Mam jeszcze jeden sprawny taki sam dlawik. Jakbyś podpowiedział jak to zmierzyć, to chętnie to zrobię.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Czyli gdyby uznać że Imax jest sumą prądu spoczynkowego i max składowej zmiennej,a na dodatek pomiar nie dotyczy pasma mocy lecz 1kHz przy THD liczonym w procentach,to wynik byłby bardzo blisko wartości deklarowanej :lol: A i moc można sobie w ten sposób wyliczyć.Ach te normy,kto je tam zna?M.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Mierzysz metodą techniczną, z tym że stosując dodatkowo stały prąd "podkładu", w tym przypadku 0,5 A. Mostek zgłupieje widząc dodatkowy potencjał na zaciskach.
Marek7HBV pisze: pn, 21 stycznia 2019, 20:22 Ach te normy,kto je tam zna?M.
Jak to: kto? Enro! :lol:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Marek7HBV pisze: pn, 21 stycznia 2019, 20:22 Czyli gdyby uznać że Imax jest sumą prądu spoczynkowego i max składowej zmiennej,a na dodatek pomiar nie dotyczy pasma mocy lecz 1kHz przy THD liczonym w procentach,to wynik byłby bardzo blisko wartości deklarowanej :lol: A i moc można sobie w ten sposób wyliczyć.Ach te normy,kto je tam zna?M.
Faktycznie z podanych przez firmę "Toroidy" danych niewiele można wywnioskować :? Najbardziej zadziwia mnie to, że kosztujące w TME 518 zł (netto) za parę (do wzmacniacza stereo) transformatory mają dołączoną notę katalogową składającą się z jednej strony, a parametrów elektrycznych jest na niej dziewięć linijek... Dla porównania rezystor SMD 0805 firmy YAGEO, kosztujący kilkanaście groszy za sztukę, ma notę katalogową składającą się z dziewięciu stron. Podobnie sprawa wygląda z "audiofilskimi" kondensatorami firmy Miflex. Może audiofile są mniej dociekliwi niż osoby zainteresowane wykorzystaniem "zwykłych" rezystorów i kondensatorów... :wink:
Poniżej noty aplikacyjne tych elementów.
PL_EL84_PSE.pdf
(241.69 KiB) Pobrany 168 razy
KPCU-01.pdf
(656.11 KiB) Pobrany 139 razy
rc0805yageo.pdf
(307.49 KiB) Pobrany 171 razy
https://www.tme.eu/pl/details/kpcu01-10 ... cu01h610j/

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

kotok pisze: pn, 21 stycznia 2019, 20:15
Romekd pisze: pn, 21 stycznia 2019, 20:10 To prawdziwy pech, gdyż dławik zapewne nie był tani. Ciekawe ile wynosiła jego indukcyjność dla znamionowej wartości prądu (0,5 A)?

Pozdrawiam
Romek
Mam jeszcze jeden sprawny taki sam dlawik. Jakbyś podpowiedział jak to zmierzyć, to chętnie to zrobię.
Pomiar indukcyjności dławika obciążonego składową stałą prądu nie byłby rzeczą prostą. Wymagałoby to nieco zabiegów. Spróbowałbym wymusić prąd 0,5 A, podłączając dławik pod wyjście dobrego źródła prądowego (takiego, które miałoby dużą rezystancję wewnętrzną), a na dławik przez szeregowy rezystor i kondensator (separujący tylko składową stałą napięcia) podałbym sygnał z generatora sygnałowego. Badając napięcia zmienne na dławiku i rezystorze, oraz przesunięcie fazy między nimi, można byłoby określić indukcyjność dławika przy dowolnym prądzie z przedziału 0...0,5 A. Dysponując mostkiem RLC, który ma możliwość dokładnego pomiaru impedancji (MT-4090 podaje wartość modułu i kąta przesunięcia fazowego) zabezpieczyłbym jego wejście przed uszkodzeniem i podłączył przez kondensator do dławika, przez który przepływałby prąd ze źródła prądowego...
Myślę, że coś w tym rodzaju bym zmajstrował... :wink:
Kiedyś tym samym mostkiem RLC badałem jak zmienia się pojemność i szeregowa rezystancja (ESR) różnych typów kondensatorów, w zależności od wartości przyłożonego do nich napięcia stałego. Sposób był banalnie prosty, lecz do każdego pomiaru wymagał dysponowania dwoma identycznymi kondensatorami. Gdybyś miał dwa identyczne dławiki, pomiar ich indukcyjności również byłby dużo prostszy (zbędne stałoby się wtedy źródło prądowe).

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ