Zagadka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Cholernie bliskoJanusz pisze:Szpulę z drutem do drutofonu?

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Aaaaa... sorry. Nie zauważyłem postu Anody
. Owszem, taśmy. Było tego 9 sztuk firm takich jak Scotch, EMI, BASF, Philips. Pięć sztuk 18cm (w tym jeden Scotch w plastikowym pudełku, a drugi na metalowej szpuli, którą zaadoptowałem jako "odbierającą"), a reszta to 13 i 15. Był też zestaw montażowy Philipsa (czyli rozbiegówki: biała, czerwona i zielona, taśma metalizowana oraz klejąca, etykietki, żyletka i pudełko z korytkiem do cięcia i sklejania). Za wszystko dałem 20zł (!). Taśmy zostały "rozdziewiczone" przez jakiegoś holenderskiego (chyba) melomana, amatora jazzu i nie tylko. Wszystkie starełofoniczne, niestety jakieś 6dB różnicy w kanałach było. Będzie na czym nagrywać i jak kleić...
Zabrałem się za przeróbkę swojej Arii- z elektroniki została tylko płytka wzmacniaczy i korektorów zapisu/ odczytu, mierniki, przełącznik mono/ stereo i regulator poziomu zapisu. To jeszcze nic- planuję odkręcić całe chassis i założyć je albo w walizce, albo w obudowie 19" z nową, metalową płytą czołową
...

Zabrałem się za przeróbkę swojej Arii- z elektroniki została tylko płytka wzmacniaczy i korektorów zapisu/ odczytu, mierniki, przełącznik mono/ stereo i regulator poziomu zapisu. To jeszcze nic- planuję odkręcić całe chassis i założyć je albo w walizce, albo w obudowie 19" z nową, metalową płytą czołową

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
W sklepie RTV to jeszcze nie jest to takie niezwykłe (chociaż i tak trudno dostać), no ale w ciucholandzie?
Warto zwrócić uwage, że jest to zapis specyficzny, równoległy. Pozytywka odczytuje bowiem kilkubitowe słowo za jednym zamachemPiotr pisze:widziałem ostatnio w antykwariacie najstarszy nośnik z zapisem cyfrowym![]()
półmetrowej średnicy mosiężna płyta z wytłoczonymi 'bitami'![]()
do pozytywki![]()
ale raczej nie o to chodzi...

- jdubowski
- moderator
A przetwornik C/A jaki ciekawy w takiej pozytywce...szalony pisze:Pozytywka odczytuje bowiem kilkubitowe słowo za jednym zamachem
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl