Saba schwarzwald 6-3D Automatic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic
Nie mam porównania jak powinna się kręcić gałka strojenia na rozłączonym silniku, lekki opór stawia mechanizm kół zębatych ,do tego dochodzi napięcie samych linek, po załączeniu silnika gałka drży, a po wybraniu strojenia hebelkiem wykonuje minimalny obrót w wybranym kierunku i zatrzymuje się, nie mam nowej lampy ECL80, ta która siedziała w radyjku po zakupie ma wewnątrz bańki przebarwienia termiczne, kupiłem na allegro inną używaną niby przebadaną miernikiem ale nic to nie zmienia, potrzebował bym nowej lampy.
Zanim zaczniesz być może wydawać niepotrzebnie pieniądze , przyjrzyj się dobrze uzwojeniom silnika w kilku Sabach które miałem i czytając lekturę tematu, częstą przypadłością było zwarcie któreś cewki pomiary omomierzem wykazywały ok. jednak cewka była wadliwa i robiło się zwarcie między zwojowe pod napięciem ,objawy to - silnik jakby nie miał mocy , po włączeniu dygał nieco w którąś ze stron ,drżał i grzał się.
Mam chyba nówkę ECL80
Mam chyba nówkę ECL80
Ostatnio zmieniony śr, 17 października 2018, 15:07 przez kogigogi, łącznie zmieniany 2 razy.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Powiedz mi czy u Ciebie jest różnica w "oporze" gałki na włączonym i wyłączonym radiu ( przy wyłączonej automatyce)..Mateusz pisze: ↑śr, 17 października 2018, 08:59 Nie mam porównania jak powinna się kręcić gałka strojenia na rozłączonym silniku, lekki opór stawia mechanizm kół zębatych ,do tego dochodzi napięcie samych linek, po załączeniu silnika gałka drży, a po wybraniu strojenia hebelkiem wykonuje minimalny obrót w wybranym kierunku i zatrzymuje się, nie mam nowej lampy ECL80, ta która siedziała w radyjku po zakupie ma wewnątrz bańki przebarwienia termiczne, kupiłem na allegro inną używaną niby przebadaną miernikiem ale nic to nie zmienia, potrzebował bym nowej lampy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Jest różnica, silnik nie ma siły, pomierzyłem napięcia, wszystko ok, jestem już pewien że dwie cewki silnika mają zwarcie w uzwojeniu, dwie cewki mają po 1k ohm a dwie pozostale po około 580 ohm, zawsze slucham radia przy wyłączonej automatyce i tak tez przeprowadzałem ostatnie pomiary, dziś właczyłem automatyke i po chwili ,,działania " wyszły juz takie pomiary jak podane w poscie ...
-
- 250...374 postów
Objawy identyczne do tych jakie podaje kolega kogigogi czyli na bank uszkodzone cewki , pozostaje mi szukac kogos kto by je przewinął
Czeka cię przewinięcie , żmudna robota ok. 10 000 zwoi , uważaj przy rozbieraniu cewek karkas jest na pewno słabiutki z powodu przegrzania.Jeszcze jedno zapamiętaj kierunek nawinięcia i sposób podłączenia cewek , ponieważ przy odwrotnym połączeniu nie zadziała i będzie wydawało Ci się że jest jeszcze gorzej. Na ebaju były kiedyś cewki ale drogo chyba coś koło 20 euro , widziałem niedawno silnik za 60 euro.
Ostatnio zmieniony śr, 17 października 2018, 20:02 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Sam tego nie zrobie , nie mam nawijarki wiec będe musiał zlecić komuś nawinięcie
Też nie miałem, zrobiłem sobie taką prościutką ręczną , trochę na niej poprzewijałem już , drut na allegro jest.
viewtopic.php?f=11&t=32012&p=326743&hil ... ka#p326743
tam jest jej zdjęcie , jak chcesz mogę Ci pożyczyć , i wysłać z żarówkami.
- zagore1
- 2500...3124 posty
No i sprawdziłem
Górna i dolna cewka nie wykazują pod napięciem oporu jakby była przerwa. Po wyłączeniu miernik pokazuje na obu ok1 kom.
Boczne są dobre i pod napięciem i bez po ok. 1kom. Jakie "fi"
ma ten nawinięty drucik??.

Boczne są dobre i pod napięciem i bez po ok. 1kom. Jakie "fi"

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Czy wszystkie Saby automatic mają silniki o takich samych parametrach ? Chodzi mi o cewki, przy okazji prosze o wskazówki z nawijaniem, grubość drutu, długość itd. Musze jeszcze zmajstrować nawijarkę...
Januszu o ile mnie pamięć nie myli to coś ok. 0,1mm , odwijałem 10 m mierzyłem rezystancje dzieliłem przez 10 i szukałem w katalogach podobnego , wychodziło pomiędzy 0.08-0,1 mm . Ja nawijałem 0,1 ok. 8-10 k zwoi.Ja nawijałem 0.1 i było ok.
To też ważne jest , ja się pomyliłem i zanim doszedłem co i jak ....trochę czasu mi zajęło.
Prawdopodobnie tak - elektrycznie , montażowo może być różnie.
Czeka was prawdopodobnie odbudowywane karkasu , mimo że wydaje sie symetryczny w budowie to nie jest , później są problemy z zamocowaniem go na silniku.
Ostatnio zmieniony śr, 17 października 2018, 20:01 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Jak rozwiązać siłe naciągu i prowadzenie drutu ? Prosiłbym jeszcze o rozwiązanie problemu z liczeniem obrotów , czy nawinieta cewke impregnuje sie lakierem ?
Na czuja , nawijałem masowo , nieco poniżej górnej krawędzi karkasu tyle coby papierek zabezpieczający nie wystawał za niego , ponieważ będzie problem z założeniem na rdzeń , wychodziło ok. 1 k z tolerancją 5 %.
Nie , na wierzchnią warstwę uzwojeń cienki papier izolacyjny np; papier do pieczenia Jan niezbędny cienki jest .
-
- 250...374 postów
Moglby którys z kolegow dodac link jaki drut nawojowy kupić ?
Allegro-drut nawojowy DNE 0,1 mm - 0,1 kg - na dwie cewki starczy , miąłem gdzieś dane producenta co do cewek i o ile pamiętam to waga drutu na 1 szt. ok 35 gram.
Np. tu ja ten stosowałem https://allegro.pl/drut-miedziany-nawoj ... 05065.html
Np. tu ja ten stosowałem https://allegro.pl/drut-miedziany-nawoj ... 05065.html