Program do generowania grafiki - karkasu trafa

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Program do generowania grafiki - karkasu trafa

Post autor: Jado »

Witam,

Mam napisany mały skrypcik (pod Mathcada), który oblicza wymiary ścianek karkasu trafa na podstawie parametrów rdzenia.
Wszystko ładnie, pięknie, ale po wykonaniu obliczeń trzeba z linijką później usiąść i narysować rysunek tych ścianek na papierze,
aby go później można było przenieść na tekstolit/bakelit.
Ścianek mamy w sumie 6 (lub więcej jeśli karkas dzielony).

Pomyślałem, że fajnie było by jakby komputer sam mógł wygenerować na podstawie obliczeń taki rysunek - każda linia miała by opisane współrzędne początku i końca (X-Y).
Poszczególne ścianki karkasu mają odpowiednio: 8, 12 i 20 linii tworzących ich rysunki - czyli względnie mało.

Czy znacie może jakiś program, który to jest w stanie wygenerować? (Czy np. Excel dałby radę?)
Dodatkowe utrudnienie to takie, że program musiałby wygenerować ten rysunek w rzeczywistych rozmiarach - w mm.
Miło było by jakby program ten działał pod Linuxem, ale ostatecznie Win10 też mogę z drugiej partycji odpalić ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Czary
10...14 postów
10...14 postów

Re: Program do generowania grafiki - karkasu trafa

Post autor: Czary »

Cześć, zadany temat chodził mi od jakiegoś czasu po głowie. Postanowiłem zrobić taki test, że znając wszystkie wierzchołki elementu możemy posłużyć się opcją "Read ascii points" w programie LibreCAD (darmowy CAD na Win, Linux i Mac OS).

Z pliku tekstowego o treści:

10,0
0,10
0,90
10,100
70,100
80,90
80,10
70,0
10,0
10,20
10,80
70,80
70,20
10,20

przy użyciu ww funkcji wygenerowałem taki rysunek :

zrzut (Large).JPG
W opcjach pluginu "Read ascii points" należy zaznaczyć "Connect points" oraz z menu kontekstowego Format wybrać "Comma separators".
Pozostaje "ręcznie" usunąć linię łączącą wierzchołki w lewym dolnym narożniku lub generować każdy element rysunku osobno.

Pozdrawiam, Czarek.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witam :-)
Dzięki za info co do tego programu (mam zainstalowany na Linuksie, więc jakby co nie ma problemu ;-) )

Osobiście dokonałem próby z modyfikacją pliku PCB programu Kicad, gdzie parametry linii (początek i koniec) są również podane w postaci współrzędnych - ręcznie dokonana zmiana w wartościach tych współrzędnych spowodowała widoczną zmianę położenia linii po wczytaniu tak przerobionego pliku do modułu PCB Kicada.
Oczywiście jest tutaj większy problem (teoretycznie ;-)), bo generując cały plik trzeba by jeszcze dodać jego fragment początkowy (rodzaj nagłówka z opisem warstw, itd)... Ale można by po prostu wczytać ten fragment z gotowca wyciętego z jakiegoś standardowego pliku PCB - doklejając na końcu własne, wygenerowane współrzędne rysunku karkasu.

Ale skoro mamy już i drugi program - z łatwiejszym jeszcze sposobem wczytywania współrzędnych, to tym lepiej :-)

Matematyczne generowanie rysunków na podstawie kilku danych wejściowych to generalnie fajna dziedzina - w przypadku karkasu wystarczyłoby podać rozmiar kształtki EI i grubość pakietu, żeby resztę zrobił program i wygenerował nam rysunki wszystkich składowych elementów karkasu do złożenia.
Można by w dzisiejszych czasach i pójść dalej - bo dane te - zamiast rysować - przekazać jako dane wejściowe dla frezarki CNC, która wyfrezowała by nam od razu fizycznie wszystkie elementy karkasu w tekstolicie.
A drukarka 3D być może mogła by nam od razu taki karkas wydrukować ;-)

Na razie nie posuwałem tematu dalej, bo za mało mam prac nad transformatorami i dla pojedynczych sztuk wystarczy ręczne obliczenie, ale jak ktoś ma zamiar więcej nawijać i to na rdzeniach o różnych rozmiarach, często nietypowych, albo nie mających oryginalnych karkasów - to warto by może nad takim skryptem usiąść i go stworzyć.
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Witam.
Nie wymyślać co jest zrobione.
Darmowy,tylko przerobić na łacińskie litery.
Tłumacz gogle i do roboty.
http://xn--g1ajus.xn--p1ai/?p=515
Pozdrawiam.
Włodzimierz.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witam,

Dzięki za info.
Niestety programik ten nie robi tego o co nam tutaj chodzi - nie ma możliwości wydrukowania obliczonego karkasu w rozmiarze rzeczywistym.
On tylko podaje rozmiary wszystkich ścianek karkasu, a resztę - czyli przeniesienie tych wymiarów na tekstolit/preszpan/whatever - już pozostawia użytkownikowi.
Chodzi o to, żeby mieć wydrukowane wszystkie ścianki karkasu w rzeczywistych rozmiarach na kartce, którą następnie przykładamy do tekstolitu i odbijamy na nim rysunek ścianek karkasu (np. przez punktowanie, albo np. przez kalkę maszynową).
Taki mały myk, który wiele nam może ułatwić ;-)

Poza tym programik sam w sobie może być użyteczny dla samych obliczeń - o ile zainstaluje się cyrylicę ;-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Czary
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Czary »

Kolejny sposób jaki odnalazłem, ucząc się FreeCada :
https://www.youtube.com/watch?v=b07qbhYHZbU
dodatkowym atutem jest możliwość wygenerowania spod FC ścieżek (g-code) do frezarki CNC.
Pozdrawiam, Czarek.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dzięki za info! :-)

Próbowałem odtworzyć to co Ty pokazałeś w filmiku, ale chyba moja wersja FreeCada jest jakaś niedorobiona - nie pojawia mi się w ogóle arkusz kalkulacyjny (po stworzeniu od razu wygasza się na szaro).
Ale nic to - pewnie z czasem się dojdzie w czym problem.

Co do tematu CNC, to własnie w to wchodzę, więc może niedługo uda się rzeczywiście automatycznie wyfrezować ścianki karkasu w/g zadanych wymiarów kształtki E-I i szerokości pakietu blach ;-)
A także płyty czołowe, otwory, napisy, itd....dla elektronika-konstruktora to bardzo przydatna maszynka może być :-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Zainstalowałem najnowszą wersję FreeCAD'a i teraz byłem w stanie podążyć Twoją ścieżką :-)
Chociaż to wersja spolszczona (częściowo) i trzeba było się zastanawiać nad tym co nazwa angielska oznacza po spolszczeniu :roll:
Na szczęście mamy pause i play do wielokrotnego użytku ;-)

To bardzo wygodne narzędzie - to zespolenie z arkuszem kalkulacyjnym.
Później dodałem jeszcze jeden parametr - grubość - i po stworzeniu bryły mogłem odnieść jej grubość do tego parametru - na tej samej zasadzie co poprzednio. Teraz bryła może mieć wymiary ustawiane w arkuszu kalkulacyjnym :-)

Niestety FreeCAD jest wyjątkowo nieintuicyjnym programem - a może po prostu ma zasady inne niż we wszystkich innych programach
i trzeba się do nich przyzwyczaić - samemu nie da się dojść jak coś zrobić - trzeba to zobaczyć na filmiku i krok po kroku powtórzyć.
Tak, że dzięki wielkie za ten filmik :-) Posunąłem się krok do przodu.

Teraz trzeba by chyba spróbować utworzyć kształt ścianki karkasu i zobaczyć jak się będzie zmieniał w/g arkusza kalkulacyjnego (więcej obliczeń długości na podstawie jednego parametru) - czy tak jak to się zakładało, że będzie.

A potem to już tylko sama przyjemność będzie ;-) (ale jak się lepiej rozkmini FreeCAD'a, który jest tworem dynamicznie się zmieniającym, w zależności od kontekstu - i człowiek się gubi - jeszcze nie widziałem takiego programu :shock: ).
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Udało się trochę popracować nad ścianką karkasu:
Scianka_karkasu2.jpg
Podaję tylko wymiar C i szerokość pakietu blach oraz grubość laminatu, a resztę oblicza arkusz i w/g tych wyników jest rysowana bryła ścianki karkasu.
To taka próba na szybko - można by się z czasem pokusić o udoskonalenie tej ścianki - zaokrąglenie naroży, dodanie otworów na przewody, itp... Ale i tak jest nieźle jak na początek :-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Enro »

Koledzy.

Może "odgrzewam kotleta" po 12-tu latach, ale czy nie warto w tym temacie zgromadzić informację o materiałach do budowy karkasów a konkretnie o ich właściwościach izolacyjnych i wytrzymałości na przebicie napięciem?
Składając karkas z kształtek z materiału izolacyjnego o wysokiej zarówno klasie izolacji jak i wytrzymałości na przebicie, w miejscach jego łączeń pozostają przestrzenie dla powietrza, o wiele gorszej izolacji jak i wytrzymałości na przebicie, zależne nadto od wilgotności powierza atmosferycznego. Można właściwości elektryczne karkasu podnieść przez owinięcie jego korpusu folią mylarową lub podobną.
Czy jest źródło zakupu detalicznego takiej foli poza "Jan niezbędny" i innych foli do pieczenia i mikrofali?
Wskazane też byłoby aby folia ta była z klejem, tak jak 3M, i miała deklarację zgodności UE o podanej przez producenta izolacyjności i wytrzymałości dla prób napięciowych.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ