Saba schwarzwald 6-3D Automatic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Saba schwarzwald 6-3D Automatic
Panowie, mam mozliwisc odkupic radio Saba Schwarzwald 6-3D Automatic (obecnie na Slowacji) za kwote 500zl. Sprawne (radio gra, szukanie stacji dziala) do wizualnego odswiezenia.
Czy jest to uczciwa kwota zakladajac ze opis jest zgodny z rzeczyeistoscia?
Jakie są ceny ogolnie ceny takich odbiornikow radiowych?
Dzieki za odpowiedzi
Czy jest to uczciwa kwota zakladajac ze opis jest zgodny z rzeczyeistoscia?
Jakie są ceny ogolnie ceny takich odbiornikow radiowych?
Dzieki za odpowiedzi
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic
Witaj, kilka lat temu kupiłem młodszą nieco Sabę Freiburg Vollautomatic 100 Stereo za 180 zł, działającą ale do poprawek jak to zwykle bywa.
Obecnie taki model na Allegro widywałem po 600 zł ale i po ponad 2000 zł - zależnie od stanu. Czy ten model warto? Według mnie trochę drogo, ale jeśli wizualnie Ci się podoba
i chciałbyś mieć działający antyk w domu to bierz, a może sprzedawca trochę po negocjuje? Na pewno Forumowicze triody sprzedawali radia podobnej klasy za mniejsze pieniądze, a i zdarzają się na aukcjach radia podobnej klasy i stanu w tej lub podobnej cenie.
Pozdrawiam!
Piotr.
Obecnie taki model na Allegro widywałem po 600 zł ale i po ponad 2000 zł - zależnie od stanu. Czy ten model warto? Według mnie trochę drogo, ale jeśli wizualnie Ci się podoba

Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Dzięki za szybką odpowiedź.
Postaram się dobić do 400 i wtedy wezmę.
PS. Saba Freiburg Automatic 100 jest moim celem od dawna (jedna z ładniejszych sab moim zdaniem) od aczkolwiek aktualnie dość droga, trzymają cenę nawet te w średnim stanie
Pozdrawiam
Postaram się dobić do 400 i wtedy wezmę.
PS. Saba Freiburg Automatic 100 jest moim celem od dawna (jedna z ładniejszych sab moim zdaniem) od aczkolwiek aktualnie dość droga, trzymają cenę nawet te w średnim stanie
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Jak w ładnym stanie, to można się za tyle zastanowić. Ogólnie Saby są w cenie.
Tyle że to nie jest prawdziwy automat, nie szuka stacji, można jedynie przewijać skalę i potem na wybranej stacji działa ta swoista ARCz. Ale jeśli to Ci nie przeszkadza...
Ten sezon to chyba najładniejsze Saby z drugiej połowy lat 50. (potem delikatnie popsuli proporcje).
Tyle że to nie jest prawdziwy automat, nie szuka stacji, można jedynie przewijać skalę i potem na wybranej stacji działa ta swoista ARCz. Ale jeśli to Ci nie przeszkadza...
Ten sezon to chyba najładniejsze Saby z drugiej połowy lat 50. (potem delikatnie popsuli proporcje).
-
- 250...374 postów
Kupilem taką sabe za 300 zł w bardzo dobrym stanie , działającą , mi też bardzo się podoba to radio
-
- 250...374 postów
Witam , czy sterowanie stacjami na AM odbywa się ręcznie czy tylko za pomocą silnika ? Skala od ukf reaguje na kręcenie gałką ręcznie , a od zakresu dsk ani drgnie
Nie wiem jak w tym modelu , ale pewnie tak samo - we wszystkich Sabach ze strojeniem automatem które posiadałem , na wszystkich zakresach bez problemu można ręcznie było kręcić gałą.
-
- 250...374 postów
W mojej tylko ukf reaguje na reczne kręcenie gałką , zakrasy am nawet nie drgną , linki na swoim miejscu ...
Chcąc zakręcić agregatem strojeniowym trzeba uzyc niemałej siły , tak sobie myślę ze nikt nie używał tych zakresów i może poprostu się zastało ...?
Chcąc zakręcić agregatem strojeniowym trzeba uzyc niemałej siły , tak sobie myślę ze nikt nie używał tych zakresów i może poprostu się zastało ...?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Siły trzeba tez użyć przy wyłączonej automatyce? Jak tak, to zapewne kwestia zatarcia całości. Jak nie to znaczy, że automatyka jest rozstrojona, ona wrażliwa jest.
-
- 250...374 postów
Przy wyłączonej automatyce , czyli wynika z tego ze jest zatarte , chciałem zakręcić osią wychodzącą bezposrednio z agregatu strojeniowego i bardzo ciężko to idzie
-
- 250...374 postów
wie ktoś co może być przyczyną zaniku stacji na ukf ?
Na AM gra normalnie a na ukf pare sekund glośno i wyraźnie po czym zanika
Na AM gra normalnie a na ukf pare sekund glośno i wyraźnie po czym zanika
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przyczyną może być uszkodzona lampa lub element wokół niej.
Przyczyną może być uszkodzona lampa lub element wokół niej.
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
I w ogóle cichnie po przełączeniu na UKF, czy się tylko rozstraja? Jak to pierwsze to możliwe, że coś się wzbudza na p.cz. i pojawia się napięcie ARW zatykające lampy wzmacniacza p.cz.
-
- 250...374 postów
Nie cichnie całkiem , rozstraja się , jak przełacze np na dlugie i spowrotem na ukf to znów gra
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No właśnie, przełączasz. Czy jak ścichnie to po podstrojeniu gałą jest na nowo dobry odbiór w innym miejscu skali, czy tylko przełączenie na inny zakres i powrót pomaga?