Przekaźniki do selektora wejść audio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przekaźniki do selektora wejść audio
Jak w temacie - jakie polecacie przekaźniki do selektora sygnałów wejściowych we wzmacniaczu audio?
Muszą mieć 2 pary zestyków - zwierne - rozwierne i cewkę na 5-10V max 12V DC.
Czy np Relpolowski RM84 da rady przełączyć taki sygnał - ok 100mV bez szumów i trzasków?
Przekaźniki były by lutowane wprost do pcb.
Pozdrawiam
Wiesław
Muszą mieć 2 pary zestyków - zwierne - rozwierne i cewkę na 5-10V max 12V DC.
Czy np Relpolowski RM84 da rady przełączyć taki sygnał - ok 100mV bez szumów i trzasków?
Przekaźniki były by lutowane wprost do pcb.
Pozdrawiam
Wiesław
Re: Przekaźniki do selektora wejść audio
Witam. Poszukałbym przekaźników ze złoconymi stykami, które najlepiej nadają się do tego celu . Typowe, ze zwykłymi stykami, mogą po pewnym czasie pokryć się warstwą tlenków i powstaną problemy z kontaktem, a niskie napięcie i niewielki prąd nie będą w stanie usunąć warstwy utlenionej i wtedy mogą się pojawić opisane efekty. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Szukaj na allegro przekaźnika do układów w.cz. prod Matsushity z cewką na 5 V. Nic lepszego nie znajdziesz. Cena 10 zł za sztukę. Oprócz tego, że jest hermetyczny, ma małe wymiary, bardzo małe pojemności pomiędzy stykami to jeszcze jego obudowa jest złocona. Ja zastosowałem 3 takie przekaźniki w pre lampowym kilka lat temu.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Gorąco polecam przekaźniki kontaktronowe. Ze starej produkcji polskiej np. Telkom-Telfa. Dostępne na różne napięcia, w metalowym ekranie, same zestyki operowane magnetyczną siłą zamknięte w szklanej, hermetycznej kapsule.
Moim zdaniem nie ma nic lepszego + plus często można je dostać za grosze, np. kupując całą płytkę-moduł z takimi przekaźnikami.
Pozdrawiam
Moim zdaniem nie ma nic lepszego + plus często można je dostać za grosze, np. kupując całą płytkę-moduł z takimi przekaźnikami.
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Z używanymi bywa różnie. Miałem kiedyś płytę właśnie z demontażu jakiejś starszej, małej centrali telef. Na dwanaście podwójnych, cztery wykazywały przerwę. Nie łączyły pomimo sprawnej cewki i podania na nią napięcia znamionowego.
Natomiast NOsy również polecam. Z tym, że z przekaźników kontaktronowych Telfy wyposażonych w styk przełączalny, spotykałem jedynie te o obciążalności 1A, a więc sporych gabarytach. Ich zaletą były złocone styki.
W każdym razie mając kilka sprawnych przekaźników kontaktronowych, warto porównać między sobą rezystancję zestyków w stanie zamkniętym, bo wraz z liczbą zadziałań rośnie rezystancja przejścia.
Natomiast NOsy również polecam. Z tym, że z przekaźników kontaktronowych Telfy wyposażonych w styk przełączalny, spotykałem jedynie te o obciążalności 1A, a więc sporych gabarytach. Ich zaletą były złocone styki.
W każdym razie mając kilka sprawnych przekaźników kontaktronowych, warto porównać między sobą rezystancję zestyków w stanie zamkniętym, bo wraz z liczbą zadziałań rośnie rezystancja przejścia.
785mm
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Prawdopodobnie pod wpływem wstrząsów doszło do uszkodzenia szklanej ampułki ze stykami, co spowodowało ich przesunięcie do takiego stopnia że nie zwierały się pod wpływem pola magnetycznego.
Wadą przekaźników kontaktronowych jest większy pobór mocy w porównaniu ze zwykłymi.
Prawdopodobnie pod wpływem wstrząsów doszło do uszkodzenia szklanej ampułki ze stykami, co spowodowało ich przesunięcie do takiego stopnia że nie zwierały się pod wpływem pola magnetycznego.
Wadą przekaźników kontaktronowych jest większy pobór mocy w porównaniu ze zwykłymi.
Ratujmy stare tranzystory!
O przekaźnikach RM84 wspomniałem gdyż mam je na półce, w wykonaniu IP67( hermetycznym) ale w nich styki Ag/Ni
Proponowane przekaźniki w.cz Matsushity widziałem na All, ale bardzo nie pasuje mi ich wyprowadzenie - cewka pomiędzy stykami sygnałowymi, będzie gorzej wykonać pcb.
Jak poszukałem w starych gratach to znalazłem kontaktrony Telfy -NOS-y,
pojedyncze K7/8-4441-506-3
i poczwórne K-8 404-3 , wszystkie na 12V , styki tylko zwierne,
Trochę tego jest, ale boję się czy będzie to prawidłowo działać.
Te poczwórne byłyby obiecujące, tylko muszę zmienić koncepcję selektora.
Proponowane przekaźniki w.cz Matsushity widziałem na All, ale bardzo nie pasuje mi ich wyprowadzenie - cewka pomiędzy stykami sygnałowymi, będzie gorzej wykonać pcb.
Jak poszukałem w starych gratach to znalazłem kontaktrony Telfy -NOS-y,
- george6
- 1250...1874 posty
Nie wiem ile ich potrzebujesz, ale mogę polecić ( bo takie mam) przekażniki firmy NAIS (MATSUSHITA Electric Works) TQ-2M-12V Powinienem mieć 10 szt.... Z tego co pamiętam to styki są srebrne pozłacane....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Otóż nie doszło. Rurki kontaktronowe były całe. Zresztą umiarkowane wstrząsy nie są dla nich jakoś specjalnie groźne.AZ12 pisze: ↑czw, 27 września 2018, 22:15 Witam
W hermetycznych z Ag/Ni może będzie lepiej, jednak przy niskich napięciach i braku znaczących prądów pojawią się problemy z przejściem. Ten problem znam z autopsji, co prawda dotyczył współczesnych R15. Tam gdzie zastosowano je jako separacyjne w 24Voltowych obwodach wejściowych sterowników, po dwóch, trzech latach były problemy.Wiech pisze: ↑pt, 28 września 2018, 12:02 O przekaźnikach RM84 wspomniałem gdyż mam je na półce, w wykonaniu IP67( hermetycznym) ale w nich styki Ag/Ni
Jak poszukałem w starych geratach to znalazłem kontaktrony Telfy -NOS-y,
785mm
-
- 6250...9374 posty
Gdyby ktoś z kolegów był w najbliższą niedzielę na Wolumenie może by zrobił zdjęcie płytki z 8(10?) przekaźnikami (a także przy okazji odczytał typ przekaźników), wybór przekaźnika przez scalak/zatrzask, są u gościa w drugiej alejce od tyłu na godz. 11-tej.(sprzedaje z kilku stolików turystycznych, gratów ogrom potencjometry, kondensatory, BNC itd jeden z kolegów kupił od niego duże szkło powiększające chyba kol. Jado), ceny nie pamiętam, to malutki zgrabny gotowiec (przekaźniki wielkości małej fasoli, nie Jasia) ale oglądałem już dość dawno i szczegóły szpeja mi uleciały.
- george6
- 1250...1874 posty
Z tym wyprowadzeniem uzwojenia pomiędzy stykami to chyba jakieś nieporozumienie..
Uzwojenie jest na nóżkach 1 i 10....
Uzwojenie jest na nóżkach 1 i 10....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Tak ale to dotyczy przekaźników TQ 2M, ja zaś pisałem o przekaźnikach w.cz. DX-2,
a tam jest obudowa 14 nóżkowa - taka jak DIL14 i zasilanie jest inaczej.
-
- 6250...9374 posty