Lampowy konwerter UKF CCIR/OIRT

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Lampowy konwerter UKF CCIR/OIRT

Post autor: brys »

Zmontowałem, w zasadzie z nudy, takie cos jak w załączniku. Spodobało mi się, że układ o dziwo zadziałał :D dlatego zakładam temat. Problem polega na mojej niewiedzy, a dokładniej: jak zrobić obwody wejściowe i wyjściowe? Skleciłem "na czuja" to co widać na schemacie. Program III zbiera ładnie, chyba jeszcze RM (coś o kościele gadali...) czyli tylko najsilniejsze stacje. Słabsze giną w szumach. Zauważyłem, że gdy manipuluję przy cewkach, przytykam rózne kondensatory, dotykam grotem lutownicy do masy to odbiór potrafi sie ładnie poprawic lub popsuć. Czyli wina po stronie właśnie filtrów... Są jakieś gotowe recepty na nie? Co ogólnie sądzicie o tym układzie?
Użyłem lampy PCF802 i podpiołem do radia Karioka.

Schemat narysowałem na papierze, zrobiłem zdięcie i pobawiłem się chwilke w zmniejszenie ilości kolorów. Gdyby dzięki temu jakis element nie dał się zidentyfikować odpiszę w poscie.
Załączniki
prototyp
prototyp
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Niestety, bez wobuloskopu nie da sie na ucho zestroic konwerter.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

macska pisze:Niestety, bez wobuloskopu nie da sie na ucho zestroic konwerter.
Faktycznie, zauważyłem pewne trudności :P

Może chociaż ktoś oceni samą koncepcję układu?
Osobiście chętnie dodał bym jeszcze jakiś wzmacniacz, żeby odciąć drogę śmieciom z generatora. Mam tylko nadzieję, że teraz nie promienuje zbyt mocno tym 27,145MHz...

Edit:
Przed sekundą wsadziłem PCF82 - znaczna poprawa odboru :D
Alek

Post autor: Alek »

Ten korwerter będzie działał dobrze tylko w zakresie 93-100MHz.
Celowe wydaje się zastosowanie kwarców przełączanych.

Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To akurat wiem, wsadziłem jaki miałem. Chciałem nawet kupić komplet (wyjdą 3 na całe pasmo) do konwertera z zestawu do samodzielnego montażu, ale kto był tydzień temu na wolumenie wie ilu było sprzedawców... W końcu kupiłem 32MHz w którejś budzie i mogę odbierać BIS na samym końcu skali.

Co do cewki na wejściu - w założeniu tak, ale czy spełnia swoje zadanie, nie wiem. Bez niej w każdym razie odbiór znacznie słabnie.

Mniej istotne:
Na PCF82 i dostrojonych na ucho obwodach da sie odbierać do słuchania PR III, radio Józef i Antyradio. Poza nimi zbiera jeszcze jakieś szczątki innych stacji, ale mocno szumią.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W załącznikach aktualne zdięcia układu. Czy popełniłem jakiś błąd montażowy? Nie znam sie na w.cz. Zmontowałem wszystko na płytcze drukowanej, podłączonej do masy. Odbiór jest znacznie lepszy niż na poprzednio zlutowanym pająku z elementami o nieposkracanych nóżkach :)

Czy częstotliwości kwarców są jakoś znormalizowane? Wyliczyłem, że potrzebne bedą trzyi: 22MHz, 28,5MHz i 35MHz. Nie wiem czy takie się w ogóle produkuje :|
Załączniki
2
2
1
1
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzięki uprzejmości użytkownika macska, któremu serdecznie dziękuję konwerter został pomierzony na profesjonalnym sprzęcie, o którym mogę tylko pomarzyć :roll:
Pierwszy załącznik to pasmo - środek wypada na ok 90MHz, w górę i w dół po ok 3MHz. Drugi przedstawia "śmieci" wydostające się przez wejście antenowe - głównie od I do V harmonicznej generatora kwarcowego, ale podobno na przyzwoitym poziomie :D W planach zamierzam dobudować jakiś separator i wzmacniacz (sygnał nie był zbyt silny wg przyrządów, co może być wynikiem niedopasowania do nich, radio w każdym razie dostaje bardzo silny sygnał).
Załączniki
pasmo1.JPG
widmo1.JPG
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy lampa którą zastosowałeś to bardzo typowy wybór do takiego zastosowania tak jak powiedzmy ECC83 na wejściu wzmzcniacza m.cz ? :)
Czy też wykorzystałeś co miałeś a jakaś inna lampa byłaby lepsza ?
Alek

Post autor: Alek »

ECF82/PCF82 to lampa stosowana swego czasu w głowicach TV, a więc jak najbardziej dobra również do takiego zastosowania w konwerterze.
sp1loi
50...74 posty
50...74 posty

Re: Lampowy konwerter UKF CCIR/OIRT

Post autor: sp1loi »

Można spróbować usunąć kondensator 5,1p.Pojemność własna lampy powinna wystarczyć,aby zachodziło mieszanie.Przez niego oscylator promieniuje w antenę.Wzmacniacz odseparował by sygnał oscylatora no i czułość podskoczy!
_idu

Re:

Post autor: _idu »

fugasi pisze:Czy lampa którą zastosowałeś to bardzo typowy wybór do takiego zastosowania tak jak powiedzmy ECC83 na wejściu wzmzcniacza m.cz ? :)
Czy też wykorzystałeś co miałeś a jakaś inna lampa byłaby lepsza ?
ECF82 i ECF80 to u nas typowe lampy dla takich celów.
Można jeszcze PCF801. Powinny być lepsze osiągi.
Z rzadszych to ECF86 i ECF83...

Alternatywą dwie bańki (co ma swoje zalety!!!! np 2 EC92 długo Saba nie zamieniała na ECC85).
6Ż1P w połączeniu triodowym jako hetedrodyna i 6Ż1P, 6Ż2P lub 6Ż38P.
sp1loi
50...74 posty
50...74 posty

Alek pisze: Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?
Cewka 5zw. i c 8,2pf jako eliminator na 27Mhz???
brys pisze: Co do cewki na wejściu - w założeniu tak, ale czy spełnia swoje zadanie, nie wiem. Bez niej w każdym razie odbiór znacznie słabnie.
Typowy obwód wejściowy nastrojony na f odbieraną.Bez niej wejście staje się szeropasmowym,selektywność=0
STUDI pisze: ECF82 i ECF80 to u nas typowe lampy dla takich celów.
Jak najbardziej-tak jak ECH81 dla AM.
STUDI pisze: Alternatywą dwie bańki (co ma swoje zalety!!!! np 2 EC92 długo Saba nie zamieniała na ECC85).
Widziałem kiedyś głowię z EF95 i ECC85.W Grundingu tranzystorowym[germanowym] była głowica na 3X nuwistor.Takie chciałbym mieć!!
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

sp1loi pisze:
Alek pisze: Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?
Cewka 5zw. i c 8,2pf jako eliminator na 27Mhz???
A jednak tak właśnie jest :)
Sam przecież zauważyłeś :)
Typowy obwód wejściowy nastrojony na f odbieraną.Bez niej wejście staje się szeropasmowym,selektywność=0
;)
Myślę, że pytanie Alka należy rozumieć raczej w ten sposób:
Czy jedynym "eliminatorem częstotliwości kwarcu" jest ten właśnie równoległy obwód LC
na wejściu ? :)
Jak wiesz...
Przyzwyczailiśmy się do nazywania "eliminatorem" ( niekiedy "pułapką"), obwodu ( najczęściej rezonansu szeregowego ) nastrojonego na "eliminowaną" częstotliwość :)
Przykładowo "eliminatorem p.cz." zwykło się nazywać obwód zastosowany na wejściu odbiornika w celu "wyeliminowania" ( ;) ) przed mieszaczem, sygnałów o częstotliwości leżącej w obrębie pasma przenoszenia filtru za tym mieszaczem :)
Tymczasem obwód w którym korzystamy z dobrodziejstw rezonansu równoległego - jak w tym wypadku... Też ma pewne ciekawe właściwości ;)
Dla przykładu znacznie tłumi sygnały o częstotliwościach leżących daleko poza częstotliwością rezonansu :)
Poza tym "odkopalismy" bardzo archaiczny wątek ;)
Pozdrawiam
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
sp1loi
50...74 posty
50...74 posty

MarekSCO pisze:Tymczasem obwód w którym korzystamy z dobrodziejstw rezonansu równoległego - jak w tym wypadku... Też ma pewne ciekawe właściwości ;)
Dla przykładu znacznie tłumi sygnały o częstotliwościach leżących daleko poza częstotliwością rezonansu :)
Z tym się zgadzam-jedno pytanie:na jakim poziomie jest tłumienie tego obwodu?Osobiście myślę,że nie więcej niż -10dB,ba nawet chyba nie-oglądając widmo.
MarekSCO pisze:Przyzwyczailiśmy się do nazywania "eliminatorem" ( niekiedy "pułapką"), obwodu ( najczęściej rezonansu szeregowego ) nastrojonego na "eliminowaną" częstotliwość :)
Też się zgadzam.Tylko taki obwód ma b.ostry dip na częstotliwości żądanej i jego skuteczność jest bez porównania lepsza.
MarekSCO pisze:Myślę, że pytanie Alka należy rozumieć raczej w ten sposób:
Czy jedynym "eliminatorem częstotliwości kwarcu" jest ten właśnie równoległy obwód LC
na wejściu ? :)
Niestety,zrozumiałem to innaczej.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: sp1loi :)
Wiesz ;) Zasugerowałem, że odkopaliśmy bardzo stary wątek...
Chodzi mi o to, że forum się sporo rozwinęło od tego czasu ;)
Tak naprawdę to nie wiem co chciał powiedzieć Alek ;) Przed kilku laty ;)
Ale jak widzę udało mi się znaleźć doskonały przykład ilustracyjny do tego zjawiska :lol:
Pomyśl, co odpowiemy za dwa lata, jak ktoś spyta wprost:
"A jaką rolę spełni eliminator częstotliwości heterodyny w tym miejscu ?" :lol:
Zgadzam się, że tłumienie obwodu wejściowego dla tej częstotliwości może wynieść góra -10 dB ;)
Chwała Bogu, że tylko tyle ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ