Użyłem lampy PCF802 i podpiołem do radia Karioka.
Schemat narysowałem na papierze, zrobiłem zdięcie i pobawiłem się chwilke w zmniejszenie ilości kolorów. Gdyby dzięki temu jakis element nie dał się zidentyfikować odpiszę w poscie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Faktycznie, zauważyłem pewne trudnościmacska pisze:Niestety, bez wobuloskopu nie da sie na ucho zestroic konwerter.
ECF82 i ECF80 to u nas typowe lampy dla takich celów.fugasi pisze:Czy lampa którą zastosowałeś to bardzo typowy wybór do takiego zastosowania tak jak powiedzmy ECC83 na wejściu wzmzcniacza m.cz ?![]()
Czy też wykorzystałeś co miałeś a jakaś inna lampa byłaby lepsza ?
Cewka 5zw. i c 8,2pf jako eliminator na 27Mhz???Alek pisze: Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?
Typowy obwód wejściowy nastrojony na f odbieraną.Bez niej wejście staje się szeropasmowym,selektywność=0brys pisze: Co do cewki na wejściu - w założeniu tak, ale czy spełnia swoje zadanie, nie wiem. Bez niej w każdym razie odbiór znacznie słabnie.
Jak najbardziej-tak jak ECH81 dla AM.STUDI pisze: ECF82 i ECF80 to u nas typowe lampy dla takich celów.
Widziałem kiedyś głowię z EF95 i ECC85.W Grundingu tranzystorowym[germanowym] była głowica na 3X nuwistor.Takie chciałbym mieć!!STUDI pisze: Alternatywą dwie bańki (co ma swoje zalety!!!! np 2 EC92 długo Saba nie zamieniała na ECC85).
A jednak tak właśnie jestsp1loi pisze:Cewka 5zw. i c 8,2pf jako eliminator na 27Mhz???Alek pisze: Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?
Typowy obwód wejściowy nastrojony na f odbieraną.Bez niej wejście staje się szeropasmowym,selektywność=0
Z tym się zgadzam-jedno pytanie:na jakim poziomie jest tłumienie tego obwodu?Osobiście myślę,że nie więcej niż -10dB,ba nawet chyba nie-oglądając widmo.MarekSCO pisze:Tymczasem obwód w którym korzystamy z dobrodziejstw rezonansu równoległego - jak w tym wypadku... Też ma pewne ciekawe właściwości
Dla przykładu znacznie tłumi sygnały o częstotliwościach leżących daleko poza częstotliwością rezonansu
Też się zgadzam.Tylko taki obwód ma b.ostry dip na częstotliwości żądanej i jego skuteczność jest bez porównania lepsza.MarekSCO pisze:Przyzwyczailiśmy się do nazywania "eliminatorem" ( niekiedy "pułapką"), obwodu ( najczęściej rezonansu szeregowego ) nastrojonego na "eliminowaną" częstotliwość
Niestety,zrozumiałem to innaczej.MarekSCO pisze:Myślę, że pytanie Alka należy rozumieć raczej w ten sposób:
Czy jedynym "eliminatorem częstotliwości kwarcu" jest ten właśnie równoległy obwód LC
na wejściu ?
Alek pisze: Rozumiem, że cewka wejściowa i stosowny kondensator jest eliminatorem częstotliwości kwarcu?