Jak zasilić moduły pomiarowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Jak zasilić moduły pomiarowe
Chcę użyć trzech typowych paneli pomiarowych, takich jak w linku:
https://allegro.pl/panelowy-woltomierz- ... 40804.html
Jeden będzie amperomierzem, dwa pozostałe woltomierzami. Będą jednocześnie mierzyć parametry rozsiane po układzie. Wiem, że takie moduły nie mogą być zasilane ze źródła, które mierzą. Ale czy można wszystkie trzy zasilić z jednego napięcia wiszącego względem zasilania mierzonego układu? Czy ktoś z Kolegów wie to na pewno?
https://allegro.pl/panelowy-woltomierz- ... 40804.html
Jeden będzie amperomierzem, dwa pozostałe woltomierzami. Będą jednocześnie mierzyć parametry rozsiane po układzie. Wiem, że takie moduły nie mogą być zasilane ze źródła, które mierzą. Ale czy można wszystkie trzy zasilić z jednego napięcia wiszącego względem zasilania mierzonego układu? Czy ktoś z Kolegów wie to na pewno?
- akordeonista
- 500...624 posty
Re: Jak zasilić moduły pomiarowe
Nie bardzo rozumiem...Waldemar D. pisze: ↑pt, 17 sierpnia 2018, 16:20 napięcia wiszącego względem zasilania mierzonego układu?

W moim zasilaczu panel pomiarowy zasilany jest z dodatkowego uzwojenia, nawiniętego kynarem na toroidzie sieciowym. O ile pamiętam - ma on 5 zwojów na wolt, więc nawinięcie dwudziestu kilku zwojów to nie problem, zwłaszcza, że dużo prądu te paneliki nie potrzebują i można użyć miniaturowego mostka i miniaturowego stabilizatora.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
zasilanie takich paneli nie jest plywajace
z reguly masa mierzonego ukladu i masa zasilania jest wspolna
z reguly masa mierzonego ukladu i masa zasilania jest wspolna
Czesc
Ja bym sugerowal kupno malego transformatorka "do druku" z pierwotnym 230V i wtornym np: 2 x 6V. Mnie udalo sie kupic taki z 3 x 6V i z pradem 3 x 20 mA. Po wyprostowaniu daja 8V kazdy przy pradzie 10mA, pozniej 78l05 i gotowe.
Pozdrowienia
Ja bym sugerowal kupno malego transformatorka "do druku" z pierwotnym 230V i wtornym np: 2 x 6V. Mnie udalo sie kupic taki z 3 x 6V i z pradem 3 x 20 mA. Po wyprostowaniu daja 8V kazdy przy pradzie 10mA, pozniej 78l05 i gotowe.
Pozdrowienia
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zależy co mierzą. Jeżeli wspólny potencjał "masy" wszystkich punktów w których mają być umieszczone mało się od siebie różni (mniej niż wartość napięcia zasilania tych paneli) to mogą mieć wspólny zasilacz. Jak mocno różna - to każdy musi mieć swoje, pływające napięcie.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Moim zdaniem warto by zastosować moduły z układami ICL7106/7. Mają one wejścia różnicowe.
Moim zdaniem warto by zastosować moduły z układami ICL7106/7. Mają one wejścia różnicowe.
Ratujmy stare tranzystory!
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Koledzy, to że panel musi być zasilany z niezależnego źródła napięcia nie podlega dyskusji. Chodziło mi tylko o to, czy mogą być zasilane z niego wspólnie. Odpowiadając koledze Tomaszowi - te moduły nie będą mierzyć mierzyć trzech wielkości względem masy (jedynie jeden).
Witam.
Jeżeli moduły mają dokonywać pomiaru kilku różnych napięć względem różnych punktów odniesienia, to każdy z modułów musi być zasilany z własnego i odseparowanego od reszty układu źródła napięcia zasilania. Można wykorzystać jakieś już istniejące w układzie niskie i stabilizowane napięcie (np. 5 V) i zasilić z niego kilka tanich modułów DC/DC, np. o napięciu wejściowym 5 V i napięciu wyjściowym 9 V, z separacją wejście/wyjście 0,5...1 kV. Tego typy moduły DC/DC często widywałem na starych kartach komputerowych, z resztą mam jeszcze w swoich zapasach kilkadziesiąt sztuk, więc jeśli zdecydowałbyś się na takie rozwiązanie, mogą Ci (bezpłatnie) podesłać.
Pozdrawiam
Romek
Jeżeli moduły mają dokonywać pomiaru kilku różnych napięć względem różnych punktów odniesienia, to każdy z modułów musi być zasilany z własnego i odseparowanego od reszty układu źródła napięcia zasilania. Można wykorzystać jakieś już istniejące w układzie niskie i stabilizowane napięcie (np. 5 V) i zasilić z niego kilka tanich modułów DC/DC, np. o napięciu wejściowym 5 V i napięciu wyjściowym 9 V, z separacją wejście/wyjście 0,5...1 kV. Tego typy moduły DC/DC często widywałem na starych kartach komputerowych, z resztą mam jeszcze w swoich zapasach kilkadziesiąt sztuk, więc jeśli zdecydowałbyś się na takie rozwiązanie, mogą Ci (bezpłatnie) podesłać.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Waldemar D.
- 625...1249 postów