Producenci transformotorów toridalnych sieciowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Producenci transformotorów toridalnych sieciowych
Kto na dzień dzisiejszy produkuje trafa sieciowe ,na rdzeniach toroidalnych, na zamówienie ( oprócz toroidy.pl ) ?
Do tej pory Piotr z naszego forum to robi,ł ale już nie robi....Proszę o namiary takich firm, osób.
Do tej pory Piotr z naszego forum to robi,ł ale już nie robi....Proszę o namiary takich firm, osób.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Producenci transformotorów toridalnych sieciowych
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A który producent jest tańszy oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej jakości?
Ja 2-3 msc temu próbowałem zamówić transformator sieciowy 150VA - 270V/0,4A + 6,3/5A w Breve - policzyli mi za pierwszą sztukę 480zł+VAT a za następne to po 180+VAT.
Niestety interesowała mnie tylko jedna sztuka i temat upadł.
Pozdrawiam
Wiesław
Niestety interesowała mnie tylko jedna sztuka i temat upadł.
Pozdrawiam
Wiesław
Z toroidy.pl jest coś nie tak czy tylko poszukiwana alternatywa ?
- Enro
- 100...124 posty
Zamawianie transformatorów głośnikowych bez podania jego parametrów pracy w stopniu mocy wzmacniacza moim zdaniem mija się z celem.
Najlepiej stopień końcowy na wybranej lampie zaprojektować samemu a jak już się to zrobi to zaprojektowania trafa idzie "z górki". Bez względu na to czy to EI czy toroid. Inne jest tylko dopuszczalne namagnesowanie, toroidy można bardziej ale problem robi się ze szczeliną magnetyczną dla SE. Teoretycznie można bez szczeliny z uzwojeniem rozmagnesowującym. Czy ktoś się z takim trafkiem spotkał? Obojętne czy toroid czy EI.
Najlepiej stopień końcowy na wybranej lampie zaprojektować samemu a jak już się to zrobi to zaprojektowania trafa idzie "z górki". Bez względu na to czy to EI czy toroid. Inne jest tylko dopuszczalne namagnesowanie, toroidy można bardziej ale problem robi się ze szczeliną magnetyczną dla SE. Teoretycznie można bez szczeliny z uzwojeniem rozmagnesowującym. Czy ktoś się z takim trafkiem spotkał? Obojętne czy toroid czy EI.
Wątek dotyczy traf sieciowych toroidalnych a nie głośnikowych.Enro pisze: ↑sob, 4 sierpnia 2018, 21:11 Zamawianie transformatorów głośnikowych bez podania jego parametrów pracy w stopniu mocy wzmacniacza moim zdaniem mija się z celem.
- Enro
- 100...124 posty

Poprawiam się:
SIZEI
EUROTRAFO
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Użytkownikom, którzy zwracają uwagę, że jeden z postów dotyczy transformatorów głośnikowych dziękuję za zwrócenie uwagi. Postu tego nie ruszam, bo informacja w nim zawarta może się komuś przydać. Osoby zorientowane po prostu ją zignorują.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- Enro
- 100...124 posty
Z SIZEI i EUROTRAFO jest tylko taki drobny dylemat że nie mają swoich dedykowanych opracowań, robią na zamówienia np. dla lampyelektronowe.pl czy innych większych odbiorców. Udaję się niekiedy coś im "wcisnąć" jak mają luzy na produkcji ale o to coraz trudniej. "Teoretycznie" można by pogrupować typy lamp i przyjąć jakieś wartości napięć n.p. anodowych uniwersalne np. EL84 i 2A3 napięcia i prądy anodowe maja podobne, inne żarzenia. Potem określić moce. Jeżeli będzie zainteresowanie to mogę umieścić arkusz kalkulacyjny dla bilansu mocy transformatora sieciowego, chętni wpisali by swoje konfiguracje i może z tego by coś wyszło użytecznego. Po opracowaniu kilku takich wzorów użytkowych zamawianie ich byłoby pewnie i tańsze i prostsze. Piszę o tych dwóch firmach bo tam szefowie produkcji są otwarci na nietypowe nowinki i chętnie pomogą, np. "wrzucą w komputer" i podadzą spadki napięć pod obciążeniem. Telto to moloch i trudno się "dobić" do działu konstrukcjnego, dla mnie jak w PRL.
- Enro
- 100...124 posty
Nie Telto tylko INDEL. Coś mi się poplątało.