Detranzystoryzacja - dokonana!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Detranzystoryzacja - dokonana!
PFL200 w prawym dolnym rogu robi tu pewnie za wzmacniacz luminancji? W późniejszych konstrukcjach stosowano do tego celu specjalnie opracowaną szerokopasmową pentodę PL802, u Ruskich zaś - 6Ż52P. W stopniach końcowych sygnałów różnicowych koloru - odpowiednio tranzystory BF179A, BF179B i BF179C (ten ostatni, o najwyższym napięciu dopuszczalnym pracował w stopniu B-Y), natomiast ruskie dekodery miały lampowe stopnie różnicowe na sekcjach triodowych lamp 6F12P. Co zastosowano w tej roli w zaprezentowanym układzie, też tranzystory czy może jednak lampy EF184 lub pentodowe sekcje lamp PCF200 których trochę tu jest a które wydają się do takich zastosowań przydatne? Bo lampowych stopni końcowych RGB, każdy na szerokopasmowej pentodzie mocy takiej jak PFL200 lub PL802 nie spotykało się chyba nigdzie, chyba ze w sprzęcie profesjonalnym?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Taaa, może jeszcze na takich wstawkach, podobnych do tej na którą udało mi się wcisnąć filtr międzystopniowy fonii oraz lampę PCF82 (z bardziej typowym w tym miejscu zestawem dwóch osobnych pentod np. 2 X EF80 mogłoby się nie udać, stąd stanąłem na uszach aby zmusić triodę do pracy w roli pierwszego stopnia wzmacniającego sygnał częstotliwości różnicowej). A wtedy oryginał przestałby być piękny 

Zastosowano PCF200,a typ TV wybrałem przypadkowo-bo spodobał mi się widok kilkunastu małych lampek.Dośc niefortunnie ,bo ten model TV już został częściowo stranzystorowany.Ale temat dekodera PAL na lampach sprzed 10 lat sprowokował mnie do poszukania czegoś retro.A w sumie PHILIPS unowocześnił starego lampowca z NTSC-świadczy o tym to że cały dekoder i tor luminacji jest na lampach z wyjątkiem przerzutnika PAL na tranzystorach-jakby z innej epoki[dotyczy to też RUBINA,który też miał taki myk].Telewizor jest z 1967r więc tuż po wprowadzeniu PAL[1965]. pozdrawiam M.Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 23 lipca 2018, 14:08 PFL200 w prawym dolnym rogu robi tu pewnie za wzmacniacz luminancji? W późniejszych konstrukcjach stosowano do tego celu specjalnie opracowaną szerokopasmową pentodę PL802, u Ruskich zaś - 6Ż52P. W stopniach końcowych sygnałów różnicowych koloru - odpowiednio tranzystory BF179A, BF179B i BF179C (ten ostatni, o najwyższym napięciu dopuszczalnym pracował w stopniu B-Y), natomiast ruskie dekodery miały lampowe stopnie różnicowe na sekcjach triodowych lamp 6F12P. Co zastosowano w tej roli w zaprezentowanym układzie, też tranzystory czy może jednak lampy EF184 lub pentodowe sekcje lamp PCF200 których trochę tu jest a które wydają się do takich zastosowań przydatne? Bo lampowych stopni końcowych RGB, każdy na szerokopasmowej pentodzie mocy takiej jak PFL200 lub PL802 nie spotykało się chyba nigdzie, chyba ze w sprzęcie profesjonalnym?