Kabel sieciowy IEC C9
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Kabel sieciowy IEC C9
Zakupiłem dziś taki oto przewód sieciowy, dwupinowy bez uziemienia. Oznaczenie IEC C9 /na wtyczce jest napis A 22/. Stosowany m. in. w zagranicznych instrumentach muzycznych. Jednakże ten kabel jest produkcji polskiej. W jakich polskich urządzeniach stosowano takie złącze?
Re: Kabel sieciowy IEC C9
Witam.
A czy podałbyś przybliżone wymiary tego wtyku (rozstaw i szerokość otworów oraz wymiary zewnętrzne wtyku)?
Pozdrawiam
Romek
A czy podałbyś przybliżone wymiary tego wtyku (rozstaw i szerokość otworów oraz wymiary zewnętrzne wtyku)?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wymiary otworów 2,5x5mm, rozstaw otworów ok 7mm. Wszystkie pomiary z dokładnością + - 0,5mm.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Głowy nie dam, że identyczne, ale ZTCP bardzo podobne były w zasilaniu wzmacniaczy inż. Pisarka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Czy aby czasami nie będzie ten kabelek pasował do miernika lamp P-507? Chętnie bym się z takim kabelkiem zaprzyjaźnił. Gdzie to to można nabyć?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Kiedyś takiego kabla szukałem, ale już nie pamiętam do czego.
Wymieniłem gniazdo na komputerowe, bo takich kabli było już pod dostatkiem.
Prawdopodobnie było to mostek jak na zdjęciu bo w nim mam właśnie komputerowe gniazdo.
Musiałbym rozebrać aby się upewnić, ale w czasie gdy go produkowano PC-ty
chyba jeszcze w Polsce nie były obecne.
Wymieniłem gniazdo na komputerowe, bo takich kabli było już pod dostatkiem.
Prawdopodobnie było to mostek jak na zdjęciu bo w nim mam właśnie komputerowe gniazdo.
Musiałbym rozebrać aby się upewnić, ale w czasie gdy go produkowano PC-ty
chyba jeszcze w Polsce nie były obecne.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Chyba tez był taki w mierniku lamp BM 215A Tesli. Też wymieniłem na komputerowe z brak owego kabelka.
W Tesli wtyczka mogła być taka https://www.flickr.com/photos/132762513 ... 745170031/
Mostek E314 według zdjęć ma wtyk okrągły z wcięciem i dwoma pinami.
Mostek E314 według zdjęć ma wtyk okrągły z wcięciem i dwoma pinami.
- akordeonista
- 500...624 posty
Przed chwilą zmierzyłem wtyk siedzący w pedale maszyny do szycia "Łucznik", takim czarnym, bakelitowym z dwoma stosami węglowych pastylek. Pasuje, jest tylko prosty, a nie kątowy, jak na zdjęciu. W.
PS. Wtyk z linku w poprzednim poście był stosowany w różnych urządzeniach pomiarowych produkcji NRD - generatorach, mostkach itp.
PS. Wtyk z linku w poprzednim poście był stosowany w różnych urządzeniach pomiarowych produkcji NRD - generatorach, mostkach itp.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Ciekawe czy wtyk z Tesli pasowałby zamiast normalnego C9. Bez tych blaszek oczywiście.
Rzeczywiście, w Łuczniku było kilka tych rodzajów kabli, lecz ja zawsze widziałem dwie wtyczki na jednym kablu - jedna szła do zadajnika nożnego, a druga do silnika. Ja natomiast mam jedno złącze.....
Rzeczywiście, w Łuczniku było kilka tych rodzajów kabli, lecz ja zawsze widziałem dwie wtyczki na jednym kablu - jedna szła do zadajnika nożnego, a druga do silnika. Ja natomiast mam jedno złącze.....
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Kiedyś kupiłem za 5zł(sprawny i w idealnym stanie) kalkulator na NIXIE marki OLYMPIA,wyprodukowany w Japonii.Rocznik 1972.
Zastosowano tam gniazdo identyczne z IEC,takim jak w kompach ALE bez styku ochronnego.Zwykły kabel od komputera pasuje.
A podobne jak pokazane gniazdo widziałem we wzmacniaczu Dynacord Eminent i w wielu starych instrumentach klawiszowych.Było to na pchlim targu(Flohmarkt) w Hamburgu,ale ja złomu nie mam zamiaru znosić i na cholerę mi stary pseudo-Hammond na germanowych tranzystorach czy inny śmieć.
Kiedyś kupiłem za 5zł(sprawny i w idealnym stanie) kalkulator na NIXIE marki OLYMPIA,wyprodukowany w Japonii.Rocznik 1972.
Zastosowano tam gniazdo identyczne z IEC,takim jak w kompach ALE bez styku ochronnego.Zwykły kabel od komputera pasuje.
A podobne jak pokazane gniazdo widziałem we wzmacniaczu Dynacord Eminent i w wielu starych instrumentach klawiszowych.Było to na pchlim targu(Flohmarkt) w Hamburgu,ale ja złomu nie mam zamiaru znosić i na cholerę mi stary pseudo-Hammond na germanowych tranzystorach czy inny śmieć.
-
- 125...249 postów
W takie złącze był wyposażony arytmometr Mesko 3101.