Odbiornik DAB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Odbiornik DAB
Witam.
W pewnej sieci handlowej będzie odbiornik DAB za 300+
Może któryś z Kolegów w paru żołnierskich słowach napisze co uzyskam za tą kasę?
To po WI FI, router czy z nieba? Przepraszam ale jestem zielony w tej technice.
Ja się nie napaliłem tylko chciałbym wiedzieć jak to się je.....
Pozdrawiam
tedi.
W pewnej sieci handlowej będzie odbiornik DAB za 300+
Może któryś z Kolegów w paru żołnierskich słowach napisze co uzyskam za tą kasę?
To po WI FI, router czy z nieba? Przepraszam ale jestem zielony w tej technice.
Ja się nie napaliłem tylko chciałbym wiedzieć jak to się je.....
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Odbiornik DAB
To odbiera fale jak zwykłe radio, tylko że emisja jest cyfrowa. W dużym uproszczeniu można przyjąć, że to dla radia coś podobnego jak DVB-T dla telewizji.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_A ... oadcasting
https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_A ... oadcasting
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
Z góry zaznaczam że nie reklamuję tego szpejstwa.
Fragment ulotki:
4W1: RADIO INTERNETOWE, CYFROWE RADIO DAB+, RADIO UKF Z FUNKCJĄ RDS, STREAMING MUZYKI (NP DEEZER).
wspiera streaming muzyki z; Spotify, Deezer. Napster, Tidal, qobuz i innych serwisów muzycznych.
z funkcją WLAN. (pisownia oryginalna)
To znaczy że ja mogę np:ustawić dyskografię E CLAPTONA i mi leci cały dzień........
Pozdrawiam
tedi.
Z góry zaznaczam że nie reklamuję tego szpejstwa.
Fragment ulotki:
4W1: RADIO INTERNETOWE, CYFROWE RADIO DAB+, RADIO UKF Z FUNKCJĄ RDS, STREAMING MUZYKI (NP DEEZER).
wspiera streaming muzyki z; Spotify, Deezer. Napster, Tidal, qobuz i innych serwisów muzycznych.
To znaczy że ja mogę np:ustawić dyskografię E CLAPTONA i mi leci cały dzień........
Pozdrawiam
tedi.
Jak sobie wykupisz abonament to tak (np. TIDAL HiFi w tym momencie do kupienia na allegro za 15PLN/rok....).tedikruk111 pisze: ↑sob, 21 kwietnia 2018, 12:05 4W1: RADIO INTERNETOWE, CYFROWE RADIO DAB+, RADIO UKF Z FUNKCJĄ RDS, STREAMING MUZYKI (NP DEEZER).
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Dodam jeszcze, że mimo iż cyfrowe odbierać winno też zwykłą radiofonię UKF. Z tego co pamiętam, to radia DAB na rynek krajowy mają mieć zapewnioną kompatybilność wsteczną. Zatem nie należy się obawiać zakupu, tak czy śmak będzie coś odbierać 

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 3125...6249 postów
No, to montujmy sobie modulatory AM...Lampowe.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja kupiłem sobie w 2015 roku odbiornik Sangean WFR-27C,który ma DAB+,FM,Internetowe radio,odtwarzacz sieciowy i klienta Spotify.
I to nie było badziewie,tylko porządny i drogi odbiornik.Ma jeden głośnik o bardzo ładnym brzmieniu.Wyjście słuchawkowe też jest-u mnie mam podłączone pod wzmacniacz klasy D na TPA3116(obudowany w aluminium,kosztował w Gotroniku 130zł+przesyłka).Do tego stare,właściwie zabytkowe(kiedyś kupiłem nieużywane) głośniki samochodowe Gelhard z 1995 roku(dwudrożne kolumienki).Gra bardzo ładnie ale używam tylko radia internetowego i Spotify-DAB+ ani z Solca Kujawskiego,ani z Trzeciewca do mnie nie dociera.Kiedyś był jakiś dychawiczny sygnał,ale po "dobrej zmianie" odbioru nie ma,bynajmniej w domu.Zresztą Polskiego Radia słuchać nie mam zamiaru-są lepsze stacje.Ten odbiornik ma droższą wersję z wyjściem liniowym i słyszałem,że nieraz te radyjka modulują nadajniki FM,pracując jako prymitywny dosył IP.U mnie grał na różnych wzmacniaczach i amplitunerach,dając przyjemne,ciepłe brzmienie
Zasilany jest zasilaczem 12V albo 8 akumulatorów AA(kiedyś kupiłem Eneloop-płaciłem 80zł z przesyłką za 10sztuk,Nie padły do dziś-no ale one są japońskie,dedykowane do fotografii).
Podaje linka do tego radia
http://www.sangean.eu/products/internet ... r-27c.html
Sangean to jest wysoka półka.A z marketu?No cóż,jak wszystko z marketu-zdarzają się wyjątki.
A ten DAB+ to tak szybko nie wejdzie-kolebie się to 5 lat i 1% słuchalności.Śmiechu warte
Ja kupiłem sobie w 2015 roku odbiornik Sangean WFR-27C,który ma DAB+,FM,Internetowe radio,odtwarzacz sieciowy i klienta Spotify.
I to nie było badziewie,tylko porządny i drogi odbiornik.Ma jeden głośnik o bardzo ładnym brzmieniu.Wyjście słuchawkowe też jest-u mnie mam podłączone pod wzmacniacz klasy D na TPA3116(obudowany w aluminium,kosztował w Gotroniku 130zł+przesyłka).Do tego stare,właściwie zabytkowe(kiedyś kupiłem nieużywane) głośniki samochodowe Gelhard z 1995 roku(dwudrożne kolumienki).Gra bardzo ładnie ale używam tylko radia internetowego i Spotify-DAB+ ani z Solca Kujawskiego,ani z Trzeciewca do mnie nie dociera.Kiedyś był jakiś dychawiczny sygnał,ale po "dobrej zmianie" odbioru nie ma,bynajmniej w domu.Zresztą Polskiego Radia słuchać nie mam zamiaru-są lepsze stacje.Ten odbiornik ma droższą wersję z wyjściem liniowym i słyszałem,że nieraz te radyjka modulują nadajniki FM,pracując jako prymitywny dosył IP.U mnie grał na różnych wzmacniaczach i amplitunerach,dając przyjemne,ciepłe brzmienie
Zasilany jest zasilaczem 12V albo 8 akumulatorów AA(kiedyś kupiłem Eneloop-płaciłem 80zł z przesyłką za 10sztuk,Nie padły do dziś-no ale one są japońskie,dedykowane do fotografii).
Podaje linka do tego radia
http://www.sangean.eu/products/internet ... r-27c.html
Sangean to jest wysoka półka.A z marketu?No cóż,jak wszystko z marketu-zdarzają się wyjątki.
A ten DAB+ to tak szybko nie wejdzie-kolebie się to 5 lat i 1% słuchalności.Śmiechu warte

-
- 100...124 posty
Te akumulatorki Eneloop kupiłem ze dwa miechy temu i jestem z nich zadowolony, przede wszystkim, że doskonale radzi sobie na nich mój aparat cyfrowy, a są sytuacje, że robię nim dużo fotek, często używając zoom-u (zoom optyczny). Na Lidlowskich akumulatorkach Tronic potrafił się tylko załączyć, wysunąć obiektyw i wyświetlał się napis "wymień baterie". A na jednym komplecie Eneloop zrobiłem jednego dnia ponad 100 zdjęć, a przy tym aparat był często załączany i wyłączany (zdjęcia robiłem podczas wizji lokalnej do przetargu, a mieliśmy do objechania 30 km linii kolejowej).Szrot majster pisze: ↑czw, 31 maja 2018, 22:34 Zasilany jest zasilaczem 12V albo 8 akumulatorów AA(kiedyś kupiłem Eneloop-płaciłem 80zł z przesyłką za 10sztuk,Nie padły do dziś-no ale one są japońskie,dedykowane do fotografii).
-
- 2500...3124 posty
Tronic tronicowi nie równy. Jesli kupisz Tronic energy szaro czerwone to się zgodzę. Ale jesli zakupisz Tronic energy ECO zielone to to jest dokładnie to samo co eneloop. Używam ich do aparatu zamiennie z eneloopami jak i do miernika (9V) i latarki Są od razu naładowane i nie potrzeba ich formowaćMarek 1974 pisze: ↑czw, 31 maja 2018, 23:06 Na Lidlowskich akumulatorkach Tronic potrafił się tylko załączyć, wysunąć obiektyw i wyświetlał się napis "wymień baterie".
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam
Toto leży w pudełku, instrukcje przeczytałem do 7 strony czyli jak utylizować. Na tej nowoczesnej technice to trochę nie za bardzo. Na razie mam przysiadkę z XP na 10, Jak to ogarnę na nowym sprzęcie to później przetrawię radia internetowe, przepiszę cały internet do zeszytu i damy radę.....
Z pozdrowieniami, Duże dziecko
tedi
Toto leży w pudełku, instrukcje przeczytałem do 7 strony czyli jak utylizować. Na tej nowoczesnej technice to trochę nie za bardzo. Na razie mam przysiadkę z XP na 10, Jak to ogarnę na nowym sprzęcie to później przetrawię radia internetowe, przepiszę cały internet do zeszytu i damy radę.....
Z pozdrowieniami, Duże dziecko
tedi
- krzem3
- 1250...1874 posty
Za cenę 15 zł to w jakości mp3. Premium 19,90 zł m-c, wersja HI-FI Master 39,90 zł m-c. Aby używać Master należy mieć konto Tidal z Hi-FI.Locutus pisze: ↑sob, 21 kwietnia 2018, 21:58Jak sobie wykupisz abonament to tak (np. TIDAL HiFi w tym momencie do kupienia na allegro za 15PLN/rok....).tedikruk111 pisze: ↑sob, 21 kwietnia 2018, 12:05 4W1: RADIO INTERNETOWE, CYFROWE RADIO DAB+, RADIO UKF Z FUNKCJĄ RDS, STREAMING MUZYKI (NP DEEZER).
Pozdrawiam
krzem3
A kto bogatemu zabroni płacić 19,90PLN/m-c za TIDAL HiFikrzem3 pisze: ↑pt, 1 czerwca 2018, 22:13Za cenę 15 zł to w jakości mp3. Premium 19,90 zł m-c, wersja HI-FI Master 39,90 zł m-c. Aby używać Master należy mieć konto Tidal z Hi-FI.Locutus pisze: ↑sob, 21 kwietnia 2018, 21:58Jak sobie wykupisz abonament to tak (np. TIDAL HiFi w tym momencie do kupienia na allegro za 15PLN/rok....).tedikruk111 pisze: ↑sob, 21 kwietnia 2018, 12:05 4W1: RADIO INTERNETOWE, CYFROWE RADIO DAB+, RADIO UKF Z FUNKCJĄ RDS, STREAMING MUZYKI (NP DEEZER).
Pozdrawiam
krzem3

To samo można mieć za 7,99PLN/6m-cy
- krzem3
- 1250...1874 posty
Jak masz to samo za cenę 7,99 zł na 6 m-c to gratuluję, za HI-FI Master w abonamencie 39,99 zł m-c.
Pozdrawiam
krzem3
Pozdrawiam
krzem3
A dziękuję

Tyle, że na allegro każdy sobie może je zakupić

Takie konto ma jednak pewną 'wadę' - po pół roku trzeba zacząć płacić standardową stawkę... albo kupić kolejne.
Nie robię 'Playlist' więc przesiadka na inne konto nie jest dla mnie problemem (nawet nie sprawdzałem czy jest możliwość exportu/importu 'Playlist' ale szczerze watpię - to byłby z ich strony strzał w kolano).
Do odtwarzania 'Mastera' trzeba używać PC-ta (a przynajmniej mój odtwarzacz nie potrafi), do słuchania 'w tle' FLAC mi wystarcza