Co z tych lampeczek ??

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

com
5...9 postów
5...9 postów

Co z tych lampeczek ??

Post autor: com »

Posiadam lampki 5x ECL86, 3x ECL84, 2x ECC83, EABC80, EZ81, EY86.
Prosze o porade jaki wzmacniacz moglbym na tych lampach wykonac i moze jakis schemacik :)
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Może na przykład tak jak w tym starym dobrym układzie.
Trafa można zamówić lub samemu nawinąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Co do EABC80 to można jakiś detektor na niej sklecić (ja się na obwodach częstotliwości ponadakustycznych nie znam więc ci nie poradzę tutaj) albo sterownik do magicznego oczka by można było sygnałem o poziomie liniowym wysterować, gdzieś w necie był projekt- pogoogluj.

ECL84- nigdy takiej lampy nie widziałem, co najwyżej ECL86, ECL82 i chyba ECL80. Jeżeli to jest EL84- to super! Jakiś wzmacniacz przeciwsobny na dwóch takich lampach szłoby zrobić, o ile nie mają dużego rozrzutu parametrów (jak są z trej samej serii to ryzyko spada, chociaż najlepiej parować).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
_idu

Post autor: _idu »

ECL84/PCL84 - lampa poprzedniczka EFL200/PFL200.
Glowne zastosowania:
pentoda - wzmacniacz wizji w TV.
Trioda - albo uklad kluczowanej ARW, albo cokolwiek innego w torze synchronizacji.

Do audio da sie zapewne ja zmusic. Problemem moze byc dobor Ra, choc zapewne nie jest to takie krytyczne.
Niestety katalogi lamp moga nizbyt wiele pomoc, bo raczej podaje sie punkty pracy dla typowego zastosowania. Ale ....

ECL80 - to byla jeszcze starsza lampa.

Dziwaczna byla ECL81 (wspolna katoda dla czesci triodowej i pantodowej. Aby zmniejszyc sprzezenie zwrotne przez opor katowy, trioda byla pod pentoda tejze lampy.

Wracajac do tematu.
Proponuje proste wzmacniacze w klasie na lampie ECL86. Ponadto moza dolozyc jenda ECC83 (po jednej triodzie na kanal) co da wieksza czulosc i pozwoli dodac regulacje barwy dzwieku. Zaleta jest ew. latwosc zdobycia traf. Wystarczy sie rozejrzec za lampowymi telewizowrami.