Profesor...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Profesor...
Zmarł Profesor Zbigniew Puzewicz...
anka
anka
-
- 125...249 postów
Re: Profesor...
Twórca pierwszych polskich laserów na WAT.
Jerzy.
Jerzy.
I twórca wielu ,wielu innych... Naukowiec,wynalazca praktyk . PRAWDZIWY Patriota który "odrzucił" propozycje kariery i... ( z obu ! "stron ").
Oficer Ludowego Wojska Polskiego.
anka
Oficer Ludowego Wojska Polskiego.
anka
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Smutna wiadomość, tym bardziej, że miałem okazję i zaszczyt być na kilku spotkaniach w IPPT i WAT z jego udziałem.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- akordeonista
- 500...624 posty
Generałem brygady profesorem dr hab. Sylwestrem Kaliskim...
Po kolei słuchaczem, absolwentem (prymusem) i komendantem WAT, potem Ministrem Nauki i Szkolnictwa Wyższego - także, a może przede wszystkim genialnym fizykiem, matematykiem etc. etc.
Miał duże szanse na Nobla - niestety, zginął tragicznie na mazurskiej drodze - lubił szybką jazdę.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Szanowny Kolego , "słowem kluczowym" w mej zwięzłej informacji jest "niepokorny projekt" ...akordeonista pisze: ↑wt, 3 kwietnia 2018, 21:29Generałem brygady profesorem dr hab. Sylwestrem Kaliskim...
Po kolei słuchaczem, absolwentem (prymusem) i komendantem WAT, potem Ministrem Nauki i Szkolnictwa Wyższego - także, a może przede wszystkim genialnym fizykiem, matematykiem etc. etc.
Miał duże szanse na Nobla - niestety, zginął tragicznie na mazurskiej drodze - lubił szybką jazdę.
anka
-
- 625...1249 postów
Nie na mazurskiej drodze tylko pod Bobolicami - na prostej drodze lekko pod górkę (!) uderzył w słup telekomunikacyjny. I nie miał szansy na Nobla ponieważ był naukowcem wojskowym. A Nobel to raczej nagroda pokojowa. Nawet z fizyki.
pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Panowie
Informacja została podana. Proponuję pochylić głowę i nie wchodzić w pewne szczegóły.
Informacja została podana. Proponuję pochylić głowę i nie wchodzić w pewne szczegóły.
Pozdrawiam