Lampa z elektrodami wytłaczanymi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampa z elektrodami wytłaczanymi
Pytanie do bardziej niż ja zaawansowanych "lampiarzy"
Trafiły mi w ręce lampy 6F12P = 6Ф12П o ciekawej konstrukcji i podobno
niezłych parametrach (również audio).
Są to lampy z tzw elektrodami wytłaczanymi, to znaczy nie mają siatek w
postaci drucików tylko mniej więcej blaszanych rameczek.
Czy ktoś ma doświadczenia z wykorzystaniem takich lamp? np. w stopniach wejsciowych?
A co myślicie o triodach tarczowych np 6C17KB ?
Czy ktoś ma doświadczenia z wykorzystaniem takich lamp? np. w stopniach wejsciowych?
A co myślicie o triodach tarczowych np 6C17KB ?
Mietek
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Lampa z elektrodami wytłaczanymi
Nie widze powodów dla których miałyby sie specjalnie czymś różnić (poza ewentualnie powtarzalnością parametrów) od typowych lamp z 'nawijaną' siatką.sp5hbt pisze:Pytanie do bardziej niż ja zaawansowanych "lampiarzy"
JAk ktoś potrzebuje zrobić odbiornik GSM :) Jakoś nie widze zastosowania typowych lamp w.cz. w technice audio - po co?sp5hbt pisze:A co myślicie o triodach tarczowych np 6C17KB ?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Chociaż nie znaczy to że nie da się na nich nic zrobić... Mam kiedyś zamiar zrobić wzmacniacz na GU-50- ale to jak będę miał forsę na trafa. Zrobiłem przedwzmacniacze liniowe (a to, że mikrofonują trochę to inna sprawa) na E83F (specjalna tetroda strumieniowa do zastosowań telefonicznych) i 6Ż5P (tetroda strumieniowa w.cz. od Rubina).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Trochę poszperałem po necie i w książkach i dowiedziałem się, że lampa
była/jest produkowana automatycznie co podobno zapewnia wysoką powtarzalność parametrów. Lampa (część triodowa ma doskonałe parametry audio) jest sztywna mechanicznie (małe mikrofonowanie). Charakterystyki można obejrzeć na stronie klausmobil
http://www.klausmobile.narod.ru/testerfiles/indexr.htm
Ponieważ tzw dobre do audio lampy "markowe" są drogie i konstrukcji na nich jest wiele to kusi mnie zrobienie wzmacniacza na lampach pierwotnie
przeznaczonych do innych celów. Na przykład:
Wzmacniacz zintegrowany z nuvistorami na wejściu np 6C52H-B lub 6CW4 następny stopień na triodzie tarczowej 6C17K-B, sterowanie końcówki na QQE03/12 a w stopniu końcowym P-P lampy srs551 lub GU50. Transformatory będzie trzeba zamówić ale z tym jest coraz łatwiej.
W końcu zrobienie czegoś czego niewielu próbowało daje więcej satysfakcji niż powtarzanie sprawdzonych rozwiązań.
była/jest produkowana automatycznie co podobno zapewnia wysoką powtarzalność parametrów. Lampa (część triodowa ma doskonałe parametry audio) jest sztywna mechanicznie (małe mikrofonowanie). Charakterystyki można obejrzeć na stronie klausmobil
http://www.klausmobile.narod.ru/testerfiles/indexr.htm
Ponieważ tzw dobre do audio lampy "markowe" są drogie i konstrukcji na nich jest wiele to kusi mnie zrobienie wzmacniacza na lampach pierwotnie
przeznaczonych do innych celów. Na przykład:
Wzmacniacz zintegrowany z nuvistorami na wejściu np 6C52H-B lub 6CW4 następny stopień na triodzie tarczowej 6C17K-B, sterowanie końcówki na QQE03/12 a w stopniu końcowym P-P lampy srs551 lub GU50. Transformatory będzie trzeba zamówić ale z tym jest coraz łatwiej.
W końcu zrobienie czegoś czego niewielu próbowało daje więcej satysfakcji niż powtarzanie sprawdzonych rozwiązań.
Mietek
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A skąd można dorwać coś tak nietypowego jak te nuwistory? Bo w Łodzi na schaberplatzu nie widziałem. I inna sprawa- podstawki 

Elementy elektroniczne, również te bardziej egzotyczne trzeba upolować.
Dobrym miejscem są giełdy na świeżym powietrzu i te internetowe.
rosyjskie nuvistory "chodzą" w cenach od 5 do 15 zł. Z akcji internetowej kupiłem kiedyś nuvistory RCA 6CW4 z podstawkami (używane) po 5zł za szt a było tego kilkanaście.
trioda tarczowa (taka tycia tycia) 6C17KB opisana kiedyś w AudioXpress w konstrukcji przedwzmacniacza chodzi po 8-12 zł.
Nuvistory niestety mają taką cechę, że jak się cos zrobi na nich to od razu trzeba przewidzieć zapas 1/1 dla wnuków bo za 23-30 lat takie cudeńka nie będą do zdobycia a czas pracy to mają po 10 000h i więcej.
Dobrym miejscem są giełdy na świeżym powietrzu i te internetowe.
rosyjskie nuvistory "chodzą" w cenach od 5 do 15 zł. Z akcji internetowej kupiłem kiedyś nuvistory RCA 6CW4 z podstawkami (używane) po 5zł za szt a było tego kilkanaście.
trioda tarczowa (taka tycia tycia) 6C17KB opisana kiedyś w AudioXpress w konstrukcji przedwzmacniacza chodzi po 8-12 zł.
Nuvistory niestety mają taką cechę, że jak się cos zrobi na nich to od razu trzeba przewidzieć zapas 1/1 dla wnuków bo za 23-30 lat takie cudeńka nie będą do zdobycia a czas pracy to mają po 10 000h i więcej.
Mietek
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja raczej robię na typowych lampach odbiorczych (i kiedyś właśnie chyba zrobię na GU-50) bo idę na giełdę i kupuję to masowo i tanio... Muszę se sprawić kiedyś magnowalowe telewizyjne pentody mocy jak np. PL509 i wsadzić do zasilacza.