Pchli targ

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Pchli targ

Post autor: ^ToM^ »

Proponuję taki wątek, gdzie można podawać w jakim mieście są czynne pchle targi, gdzie można znaleźć ciekawe rzeczy do naszych zbiorów.

Naprawdę fajny pchli targ odbywa się w każdą, drugą niedzielę miesiąca w Pszczynie. Bywam tam dość często.
Z miesiąc temu był fajny Promyk w bakelicie. Chciał za niego 80 dych. Natomiast w ubiegłą niedzielę inny jegomość miał b. ładnego amatora 2 z kolumnami. Chciał za niego 70 zł ale można się było targować. Normalnie bym go wziął, ale nie mam za wiele już miejsca na dalsze radia, szczególnie duże, więc olałem. Było też sporo lamp i Romans, ale w słabym stanie. Poza tym masa szkła, fajansu, zegarów i innych bibelotów.
Poprzednio był też gość i miał fajny amperomierz w dużej, drewnianej obudowie - szkatule, naprawdę stan idealny, ale nieco się spóźniłem bo jak przyszedłem, to właśnie inny klient już go brał. Poszedł za 80 zł.

Zachęcam do wpisywania na temat pchlich targów, kiedy co i gdzie. :)
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Re: Pchli targ

Post autor: barto_s »

Polecam targ staroci na starym mieście w Świdnicy. Odbywa się w pierwszą niedzielę miesiąca. Zawsze jest sporo lamp, 2 stoiska z samymi radiami lampowymi i różne radia na innych stoiskach się trafiają.
kogigogi

Post autor: kogigogi »

^ToM^ pisze: pt, 16 marca 2018, 10:28 Polecam targ staroci na starym mieście w Świdnicy
Ja tu mieszkam , teraz ta giełda staroci nieco malutka jest , głównie ze względu na okres zimowy za to tak od kwietni-maja całkiem spora jest.Jestem tu zawsze , nie raz można fajne całkiem fanty trafić choć niekoniecznie radiowe . Zapraszam.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Bardzo dobrze, że są miasta w Polsce, które wzorem niemieckich floh-marków, organizują pchle targi w niedzielę. U mnie niestety tylko w soboty w porze letniej na bazarze jest co najwyżej dwóch gości, którzy mają starzyznę poniemiecką (czasami biorę stamtąd płyty winylowe, bo zbieram single i maksisingle, stamtąd mam też walkmana Aiwa HS-AP1). Z niemieckiego niedzielnego floh-marku (Bremerhaven) mam magnetofon Technics i gramofon Scott. Oba urządzenia pracują u mnie jakbym miał je od nowości.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

W Świdnicy byłem parę razy ale jakoś nigdy nie trafiłem na nic ciekawego... Swoją drogą nie spojrzałem nigdy, że Kolega kogigogi mieszka tak blisko ;) W Wałbrzychu też jest giełda staroci - nazywają to giełdą samochodową :lol: a obok sztryms z niemieckich śmietników, co niektórzy nawet błota nie zetrą z fantów a ceny kosmiczne.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

haterkmp pisze: pt, 16 marca 2018, 23:06 nie zetrą z fantów a ceny kosmiczne.
Nie ma rady, trzeba się ostro targować, przez co da się cenę obniżyć nawet o połowę.
Widziałem typa co miał Spectrum +, taki komputerek 8 bitowy z lat 80 siątych i chciał za niego 700 zł jako cenę wyjściową. Już go sprzedaje rok albo dłużej jak pamiętam, ale nadal chętnych nie ma. Niektórzy nie mają wyobraźni, ale kto "bogatemu" zabroni. :)
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W Grudziądzu jest miejskie targowisko i mają też złom zwleczony z Niemiec.
Wczoraj byłem i kupiłem za 20zł radio walizkowe Telefunken Bajazzo ts 201.Miało być 'niesprawdzane",bo jest na zewnętrzny zasilacz.
W domu podpiąłem pod laboratoryjny Zhaoxin,ustawiłem 7,5V i zagrało.Gra jak nowe,czułość lepsza on nowych,ładnie też gra na AM-nawet krótkie odbiera.W środku czyste,przełączniki nie zasyfione.Jedynie prysnąłem Kontaktem PR w potencjometry barwy dźwięku.Antena teleskopowa też cała nawet żarówka skali nie spalona.A ma to 50 lat.
Polski odbiornik Ewa wygląda bardzo podobnie i też można go zainstalować w samochodzie.Chyba"zerżnięty" był :D
Mam pytanie: skąd wziąć stabilizowany zasilacz 7,5V?
Na impulsowym uniwersalnym radio piszczy.
Na dniach znajomy ma coś mi załatwić z wojska ale może któryś z Kolegów ma taki zasilacz z epoki?
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

ZOT-1 - zasilacz produkowany przez ELSIN a później przez Diorę. Łatwo dostępny na portalach A..., OLX itp.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

akordeonista pisze: sob, 7 kwietnia 2018, 19:16 ZOT-1 - zasilacz produkowany przez ELSIN a później przez Diorę. Łatwo dostępny na portalach A..., OLX itp.
Witam!
W śmieciach strychowych znalazłem Elsin ZT-3.To chyba to samo?7,5V ma.Ale mam jeszcze Stern Automatic z lat 70-tych i do tego radia chciałem go mieć.A radyjko zaawansowane technicznie-głowica strojona warikapami i programator podobny jak w polskim radiomagnetofonie Maja.
Ale co tam,przerobię wtyk i podłącze.A obecnie zasilacz ma wtyk chinch bo takie gniazdo jest w tym Sternie.To rozwiązanie fabryczne.Radio kupiła mi mama od żula za 1,50zł :D Tylko szorować trzeba było,bo w błocie leżało :D
ODPOWIEDZ