Wykonanie płytek drukowanych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Wykonanie płytek drukowanych
Witam '
Zlecę wykonanie trzech płytek jednostronnych po jednej sztuce.
Wymiary:
płytka 1 - 140mm x 100mm
płytka 2 - 150mm x 100mm
płytka 3 - 65mm 37mm
Grubość laminatu 1,5mm, grubość miedzi 35um, laminat FR4.
Płytki bez wiercenia tylko wytrawione (mogą być nawet nie docięte do podanych wymiarów)
Wzór ścieżek mam w PDF"ach.
Tomasz
Zlecę wykonanie trzech płytek jednostronnych po jednej sztuce.
Wymiary:
płytka 1 - 140mm x 100mm
płytka 2 - 150mm x 100mm
płytka 3 - 65mm 37mm
Grubość laminatu 1,5mm, grubość miedzi 35um, laminat FR4.
Płytki bez wiercenia tylko wytrawione (mogą być nawet nie docięte do podanych wymiarów)
Wzór ścieżek mam w PDF"ach.
Tomasz
Re: Wykonanie płytek drukowanych
Witam. Kolego Grabel płytki bardzo fajnie wykonuje się samemu. Wystarczy wydruk w saki 1:1 lustrzanego odbicia płytek na papierze kredowym, niezbyt grubym, przy maksymalnym nasyceniu czerni wykonanym na drukarce laserowej. Następnie na oczyszczony i odtłuszczony laminat przykładamy i prasujemy żelazkiem nastawionym na 180 stopni. Gdy toner przylepi się do płytki odmaczamy papier w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, sprawdzamy czy nie ma skaz i możemy trawić. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 375...499 postów
Witam
Procedura jest mi znana.Wykonałem samodzielnie kilkadziesiąt płytek i nie było do tej pory żadnego problemu.
Kupiłem ostatnio laminat (nie FR4) z białym "tyłem" i coś z nim jest nie tak.
Płytki nie wyszły dwa razy (zszedł prawie cały toner).
Czekam na dostawę FR4 u sprawdzonego dostawcy.
Liczyłem na wykonanie odpłatne metodą fotochemiczną.
Procedura jest mi znana.Wykonałem samodzielnie kilkadziesiąt płytek i nie było do tej pory żadnego problemu.
Kupiłem ostatnio laminat (nie FR4) z białym "tyłem" i coś z nim jest nie tak.
Płytki nie wyszły dwa razy (zszedł prawie cały toner).
Czekam na dostawę FR4 u sprawdzonego dostawcy.
Liczyłem na wykonanie odpłatne metodą fotochemiczną.
Witam. Może przyczyną był toner, najlepiej gdy jest fabryczny. Zamienniki często powodują takie efekty. Sam się o tym przekonałem wykonując druk w niesprawdzonym punkcie. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Witam.
U mnie jest z kolei inny problem.
Papier kredowy, który zakupiłem jakiś czas temu, przy próbie druku na drukarce laserowej jakby zaczyna się "gotować"
Robią się pęcherze, a sam papier blokuje drukarkę.
Zwykły papier, wiadomo, słabo wychodzi.
Pamiętam, że kiedyś zdobyłem gdzieś papier do ulotek i wydrukowałem na drukarce ATRAMENTOWEJ wzór płytki małej przetwornicy.
Akurat pierwszy raz na takim papierze wyszedł mi najlepiej ze wszystkich późniejszych prób.
U mnie jest z kolei inny problem.
Papier kredowy, który zakupiłem jakiś czas temu, przy próbie druku na drukarce laserowej jakby zaczyna się "gotować"
Robią się pęcherze, a sam papier blokuje drukarkę.
Zwykły papier, wiadomo, słabo wychodzi.
Pamiętam, że kiedyś zdobyłem gdzieś papier do ulotek i wydrukowałem na drukarce ATRAMENTOWEJ wzór płytki małej przetwornicy.
Akurat pierwszy raz na takim papierze wyszedł mi najlepiej ze wszystkich późniejszych prób.
-
- 375...499 postów
Właśnie toner został zmieniony na "zamiennik"
Na fabrycznym wychodziło idealnie.
sebass papier kupowałem na allegro:
http://allegro.pl/papier-termotransfer- ... 68697.html
Odklejał się całkowicie zostawała tylko cieniutka warstwa kredy , którą zmywałem pod kranem przecierając palcem.
Na fabrycznym wychodziło idealnie.
sebass papier kupowałem na allegro:
http://allegro.pl/papier-termotransfer- ... 68697.html
Odklejał się całkowicie zostawała tylko cieniutka warstwa kredy , którą zmywałem pod kranem przecierając palcem.
Ja robię na starym papierze do drukowania fotografii przez podajnik do kopert idzie ładnie,
Drukarka Kyocera , toner zastępczy.
Drukarka Kyocera , toner zastępczy.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Jak się komuś strasznie nie spieszy, to można zamówić PCB w Chinach. Z tego co czytałem, to jest taniej niż u nas a i jakość znacznie lepsza.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przy jedno czy dwuwarstwowych się chyba nie opłaca prototypów w Chinach zamawiać, tylko większe ilości. Ale za czterowarstwowe i większe - w ChRL pięć (mniej się nie dało) płytek z transportem kosztowało mniej niż u nas jedna. Choć fakt - czas wysyłki jest długi. Płytki miałem gotowe po trzech dniach od złożenia zamówienia, czwartego wysłano, szły ponad miesiąc. Są oczywiście szybsze formy wysyłki, ale przy niewielkich ilościach płytek ich koszt jest zaporowy.