Przelew do Czech
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Przelew do Czech
Jak najlepiej i najtaniej zrobić przelew do Czech (Kc)
Orientuje się ktoś jakie mniej więcej są koszty odbiorcy za przelew SHA?
Orientuje się ktoś jakie mniej więcej są koszty odbiorcy za przelew SHA?
Re: Przelew do Czech
Zrób przelew SEPA , ja jak płaciłem pln-euro-korona coś koło 4000 ksc kosztowało 5 zł.Numer IBAN musi Ci podać , czesi mają jeszcze jakieś stare nr rachunków ,ale ogólnie bez problemu.
Ostatnio zmieniony wt, 6 marca 2018, 21:13 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy odbiorca nie musi posiadać konta w EUR aby możliwy był przelew SEPA?
Tak , ani Ty ani odbiorca , większość jak nie wszystkie banki w uni są tym systemem objęte.Wybierasz przelew zagraniczny-Sepa i tam system poprowadzi Cię za rączkę.
Ty wysyłasz w pln-ach między bankami idzie w euro , do odbiorcy w koronach , przeliczane po kursie euro-pln , euro-ksc.
Mam konto w EUR, wyślę i zobaczę jak to wyjdzie 

Płacąc z konta walutowego jest dostępny tylko przelew SHA.
Dopiero robiąc przelew przez kantor można niby wybrać przelew europejski SEPA.
Sprawdziłem i owego banku odbiorcy nie ma na liście banków z SEPA.
Dopiero robiąc przelew przez kantor można niby wybrać przelew europejski SEPA.
Sprawdziłem i owego banku odbiorcy nie ma na liście banków z SEPA.
Jest to Air Bank A.S.
BIC: AIRACZPP
IBAN mam
BIC: AIRACZPP
IBAN mam
-
- 250...374 postów
Czesi mają czasem pobierane duże opłaty za przyjęcie przelewu europejskiego, zależy od banków pośredniczących. Może się okazać, że przelewasz 100 euro, płacisz w Polsce tylko 5zł (koszty przelewu dzielone między odbiorcę i nadawcę) a Czech otrzymuje tylko 90 euro...
Dla mnie najlepszą i najszybszą metodą jest przelew Western Union. Koszt 10zł przy przelewach na niskie kwoty, do ok. 500zł.
Poza tym, że wykonanie przelewu SEPA jest proste i bank nam przeliczy PLN na EUR trzeba mieć świadomość jakie ma to konsekwencje. Banki odbijają sobie koszty przelewu na bardzo zawyżonych kursach przeliczenia waluty. Przy przelewie rzędu kilkaset zł --> euro, jest to już mocno odczuwalne.
Dla mnie najlepszą i najszybszą metodą jest przelew Western Union. Koszt 10zł przy przelewach na niskie kwoty, do ok. 500zł.
Poza tym, że wykonanie przelewu SEPA jest proste i bank nam przeliczy PLN na EUR trzeba mieć świadomość jakie ma to konsekwencje. Banki odbijają sobie koszty przelewu na bardzo zawyżonych kursach przeliczenia waluty. Przy przelewie rzędu kilkaset zł --> euro, jest to już mocno odczuwalne.
Przelewu SEPA nie można było zrobić. Zrobiłem przelew SHA. Zobaczymy jak będzie z opłatami u odbiorcy.
Uzupełniając temat, przelew doszedł do sprzedawcy, towar otrzymałem.
Pytałem sprzedającego jakie poniósł opłaty za przelew, ale nie odpowiedział.
Pytałem sprzedającego jakie poniósł opłaty za przelew, ale nie odpowiedział.