Akcja EROICA.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Akcja EROICA.

Post autor: Jado »

Witam,

W GIMP'ie robi się to w sposób następujący:
1. Zaznaczamy interesujący nas obszar jednym z dowolnych dostępnych narzędzi np. zaznaczanie prostokątne.
2. Wchodzimy do menu "warstwa"
3. Wchodzimy tam do podmenu "przezroczystość"
4. Tam wybieramy opcję "zamiana koloru na alfę"
Pojawi się okienko podglądu zaznaczonego fragmentu, gdzie można zobaczyć czy to co chcemy zrobić jest tym co się faktycznie zrobi :-)
Można tam też wybrać kolor jaki ma się zamienić na alfę - czyli na przezroczystość.
Mnie akurat w przykładowym obrazku automatycznie wybrał się kolor biały, pozostałe kolory zostały bez zmian.

Oto przykład takiego działania:
10_lat_2.png
Tu akurat tło jest białe, więc nie widać przezroczystości w małym podglądzie, ale w dużym już są widoczne kwadraciki.
Oczywiście nie wszystkie formaty plików obsługują przezroczystość - PNG tak.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Dziękuję!
Spróbowałem, ale niestety coś muszę źle robić bo nie widać tych szarych kwadracików, chyba, że tak ma być?
Gdy otwieram ten PNG w Gimpie to widać te kwadraciki dokładnie tak jak w poście powyżej, ale w przypadku gdy otwieram za pomocą czegokolwiek innego np. Triody to wygląda jak było.
Załączniki
skala.png
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Otworzyłem zdjęcie skali w przeglądarce zdjęć (lokalnej) i widać szary prostokąt tam gdzie była dodana przezroczystość - więc moim zdaniem jest wszystko OK.
Zauważyłem, że napisy w obrębie tego prostokąta też są zrobione na przezroczysto, a tak chyba nie powinno być - tylko te prostokąciki pod nazwami stacji i długie linie, gdzie widać wskazówkę - ale jak rozumiem to tak na szybko, dla sprawdzenia tylko.
Czy tak ma być? (przezroczyste również i napisy?)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

To było tylko dla szybkiego sprawdzenia metody :)
Wszystko dopiero teraz opracuję żeby było identycznie jak z rąk ZRK.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No to do dzieła! :-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

ECC83 pisze:Wszystko dopiero teraz opracuję żeby było identycznie jak z rąk ZRK.
W takim razie popraw te nieszczęsne nutki. Mają być puste w środku :D .
I tak masz trochę łatwiej. Ja startowałem ze skanem który zamieściłem na pierwszej stronie.
Co do kolorów, to najpierw się przekonałem, iż w okolicy nikt nie drukuje na transparentnej folii, dlatego odpuściłem przeźroczystość.
Wydrukowane na białej folii, naklejone po zewnętrznej stronie szyby i wycięte skalpelem pola przeźroczyste. Ot zaślepka. :wink:

Przed wydrukiem upewnij się, że czarny to będzie prawdziwy czarny a nie składany.

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak wygląda moja skrzynka po przyjęciu pierwszej dawki lakieru bezbarwnego. Czy jakoś to wygląda? Będzie jeszcze kilka cienkich warstw.
Koło otworu na boczny głośnik jest jedno niewielkie uszkodzenie forniru, wiem o tym.
Załączniki
SAM_2799.JPG
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam Kolegów.
Może lekki off-topic od EROIC-i jako takiej,ale chodzi mi o wspomniane przez Staszka dławiki w zasilaniu trafa sieciowego.
Czy ktoś z Kolegów spotkał się z dławikami koszykowymi na wejściu zasilania radyjka ROZYNA?Widziałem to radyjko już sporo lat temu wcześniej i było bez tych dławików,Fonar ich nie pokazuje na swym schemacie ROZYNki,a autotrafko sieciowe jest w tym egzemplarzu serdecznie malutkie,wielkości jak głośnikowe spod spodu chassis.Dławiki powietrzne są NAD nim poziomo.Sztapelek fabrycznych podkładek pod śrubą mocującą trafko sugeruje, że całość to robota producenta.Dzięki "z góry" za Kolegów reakcję na powyższe.
Jeżeli to narusza procedury,to poproszę o odzew na PRV.
Jacek
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Poszukuję danych cewek w przełączniku zakresów do Eroici.
Potrzebne będą również wymiary rdzenia transformatora. Czy ktoś nawijał bądź ma wyjęte chassis i mógłby podać?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie miałem wcześniej możliwości napisać.
Transformator głośnikowy jest na zdjęciach w tym wątku. Przejrzyj dokładnie.
Dane cewek i transformatora sieciowego są na Triodzie w zamieszczonych przez któregoś z Kolegów katalogach. Nie wiem po czym to wyszukać, ale było. Ja sieciowy nawijałem, ale zabij, nie notowałem ile czego nawinąć. Użyłem istniejącego uzwojenia pierwotnego a pozostałe liczyłem do niego na kolanie i działa :D . Rzdzeń dobrałem tak, aby szpilki spasowały w chassis.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki.
Ja też pewno takim sposobem będę nawijał. Na razie wymieniłem linkę od UKFu (było trochę gimnastyki) bo stara się przetarła. Przy okazji to u mnie bieżnia na pokrętle była dosyć wyślizgana. Dałem kropelkę kalafonii i poczekałem aż wyschnie. Gdy poruszałem gałką to zamieniła się w biały proszek, który świetnie polepszył tarcie.
dreamcastq
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: dreamcastq »

Witam pozwolę się przyłączyć do tematu
Posiadam Eroica myszki pogryzły cewki długie i średnie czy mógł bym prosić o dane tych cewek ewentualnie może ktoś z kolegów ma takie cewki do sprzedania.
Pytanie mam jeszcze bo widzę że koledzy Eroice mają w " małym paluszku" czy da się zdemontować uszkodzone cewki bez rozbierania przełącznika zakresów,.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Cześć,

Dostęp do przełącznika zakresów jest w Eroice dobry i nie ma potrzeby demontowania w celu wymiany cewek.
Danych cewek poszukaj na Triodzie. Wpisz w szukajkę "katalog ZPE" i jeśli mnie pamięć nie myli to te dane tam są.

Pozdrawiam

Staszek
dreamcastq
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: dreamcastq »

Witam
Dzięki za info o katalogu , a mógł byś coś bliżej powiedzieć jak wyjąć te cewki żeby czegoś przy okazji nie popsuć

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Hej,
obejrzyj spód przełącznika i sam zrozumiesz jak to zrobić. Każdy z zakresów można wydłubać z osobna.
Załączniki
Eroi.jpg
ODPOWIEDZ